28. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Tasakaalustamata süsteemid tekitavad suurt energiakulu

Ventilatsiooni-, kütte- ja jahutussüsteeme on vaja kindlasti ka mõõdistada, ütleb mõõtelabori Amecon OÜ ventilatsioonisüsteemide osakonnajuhataja Marko Nurmsalu.

Nurmsalu toonitab, et hoone tehnosüsteemide mõõdistustööd tasub tellida sõltumatult laborilt.

Nurmsalu sõnul ei ole mõõdistamiseta võimalik saavutada projekteerija poolt ettekirjutatud õhu- ja veevooluhulki süsteemides. Juhul kui tehnosüsteeme ei ole plaanis mõõdistada, pole mõtet ka nende väljaehitamiseks raha kulutada, sest reguleerimata tehnosüsteem ei anna soovitud tulemust.

Juhtub ka, et ehitaja kontrollib ise oma tööd omamata selleks vastavaid mõõteseadmeid ja oskusi, ent sellisel juhul võivad mõõtetulemused olla pahatihti temale „kasulikud“. Sellest tulenevalt tuleb mõõdistamised tellida sõltumatult laborilt.

Nurmsalu ütleb, et ehitiste projekteerimisele ja ehitamisele kuluvad summad on väga suured ning sageli proovitakse kokku hoida sealt, kust seda tegelikult kõige mõttekam teha pole – omaniku järelevalve või kütte-, jahutus- ja ventilatsioonisüsteemide mõõdistamistelt. Samas on mõõtmisteenustele minev summa kogu ehitise mõistes marginaalne, kuid võib anda olulise rahalise kokkuhoiu hilisemal ekspluatatsioonil.

Toimivad tehnosüsteemid aitavad hoida sisekliima ühtlasena

Toimiva tehnosüsteemidega ruumis on mõnus viibida, sest seal on värske õhk ja mugav temperatuur, torud ei kahise ning tuul ei tõmba. Õhuringlus peab olema ühtlaselt paigas ja värske õhk saadaval igas toanurgas. Ebamugavust tekitab nii õhupuudumine ehk umbsus kui ka liiga suur õhuvahetus, samuti liiga kõrge või madal ruumitemperatuur. Kui teie kodus või tööruumis ilmneb mõni neist probleemidest, on viga suure tõenäolisusega reguleerimata, valesti reguleeritud või hälbega paigaldatud kütte-, jahutuse- või ventilatsioonisüsteemis.

Ülalkirjeldatud probleemid on tihti võimalik lahendada tehnosüsteemide tasakaalustamisega. Juhul kui tehnosüsteem ei ole piisava võimekusega, tuleb see mõõdistamisel välja ja tihti on väikeste ümberehitustega võimalik kehvasti/ebaefektiivselt töötava süsteemi võimekust tõsta. Kui mõõtmised on teostatud korrektselt, loob see võimaluse süsteemi korrektseks tööks.

Pahatihti tuleb ette olukord, kus reguleerimised teostatakse ainult nn „paberil“, aga mitte tegelikkuses ning tellijale esitatakse heade mõõtetulemustega mõõteprotokoll, ent tegelikkuses on olukord teine. Ainult „paberil“ esitatud mõõtetulemustega ei ole midagi peale hakata. Reguleerimata või valesti reguleeritud tehnosüsteemid tekitavad lisaenergiakulu. Kahtluse korral tuleb kindlasti tellida kontrollmõõtmine, mille hind algab 100 eurot. Kontrollmõõtmiste tulemustest nähtub, kas ruume teenindavate tehnosüsteemide seadesuurused, õhu- ja veevooluhulgad vastavad projektis/normides nõutule.

Tehnosüsteemid tagavad katseprotokollides välja toodud mõõtetulemused ainult siis, kui reguleerorganite seadistust ei muudeta. Ajapikku reguleerorganite asendid muutuvad, sest kinnitused „väsivad“, ruumide kasutajad muudavad asendeid jne. Selle tulemusena varem hästi toiminud süsteem võib olla tasakaalust ära ja süsteem ei aita maksimaalselt parandada sisekliimat.

Mõõtelaborit on kasulikum kaasata objekti algusjärgus

Amecon OÜ töötajatel on kogemusi kütte-, jahutuse- ja ventilatsioonisüsteemide osas aastast 1995. „Aitame arvutusi teha juba projektistaadiumis, samuti teostame mõõdistusi nii pooleliolevatel ehitustel kui ka valmis või renoveeritavatel majadel. Mõõdame, aitame kõrvalekallete puhul üles leida vead ning teeme omapoolsed ettepanekud tehnosüsteemi efektiivseks toimimiseks,“ ütleb Nurmsalu. „Kvaliteetse tulemuse saavutamiseks tuleb mõõtelabor kaasata töödesse kohe objekti algusjärgus, saame teostada vajalikud süsteemi survestamised, mille abil on võimalik likvideerida õhulekked enne süsteemi kinniehitamist, ja alustada süsteemi tasakaalustamisega.“

„Üheks viimase aja märksõnaks on energiatõhusus, sellega seoses tuleb kindlasti kontrollida ka ventilatsioonisüsteemi õhulekkeid, liigsed lekked tekitavad lisaenergiakulu, mis on otseselt rahaline kulu tarbijale,“ selgitab Nurmsalu, lisades, et reguleerimata süsteemid ei anna efekti ka uute innovaatiliste kütte-, jahutuse ja ventilatsioonisüsteemide puhul, mis ventileerivad hoones õhku sektorite ja ruumide kaupa vastavalt ruumi hetkelisele kasutamisele, näiteks eralduva CO2 järgi.

Kui õhulekete kohad süsteemi sisse jäävad, annavad need esmalt märku müraga, sest ebatihedad torud hakkavad õhu liikudes vilisema. Müra kõrval on oht saastatusele ja lõhnade levikule mööda ventilatsioonisüsteemi, lisaks tuuletõmbus ning tuleoht, kuna õhulekke kohad võivad tulekahju korral kanda edasi leeke ja vingugaasi.

Amecon OÜle on Eesti Akrediteerimiskeskuse poolt väljastatud registreerimistunnistus L041. Mõõtelabori tegevuse aluseks on keskuse poolt tunnustatud mõõtemetoodikad ja tööjuhendid, mille koostamisel on aluseks võetud rahvusvahelised mõõtestandardid (ISO) ja maailmas keskkonnatingimuste mõõtmise alal juhtivate maade riiklikud standardid. Tunnistus tõestab, et ettevõte kasutab oma töös õigeid seadmeid, õiget metoodikat ja väljaõppe saanud töötajaid ning vastutab oma töö kvaliteedi eest.

Lisaks ventilatsiooni-, kütte- ja jahutussüsteemide reguleerimisele ja mõõtmisele pakub Amecon OÜ müra- ja valgustaseme mõõtmisteenust, ekspertiise ning ventilatsioonisüsteemide survestamist. Samuti tegeletakse ventilatsiooni-, jahutus-, kütte-, vee- ja kanalisatsioonisüsteemide, veevarustuse, kanalisatsiooni ja kaugkütte välisvõrkude ning automaatsete kustutussüsteemide projekteerimise ja energiatõhususe arvutamisega.

www.amecon.ee

Ventilatsioonisüsteemide mõõtmine ja tasakaalustamine
Foto: Amecon

Autor: kinnisvarauudised.ee CM artikkel

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474