27. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: miks ma hoiused huugama panin?

Sel nädalal avaldas TNS Emor uuringu, mille kohaselt pole masu ja vähenenud sissetulekud suutnud eestlaste säästudele mingit mõju avaldada. Sama juttu ajab ka statistika.

Eesti pankades pole hoiuste maht sel aastal grammigi kokku kuivanud ning püsib rekordtasemel. Sama seis on ka ettevõtetega. Kõige juures oleme aga aastaga suutnud koguni viieteist miljardi krooni jagu oma laenukoormat kergendada.

Arvan, et selline olukord ei saa kaua enam püsida. Niipea kui tarbijad hakkavad oma jalgealust kindlama tundma hakatakse ka säästudega vabamalt ringi käima ning hoiustel lebavatele kümnetele miljarditele kroonidele rakendust otsima. Olgu selleks siis kinnisvara, väärtpaberid või lihtlabane tarbimine. Usku süstib euro-ootus, kui ka inimesi vaikselt laenukraanide juurde meelitavad pangad, mis oma tegevusega näitavad, et nende usk olukorra stabiliseerumisse on täiesti olemas.

Viimase kuu jooksul on pangad hakanud jõuliselt  langetama  kroonihoiuse intresse, mis ühelt poolt muudab hoiustamist vähem atraktiivsemaks, kuid teisalt näitab, et suuremate pankade usaldusväärsus on taastunud ning nad ei pea raha kättesaamise nimel enam väga pingutama.  Samuti näitab see krooniriski vähenemist ehk devalveerimisvõimaluse kahanemist. Need on märgid, millest mööda ei saa vaadata ning mida võiks prognoose tehes arvestama.

Oma mõtete kinnituseks tunnistan, et olen ka ise järginud eelnevalt väljakäidud mõtteid. Võtsin eelmisel nädalal oma hoiustelt raha, võtsin laenuraha juurde ja soetasin kinnisvara. Olen aastaid oodanud ja kinnisvara ebamõistlikult kalliks pidanud. Nüüd tundub, et käes on mõistlik aeg.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474