Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 11. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nutikas koduvalve näitab kaamerapilti ja juhib kodutehnikat

Skandinaavia turvaettevõtte Rapid Security uus nutivalve Resideo töötab Lego põhimõttel, kus keskseadmele erinevaid juhtmevabu valve- ja juhtimisseadmeid lisades saab klient luua just tema kodule parima täislahenduse. Soovi korral võib see koju saabumise ajaks isegi kohvi valmis keeta!
Kui Sul pole veel koduvalvet, valmistu üllatuseks: moodne nutivalvesüsteem maksab vähem ja suudab rohkem, kui sa arvad!
Foto: Rapid Security

Üle kümne aasta Eestis tegutsenud Rapid Security müüb ja paigaldab Resideo nutivalvesüsteeme, mida õigupoolest on ebaõiglane valvesüsteemiks nimetada. Resideo kaitseb tõepoolest kodu kutsumata külaliste eest, aga ka tuleõnnetuse, veeuputuse, suitsu ja vingugaasi eest. Lisaks lubab valvesüsteemi nutirakendus eemalt juhtida koduseadmeid kohviaparaadist soojuspumba ja valgustuseni, süsteemi ühendatav Medinupp tagab aga eakale või erivajadusega lähedasele alati võimaluse nupuvajutusega abi kutsuda.

Tõeliselt paindlikuks teeb Resideo nutivalve aga juhtmevaba ülesehitus. Akutoitel andurid ja seadmed ühenduvad keskseadmega juhtmevabalt, mis lubab neid minimaalse vaevaga ümber paigutada, lisada või kolides kaasa võtta. Kõige selle juures maksab Resideo moodne nutivalvesüsteem väga tõenäoliselt vähem kui mobiiltelefoni kuumakse.

Eraklient nõuab kvaliteeti ja paindlikkust

Rapid Security juhataja Vallo Põldma kinnitusel muutub eraklient üha nõudlikumaks ega lepi enam äriklientidest oluliselt lihtsamate lahendustega. „Eraklient soovib kvaliteetseid seadmeid ja lihtsat hinnakujundust,“ selgitas Põldma. „Seetõttu koostasime koju ja väiksemasse kontorisse mõeldud kuutasuta valvepaketi Resideo äriklientide seas hinnatud Videofied’i seadmetest.“

Valveseadmete tootja Videofied sai peaaegu sünnihetkest oma valdkonna lipulaevaks, sest pakkus sama hinna juures konkurentidest märksa kvaliteetsemaid sise- ja välistingimustesse sobivaid seadmeid. „Erakliendi paketti kuulub sisekaamera, aga kui klient soovib kaamerat näiteks ka terrassile, paigaldame talle Videofied’i tootevalikust ka Resideo süsteemiga ühilduva välikaamera,“ lubas Põldma. „Valvesüsteem kaitseb ennast vandaalianduriga, mis annab häiret kohe, kui keegi üritab seadmeid eemaldada või lõhkuda.“

Just Lego klotside sarnane ülesehitus tagab erakliendile olulise paindlikkuse. Isegi soodsaimale paketile saab vajaduste kasvades lisada eelmainitud veelekke- ja suitsuandureid, vingugaasiandureid, aga ka uste-akende avamisandureid, sise- ja välikaameraid, sireene ning nutiseadmega juhitavaid nutipistikuid.

„Suitsuandurid jagunevad nuti- ja totuanduriteks, neist viimased teavitavad ohust vaid kõva kisaga,“ selgitas Põldma. „Nutiandurid käivitavad samuti sireeni kohalviibijate tähelepanu äratamiseks, aga teavitavad suitsuhäirest ka eemal viibivat pererahvast, kes saab videopildi kaudu olukorda kontrollida ja vajadusel päästeametit teavitada. Kuid vähemalt sama oluline on ka komplekti ühendatav vingugaasiandur, mis kaitseb pererahvast ka lõhnatu ja nähtamatu mürkgaasi eest. See ei maksa palju ja seda soovitame kindlasti kõigisse küttekoldega kodudesse.“

Resideo keskseadme külge saab ühendada kuni 32 seadet ning jagada kodu kuni kolmeks valvetsooniks, näiteks korruste kaupa või panna valveseadmed lisaks elumajale ka garaaži ja sauna. Koduvalvet ei takista ka lemmikloomad, sest komplekti saab tellida n-ö loomakindla anduri, mis reageerib vaid inimese liikumisele.

Süsteem sobib ka suurematele majadele, mis linnakeskustes ei asu.
Foto: Shutterstock

Arvukalt võimalusi laiendamiseks

Soovi korral saab valvesüsteemi külge saab ühendada keskseadmest kuni 2000 meetri raadiuses töötava kaasaskantava häirenupu, mis lubab näiteks eakal või erivajadusega inimesel abi kutsuda. Või teeb seda tänu kukkumisandurile vajadusel ka iseseisvalt.

Süsteemi saab ühendada ka eemalt juhitavad nutilukud, millega lähedased saavad ukse avada näiteks parameedikutele või sotsiaaltöötajale. Kuid samasugune nutilukk vähendab oluliselt ka näiteks AirB’n’B korteri omaniku jalavaeva, sest ta annab külalisele tähtajalise ligipääsuõiguse ja pääseb füüsiliste võtmete üleandmisega seotud igakordsest vaevast ja riskist.

