2. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Harku vald, esimene julge

Tänane Äripäev kirjutab, et üks Tallinna kõrvalvaldu, Harku vald, loobub vabatahtlikult osast oma sissetulekutest – maamaksust.

Äripäeva arvates on see ääretult positiivne algatus ja heas mõttes laineid lööv pretsedent. On imetlusväärne, kuidas üks rahva rahast elatuv organisatsioon võtab kätte ja loobub millestki sellesama rahva kasuks.

Tõsi, õhus on oht, et see samm astutakse vaid lähenevaid valimisi silmas pidades, kuid me ei tahaks siiski uskuda, et vallajuhid aasta pärast maamaksu taas kehtestavad, see kõlaks juba poliitilise enesetapuna. Samas kipub seda võimalust tõestama asjaolu, et maksust vabastatakse vaid eraisikud, äriühinguile (kes hääletada ei saa) jääb maks alles. Härrased, ei maksaks poolele teele seisma jääda, kui maksud maha, siis ikka kõigilt!

Praegu veel üle kogu Eesti riigi kehtivat maamaksu kogub maksu- ja tolliamet, tänavu peaks laekuma kokku 752 miljonit krooni 386 000 maaomanikult. Äripäeva arvates tuleks maamaks kui igand aga üldse ära kaotada. Tegelikult oleme seda trummi varemgi tagunud.

Viimati tegime juhtkirjas ettepaneku kaotada maamaks 24. märtsil 2008. “Seepärast kaevame välja vana mõtte ja soovitame maamaks ära kaotada. Oleme sellest varem mitu korda kirjutanud. Sama jutuga on iga paari aasta tagant välja tulnud ka maksumaksjate liit, Reformierakond ja terve hulk üksikisikuid. Mis me jutustame, teeme parem ära!” kirjutasime toona.

Mis täna, pea kolm aastat hiljem teisiti on? Reformierakond on ikka veel võimul (juba ligi 12 aastat ühtejärge), kuid jutud maamaksu kaotamisest ei taha kuidagi tegudeni jõuda...

Tõsi ta on, et ühe omavalitsuse tulust moodustab maamaks üsna arvestatava osa. Kuid ehk õnnestuks omavalitsuselt veidi kulude poolt üle vaadata? Ei saa me siinkohal ei üle ega ümber Eesti suurimast omavalitsusest, mis rahvalt korjatava ligikaudu 300 miljoni maamaksukrooni kulutamisega just kõige arukamalt silma ei paista.

Või on tõesti igal pealinlasel oma postkastist vaja välja noppida kolme erinevat nimetust parteipropagandast kubisevat “tasuta” väljaannet, nagu internetiavarustest kuulda?

Ses mõttes mõistab Äripäev ühe tavalise pealinlase muret, kes peab iga aasta tuhandeid kroone maamaksu tasuma, kuid vastu ei saa ta mitte heakorrastatud, turvalist ja valgustatud linnaruumi ega lastehoiupaika, vaid nn tasuta ajalehti! Ei kõla just eriti mõistliku vahetuskaubana?

Olgu, ülejäänud, väiksemad ja kohati ehk arukamad omavalitsused ei priiska praegugi, ehk annaks siis asju veidi riiklikul tasandil ümber mängida, näiteks suurendada üksikisiku tulumaksust kohalikule omavalitsusele minevat osa?

Pealegi, Harku vald loodab maamaksu kaotamisest hoopis tulu lõigata – nimelt hakkab maamaksuvabastus kehtima vaid Harku valla elanikele ning see peaks vallajuhtide arvates vallale elanikke ja seega ka tulumaksukroone juurde tooma.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474