17. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna korterite hinnapõhi on Tartust-Pärnust varasem

Eesti ja Eesti suurlinnade korteriomandite turul on üha enam indikaatoreid, et hinnalangus hakkab selleks korraks taas otsa saama. Eelolevat talve silmas pidades tahaks siiski olla tagasihoidlik hinnalanguse lõpu piduliku ja ametliku väljakuulutamisega.

Talvel on kinnisvara omamisega seonduvad kulud keskmisest märksa kõrgemad ja seetõttu võib eeldada, et juba hädasolijad sattuvad veelgi suurematesse raskustesse.

Oluline on seegi, et hinnalangus paistab pidurduvat esmalt Tallinnas. Tartu ja Pärnu jätkavad veel ebaproportsionaalselt kõrgetel hinnatasemetel selge tehingute arvu tõusutrendita.

Korteriomanditehingute arv

2009. a. oktoobris sõlmiti taas järjekordne viimase aasta rekordiline arv korteriomanditehinguid. Sel ajal sõlmiti Eestis kokku 1031 korteriomanditehingut.

See on küll vaid mõned üksikud tehingud enam, kui septembris, kuid siiski pea kaks korda enam, kui jaanuaris, mil tehingute arv oli minimaalsel tasemel.

Tallinna tehingute arv 545 on suurem, kui viimase 15 kuu jooksul. Seevastu Tartu tehingute arv püsis eelmise kuuga samal tasemel - sõlmiti 84 korteriomandi ostu-müügilepingut.

Pärnu tehingute arv aga koguni langes eelmise kuu 39 tehingult 20-le tehingule, mis on üsna madal tehingute tase.

Korteriomanditehingute arvu muutus võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, %

 

Võrreldes eelmise aasta korteriomanditehingute arvuga sõlmiti 2009. a. oktoobris tehinguid 16% võrra vähem.

Üle kahe ja poole aasta on Tallinna tehingute arv võrreldes aastatagusega tõusnud. Tõsi - tõus on kõigest napid kaks protsenti, kuid siiski üle hulga aja on graafik positiivsele poolele jõudnud.

Tartu tehingute arv on aastaga langenud 24 ja Pärnus 46% võrra. See annab tunnustust, et Tartu ja Pärnu korteriomanditurg on veel endiselt enam languse kursil, kui Tallinn.

Korteriomanditehingute keskmine hind, kr/m2

Eesti keskmine korteriomanditehingute hind lõi oktoobris viimase viie kuu rekordi lähenedes taas 10 000 kroonile. Hinnatõus on põhjustatud peaasjalikult Tallinna kui kallima piirkonna tehingute arvu tõusust.

Eesti keskmine korteriomanditehingu ruutmeetrihind oli oktoobris 9923 krooni.

Tallinna tehinguid tehti hinnatasemel 12949 krooni. Tõusev tehingute arv ja nende hinnatase panevad ümberkaaluma kunagist prognoosi, et Tallinna tehingute keskmine hind võib ka alla 10000 krooni piiri langeda.

Tartu keskmiseks hinnaks oli oktoobrikuus 11338 krooni ja Pärnus 10879 krooni.

Korteriomanditehingute keskmise hinna muutus võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, %

Aastataguse ajaga võrrelduna on korteriomanditehingute hinnatasemed veel endiselt selges languses.

Eesti keskmine tehinguhind oli oktoobris 32% aastatagusest allpool.

Eesti keskmist langust ületas ka suure tehingutearvuga hiilanud Tallinn, kus aastaseks hinnalanguseks oli 37%.

Tartu hinnalanguseks kujunes 34% ja Pärnus vaid tagasihoidlik 27%.

Siin on oluline mõista, et tänaseid hindu aastatagusega võrreldes ei saa me kiiret aimdust turu pöördemomentidest. Vaadeldavates piirkondades langesid kuude lõikes hinnad ainult Tartus.

Mujal kõikjal hinnad tõusid. Kui Eesti korteriomanditehingute oktoobrikuine hind oli viimase viie kuu kõrgeim, siis Pärnu hinnatase oli viimase kolme kuu kõrgeim tase.

Tallinna tehingute hinnatase tõuseb augustikuise erandiga alates juulist 2009. a.

Veelkord tasub korrata, et tõdemusele, kas tegemist on olnud hinnapõhjaga saame jõuda alles poole aasta või aasta pärast. Alles siis on selge, kas tegemist oli ajutise anomaalia või jätkusuutliku trendi pöördumisega.

Korteriomanditehingute keskmine hind võrreldes tehingute tipphinnaga, %

 

Tänase seisuga on Eesti korterite ametlik hinnalangus kestnud kaks ja pool aastat. Tehinguhindade tipphetk oli nii Eestis, kui Tallinnas 2007. aasta aprillis, keskmiseks ruutmeetrihinnaks oli siis Tallinnas 26755 krooni.

Eesti keskmine korteriomandite tehinguhind oli aprillis 2007. a. 19 327 krooni.

Tartu tipphind oli pisut varem. Veebruaris 2007. a. tehti Tartus korteriomanditega tehinguid keskmise ruutmeetrihinnaga 19417 krooni.

Pärnu maksimaalse keskmise ruutmeetrihinnaga tehti tehinguid 2007. a. mai kuus. Hinnatasemeks oli toona 23118 krooni.

Kogu Eesti keskmine tehingute hinnatase on oktoobriks 2009. a. langenud 51% tasemele tipphinnast. Tallinna ja Pärnu langus on enam-vähem samas suurusjärgus ehk vastavalt 52 ja 53% tasemel.

Tartus on hinnad langenud tipust vähem. Tartus tehakse tehinguid tipphinnaga võrreldes 58% tasemel.

Kokkuvõtteks

2009. a. oktoober tõi kinnisvaraturule taas värskemat tuult. Mitmed pangad avaldasid valmidust elamispindade finantseerimisel langetada omafinantseeringu määra. See on oluline samm laenutingimuste taasleevendamisel.

Eluasemelaenude jääk on alates eelmise aasta detsembrist langemas, samas on korteriomanditehingute arv tõusmas. See näitab, et turul on suur hulk ostjaid, kes finantseerivad kinnisvaraostu omavahenditest

Analüüs näitab, et Tartu ja Pärnu kinnisvaraturg on kohalikust suurimast tõmbekeskusest Tallinnast tagapool liikumas. Tartu ja Pärnu tagasihoidlikum senine korteriomandite hinnalangus ja seni veel hoogu sisse mittesaanud korteriomandite tehingute hulk näitab, et Tartus-Pärnus on veel hindadel languse ruumi.

Tallinna tehinguhinnad, mis vankrina veavad ka kogu Eesti keskmist hinnataset, on stabiliseerumas.

Eesolev talv, mil kinnisvara omamisega seonduvad kulutused on keskmisest suuremad näitab, kas oleme hinnalanguse pidama saanud või on see veel ees.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474