Paindlik hinnastamine

Kui kümneid ladusid või ehitusobjekte haldav ettevõte soovib, et kogu info objektidelt jookseks kokku professionaalsesse valvekeskusesse, võib paindlikku hinda eeldav eraklient kulude säästmiseks valvekeskuse ka vahelt ära jätta. Häire saabub sel juhul otse kliendi nutiseadmesse koos 10-sekundilise videoklipiga sündmuskohalt. Selle põhjal otsustab klient, kas teavitada naabrit, kutsuda päästeamet või saata kohale turvapatrull. „Meie partneriteks on kõik suuremad patrullteenust pakkuvad turvaettevõtted, seetõttu pole turvapatrull Rapid Security kliendist kunagi kaugel,“ rõhutas Põldma.

Resideo nutivalvepaketis ei kaasne eraisikule seadmete kuutasu ega turvapatrulli valmisolekutasu, küll aga tuleb maksta väljakutse korral turvapatrulli tasu. Rapid Security partneriteks valvepatrulli teenuse pakkumisel on kõik suuremad turvaettevõtted, mistõttu suudab valvepatrull häirele reageerida igas Eesti nurgas. Ärikliendile mõeldud valvelahendused ühendatakse aga Rapid Security juhtimiskeskusega, kes reageerib häirele ka ilma kliendi sekkumiseta ning hoolitseb seadmete toimimise eest.

Kaitse ja juhi kodu nutiseadmega

Resideo süsteemi juhitakse Androidi ja iOS nutiseadmeis töötava valverakendusega. Sellega saab kodu valvestada ja valvest maha võtta, jälgida kodus toimuvat reaalajas, vaadata sündmuste ajalugu ja salvestada objektilt pilt või 10-sekundiline videoklipp.

Kuid nutivalvesüsteemiga saab jälgida isegi kodus valitsevat õhutemperatuuri ning samast rakendusest juhitavate nutipistikute (Smart Plug) abil juhtida kodust soojuspumpa või konditsioneeri. Aga ka valgusteid, kodumasinaid ja kõiki teisi kahefaasilisi elektriseadmeid.

Tegelikult saab valvesüsteemi kasutada ka nutiseadme rakenduseta, aga sel juhul saadetakse teade, pilt või klipp kliendile lühisõnumi või e-kirjaga. Ühe süsteemiga saab ühendada kuni 10 kontaktisikut, kes häire korral teate saavad.

Üle kümne aasta Eestis tegutsenud Rapid Security nutivalvesüsteemi olulisus peitub juhtmevabaduses ja kvaliteedis.
Foto: Rapid Security

Parim lahendus elektrita hoonesse

Rapid Security nutivalvesüsteemi Resideo eristab tavalistest valveseadmetest juhtmevaba ühendus ja akutoide. Erinevalt tavalisest valvesüsteemist saab Resideo nutivalve paigaldada ka elektriühenduseta hoonetesse, näiteks kuuri, garaaži või abihoonesse. Samamoodi saab Resideo süsteemi kasutades suvilast, maamajast või abihoonest talveks elektri välja lülitada: andurite akud kestavad neli aastat ja annavad tühjenemisest varakult teada, keskseade töötab välise toiteta 12 kuud. Lisaks säästavad juhtmevabad seadmed klienti kaablite vedamisest, mis pole üksnes tülikas vaid võib rikkuda ka näiteks palkhoone siseilme. Valvesüsteemi ühendab kliendi nutiseadmega kas wifi-võrk või SIM-kaardiga mobiilne andmeside.

Meelerahu toob ainult professionaalne turvateenus

Rapid Security tehnoloogilised valvesüsteemid vastavad Euroopa Liidus kehtestatud normidele ja ka neist märksa kõrgematele Rootsi standarditele. Kõigi toodete kvaliteedigarantiiks on ISO sertifikaadid, ettevõtte tegevus vastab 100% uuele Euroopa Liidu andmekaitse üldmäärusele (GDPR).

„Muidugi on võimalik osta poest ka mõnekümneeurone turvasüsteem, kuid paraku on need pahalaste jaoks väga lihtsalt lahtimuugitavad isegi üle arvutivõrgu,“ nentis Põldma. „Ja ei tasu arvata, et kes minu, lihtsa inimese vastu ikka huvi tunneb – meiegi juhtimiskeskuse arvutivõrku muukis ühel hetkel korraga 2499 küberründajat. Professionaalne süsteem pidas vastu, aga põlve otsas aretatud lahenduse puhul ei tasu imestada, kui videopilt su magamistoast üle interneti kogu maailmani jõuab.“

Rapid Security paigaldab Resideo nutivalve tasuta, kui lepingu pikkus algab kolmest aastast. Kord aastas kontrollib Rapid Security seadmeid ja akusid. Süsteemi ühendatavaid turvaseadmeid saab nii rentida kui ka välja osta. Kõik seadmed välja ostes kasutad valverakendust kaks aastat tasuta, väike aastatasu tarkvara kasutamise eest lisandub alles kolmandal aastal.

Rapid Security OÜ on Rootsi juurtega turvafirma, mis tegutseb Eestis, Lätis ja Leedus alates 2008. aastast. Eestis turvab ettevõte aastas umbes 500 ehitusobjekti ning on paigaldanud umbes 10 000 andurit. Muljetavaldava kliendibaasiga Rapid Security pakub kõrgtehnoloogilisi turva- ja videovalveteenuseid nii ettevõtetele kui ka eraklientidele ning teeb Eestis koostööd kolme suurema turvafirma patrullidega.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474