Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 4. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Kredexi raha saamiseks tuleb kaasata tehniline konsultant

1. aprillist 2015 taas jagatavat KredExi korterelamute rekonstrueerimise toetust saavad taotleda vaid tehnilise konsultandiga lepingu sõlminud korteriühistud.

Ehitistele ja projektidele ekspertiise ning omanikujärelevalve teenust pakkuva Accurato Fassaadid OÜ juhatuse liikmed Ruve Visnapuu ja Janek Bahovski hindavad seda otsust ainuõigeks teeks, mis loodetavasti viib lõpuks ka kvaliteetsemate ehitustulemuseni.

“Tänane ehitusturg, töökultuur ning ehituskvaliteet on sageli allpool arvestust ning vajab korralikku järelevalvet. Korteriühistutel oleme alati soovitanud ehitajat ja projekteerijat valides teha põhjaliku taustauuringu ning palgata omanikujärelevalve, et vältida juhtumeid, kus objektile jõudes saab vaid nentida ebakvaliteetsete tööde teostamist. Eestis on väga palju juhtumeid, kus rekonstrueeritavate objektide puudused on ilmnenud alles pärast garantiiaja lõppu,” räägib Accurato Fassaadid OÜ juhataja Ruve Visnapuu, lisades, et taustauuringuks lihtsaim võimalus on uurida ettevõtte registrikoodi järgi firma ajalugu äriregistrist ning vaadata tasuta majandustegevuse registrist, millega konkreetne ettevõte võib tegeleda ja milliseid tegevuslubasid ta omab.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis välja töötatud määruse järgi on sellest aastast korterelamute rekonstrueerimise toetuse saamiseks vajalik tehnilise konsultandi olemasolu. Konsultandi ülesandeks on koostöös taotlejaga hoone rekonstrueerimise projekteerimistööde ja ehitushangete korraldamine ning koordineerimine. Lisaks abistab ta erinevate pakkumiste analüüsil ja lepingute sõlmimisel.

Fassaaditöid tellinud Korteriühistu Tammiku 29 juhatuse esimehe Merilin Luukase sõnul said nad juba esimesel kohtumisel Ruve Visnapuuga aru, et paljud asjad on juba teostatud ehitustöödes puudu ja et projekt vigane. “Olime alustanud ettevalmistustega fassaadi renoveerimistöödeks valest otsast. Tema juhendamisel saime vead parandatud. Koostöö on olnud veel lühike, kuid siiani on teinud ta oma tööd hoole ja pühendumisega. Mulle meeldib Ruve otsekohesus, konkreetsus ja põhjalikkus. Accurato Fassaadid OÜ pakutav omanikujärelevalve teenus on oma hinda väärt.”

Korteriühistu Vilja 18a juhatuse esimees Aigar Prihodko on Ruve Visnapuuga tuttavad juba ajast, mil ta oli ühes ehitusfirmas objektijuht. “Kui meie kortermajal jõudis kätte aeg asuda maja soojustama ning asjad oli juba nii kaugel, et puudu oli vaid järelevalve, helistasin Ruvele. See kõne päädis sellega, et mõistsime – tegelikult polnud meil midagi valmis ja kogu eelnev protsess tuli uuesti läbi teha. Kusjuures Ruve oli kõige juures abiks spetsialistina, kes ei näe kõike ainult läbi rahaprisma, vaid teeb tõesti oma tööd südamega.”

Prihodko hinnangul võitis kogu maja sellest kogemusest palju ning tal oleks meie ehitajatesse palju rohkem usku, kui ettevõtetes töötaks rohkem selliseid professionaale nagu Ruve Visnapuu. “Accurato Fassaadid ei olnud hinna poolest küll kõige odavam omanikujärelevalve, kuid seda teenust ei kahetse mitte kunagi,” kiidab ka tema.

Suurt investeeringut pole mõtet katse ja eksituse meetodil teha

Korteriühistu Veskitammi 9 pidi oma 1958. aastal ehitatud majas võtma ette kapitaalse remondi vundamendist katuseni. Juhatuse esimehe Toomas Artma sõnul selgus kohe remonditööde planeerimise alguses, et kaheksa korteriga majas ei ela ühtegi ehitusvaldkonnaga kursis olevat inimest ning tõenäoliselt oleks mõistlik võtta väljastpoolt asjatundja projekti vedama.

“Mõistliku suhtumise ja hinnaga võitis meie projektijuhtimise konkursi Accurato Fassaadid, kes jagasid kohe, mida me soovime ja millist tulemust ootame. Rääkisime algusest peale nendega ühte keelt ning nad olid meie kõrval alates projekti koostamisest kuni ehituse täieliku valmimiseni, kaasa arvatud KredExile taotluse koostamine ning ehitusloa taotlemine,” meenutab Artma. “Kui omanikujärelevalve võtta tööle alles pärast projekti kinnitamist, tegelevad eksperdid tõenäoliselt enamiku ajast projektis esinevate vigade klattimisega. Meie projekt aga vastas algusest peale kõigile meie nõudmistele ja Accurato poolt heakskiidetud lahendustele ning maja saime täpselt, nagu projekt ette nägi.”

