3. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eramuehitajailt võidakse küsida lisatagatist

Igor Habal
Foto: Äripäev
Ehitushinna kiire kasv muudab eramuehituse eluasemelaenuga rahastamise pankadele riskantseks ning tuua täiendava omafinatseeringu või lisatagatise nõude, kirjutab Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik Igor Habal ettevõtte blogis.

Lahtiseletatult tähendab see, et inimene, kes soovib näiteks eramu ehitamiseks laenu võtta, peab arvestama, et ehitushind võib võrreldes laenulepingu sõlmimise ajaga olulisel määral suureneda, mistõttu võib pank ehituse käigus soovida täiendavat omafinantseeringut või nõuda lisatagatist. Seda peamiselt põhjusel, et hoone eelduslik valmimisjärgne turuväärtus kujuneb ehitustegevuse kogumaksumusest madalamaks.

Olukorras, kus laenuvõtjail ei ole võimalusi panga seatud lisanõudeid täita, on oht, et ehitustegevus võib venida pikemaks või tekib olukord, kus on mõistlikum ehitatav elamu maha müüa. Alternatiiviks on laenusumma suurendamine tagatise väärtuse suhtes, ent see on pangale täiendavaks riskiks ning pigem erandiks kui reegliks. Finantsraskustest tingitud pikem ehitustegevus toob kliendi jaoks enamasti kaasa ehitatava varaga seotud eksperthinnangute arvu kasvu, mis on omakorda täiendav väljaminek.

Seda enam peaksid inimesed praeguses olukorras enne laenulepingu sõlmimist pöörama tähelepanu oma finantsvõimekusele, võttes arvesse ka tulevikus tekkivaid võimalikke riske. Samamoodi näevad praegu olukorda pangad, mis juba laenutaotluse eel uurivad kliendi finantsvõimekuse kohta, samuti seda, millised võimalikud riskid võivad tekkida lisatagatiste ja ehituse käigus tekkivate muude probleemide lahendamisel.

Kokkuvõttes on tõenäoline, et ehitushindade kasv venitab praeguse ehitusprotsessi pikemaks, ent läbimõeldud tegevuse korral on võimalik ebameeldivaid üllatusi vältida.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474