22. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Tööstushoonete ventileerimine saab olla tõhus ja soodne 

Ventilatsiooni ülesanne on õhuvahetuse kaudu tagada ruumides normijärgne õhukvaliteet.

Kui eluruumi õhuvahetuse intervalliks on piisav kaks tundi, siis tööstushoonete ventileerimisel on vajalikud õhuhulgad väga suured ning seetõttu on mõttekas kasutada võimekamaid, ent energiatõhusaid seadmeid.

Planray OÜ on tegutsenud Viru Kliima kaubamärgi all juba üle 20 aasta tööstusliku ventilatsiooni sektoris, pakkudes ventilatsiooniseadmete müüki, paigaldust, hooldust ja remonti kõigile valdkonna ettevõtetele alustades värvitsehhidest, keevitusruumidest ja tootmishoonetest kuni ühiskondlike hooneteni.

„Ventilatsiooni eesmärk on viia saastunud õhk välja ja asendada töödeldud ehk konditsioneeritud välisõhuga. Ühiskondlike hoonete õhuvahetuse sagedus sõltub tekkinud saaste ehk niiskuse, süsihappegaasi ja lõhnade kogusest. Õhu konditsioneerimine tähendab selle transportimist, puhastamist, soojendamist, jahutamist, kuivatamist, niisutamist,“ selgitab Planray OÜ juht Riho Korsten.

Tavaventilatsiooni puhul kasutatakse erinevaid soojustagastussüsteeme, näiteks puhastatakse saastunud ruumiõhk ja õuest võetav värske õhk filtritega ning pärast soojustagastit sissepuhkeõhku vajadusel soojendatakse või jahutatakse. Filtereid vahetatakse 1-4 korda aastas ning sellest piisab.

Tööstushoonete ventileerimisel on õhuvahetuseks vajalikud õhuhulgad aga väga suured ja kui ei kasutata soojustagastusseadmeid ja energiasäästlikke ventilaatoreid, on energia ehk otsene rahaline kulu Korstna sõnul väga suur. Ta toob näiteks tavapärase soojustagasti, mille puhul kasutatakse õhu puhastamiseks tavalisi kottfiltreid: esiteks on filtrite vahetussagedus ehk kulutused neile tööstusruumides suured, samuti võib tugeva koormuse korral tekkida olukord, kus filtrid on ummistunud juba enne korralist vahetust ja süsteem ei toimi.

Automaatne rootorpesuga ventilatsiooniseade

Heaks ja aastate kogemusega ennast õigustanud lahendus on automaatse rootoripesuga ventilatsiooniseade, kus äratõmbepoolel ei kasutata filtreid ning rootorit pestakse kuuma veega automaatse survepesuseadmega. Pesu sagedus sõltub saasteosakeste kogusest äratõmbeõhus ja võib toimuda 1-2 nädala tagant. Pesudüüsi järel puhutakse rootor läbi suruõhuga.

Rootoripesuga seadmed on tuntud mitukümmend aastat, vanim teadaolev töötab juba 25 aastat, nii et õige hoolduse korral seadmed on pikaealised. Tänapäevastel seadmetel kasutatakse kõrge kasuteguriga, sagedusmuunduritega juhitud otsetoimelisi ventilaatoreid, mistõttu puudub vajadus ülekanderihmade reguleerimiseks ja vahetamiseks. Kuigi rootoripesuga seadmete hind on tavapäraste seadmetega võrreldes kõrgem, tasandub see madalate hoolduskulude tõttu mõne aastaga.

„Rootori pesukorra maksumuseks kujuneb mõni euro, sõltudes rootori läbimõõdust ning vee soojendamiseks kuluva energia ja elektrienergia maksumusest,“ täpsustab Korsten, lisades, et selline ventilatsiooniseade on väga efektiivne tööruumides, kus toimuvad näiteks keevitus, värvimine ja metallide valutööd. „Väga olulist osa tööstuslikus ventilatsioonis omab õigesti projekteeritud õhujaotussüsteem. Keevitusruumide ventileerimisel kasutatakse niiöelda tõrjuvat õhuvahetust, kus sissepuhe toimub laminaarsete õhujaotajate abil võimalikult madalalt töökohtade juurde ja äratõmme toimub kõige kõrgemast kohast.“

Investeeringud korralikku ventilatsioonisüsteemi ei tähenda mitte ainult töötervishoiu ettekirjutiste täitmist, vaid on ka otseselt tänu töökeskkonna paranemisele töötajate rahulolu ja lojaalsuse eest. Sellised kaudsed investeeringud töötajate tervisele ja mugavusele tõstavad ettevõtte tootlikkust ning  väärtust ja usaldusväärsust võimalike investorite ning koostööpartnerite silmis.

Ettevõttest

1993. aastal Soome kapitalil alustanud Viru Kliima (Planray OÜ) peamised tegevusvaldkonnad olid küttekaablite müük, paigaldus ning elektritööd. Alates 2006. aastast põhineb Planray OÜ 100% Eesti kapitalil. Toodete ja teenuste hulka on aastate jooksul lisandunud ventilatsioonitööd, soojuspumpade ja konditsioneeride müük ja paigaldus ning hiljem ka keskustolmuimurisüsteemide müük, paigaldus, remont ja hooldus. Alates 2009. aastast tegeleb ettevõte ka ventilatsioonitorustike puhastusega.

Ventilatsioonitöid on Viru Kliima aastate jooksul  teinud väga erinevaid, alates lihtsatest värskeõhuplafoonide paigaldusest kuni ujulate, spordisaalide ning tööstus- ja tootmishoonete ventilatsioonilahendusteni. Tänaseks on ettevõte paigaldanud tuhandeid soojuspumpasid, konditsioneere ja ventilatsioonilahendusi. 2011. aastal lisandus ettevõtte tegevusvaldkondade hulka ka omanikujärelvalve: jahutussüsteemid, sidesüsteemid, nõrkvoolusüsteemid, kütte- ja ventilatsioonitööd, ehitiste kontrollimis- ja juhtimissüsteemide automatiseerimine.

www.virukliima.ee

 

 

 

Autor: kinnisvarauudised.ee CM

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474