Ta nendib, et ei oleks kunagi ise suutnud sellise põhjalikkusele projekti vastamist reaalsusele jälgida ja ehitajatega suhelda – seda enam, et ehitustööde ajal läks esimene ehitaja pankrotti ning tuli leida uus tegija, kes sama hinnaga alustatud tööd lõpule viiks. “100 000 eurot maksma läinud ehitustööd on pisikese, kaheksa korteriga maja jaoks väga suur suutäis, aga meie soov oli maja täiesti korda saada. Sellise summa juures ei ole mõtet kasutada harrastusehitajaid ega tegutseda katse ja eksituse meetodil. Kui alguses ka mõni majaelanik kahtles, kas ikka on vaja projektijuht väljastpoolt palgata, siis aegamisi saime kõik aru, et see oli parim lahendus.”

KÜ Kirde 10 alustas Accurato Fassaadidega koostööd 2013. aasta lõpus, kui 18 korteriga maja oli mõnda aega ühistuna tegutsenud ning otsiti võimalusi maja renoveerimiseks. Ühistu otsustas palgata kedagi, kes aitaks renoveerimistöid otsast lõpuni läbi viia. Selleks ajaks oli teostatud energiaaudit ning Accurato spetsialisti Ruve Visnapuuga asuti otsima projekteerijat, läbiti kõik etapid kuni ehitaja leidmiseni, kuid KredExi rahade lõppemise tõttu jäi projekt seisma. Praegusel ajal viib projekteerija Kirde 10 KÜ maja projekti uute tingimustega kooskõlla, et seejärel kohe töödega alustada.

“Saime juba projekteerija otsimisega alustades aru, et ehitusturg on karm ning ebaausad võtted on täiesti loomulik taktika. Mulle tundub, et paljud ühistud lepivad olukorraga, et saaks kiiremini asja nii-öelda ühele poole. Mina ei saanud sellega leppida ning sellel hetkel pöördusingi Ruve poole. Tunnen, et nad seisavad ühistu iga sendi eest ja selle juures suudavad tagada parima kvaliteedi. Olen lugenud paljusid artikleid erinevate majade juures üles kerkinud probleemidest – ükskõik kas siis ehitajate, materjalide või bürokraatiaga. Õigeid valikuid tehes saab riski minimeerida ning omanikujärelevalvel on selle juures kõige olulisem roll – nad näevad kolm sammu ette ja seda ongi meile vaja,” räägib ühistu esimees.

2014. aasta kevadel otsustas KÜ Ulila juhatus uurida kortermajade renoveerimise võimalusi. Võeti hinnapakkumisi erinevatelt firmadelt, aga lähemalt tutvudes selgus, et hinnad olid väga suure kõikumisega. “Kuna juhatus ise sellega enam toime ei tulnud, soovitati kaasata omanikujärelevalvefirma. Valisime Accurato Fassaadid OÜ, kellega algas kohe tihe ja ladus koostöö,” meenutab KÜ Ulila juhatuse liige Irina Ermel.

Ta lisab, et väga meeldiv oli, et Accurato Fassaadid OÜ tegevjuht Ruve Visnapuu kuulas ja võttis arvesse kõiki ühistu soove. “Nendele lisandusid soovitused omanikujärelevalvelt, näiteks hanke väljakuulutamine. Kuulutasimegi välja hanke, mille lõppedes valis KÜ juhatus välja ehitusfirma. Kui ehitusfirma saatis KÜ-le Ulila lepingu, töötasime selle koos omanikujärelevalvega läbi. Nemad jälgisid, et leping ei oleks tellijale kahjulik ning koostöö tulemusena tõime lepingusse mõned muudatused, mis olid väga mõistlikud ja vajalikud. Ligi kolmekuusel ehitusperioodil toimus objektil aktiivne ja põhjalik järelevalve ning oleme täna tulemusega väga rahul.”

Tehnilise konsultandi kaasamine võiks vähendada korteriühistute ehituspraaki

KredExis korteriühistutega tegelev spetsialist Lauri Suu on öelnud, et tehnilise konsultandi kaasamise nõue lisandus seetõttu, et eelmise rekonstrueerimistoetuse meetme raames rahastatud projektid ei osutunud piisavalt tõhusaks. “Oli lausa praaki. Antud juhul on eesmärgiks tagada tõesti energiasäästlikud lahendused.”

Ruve Visnapuu toob korteriühistute puhul tehtavate remonttööde praagi osas esile ühe tüüpilise näite: fassaaditööde juures eiratakse paigaldusjuhendeid, mis tähendab, et pahatihti jäävad väga olulised detailid tähelepanuta. Näiteks ei teostata süvistatud tüübeldamist ning nii ilmuvadki tänavapilti omamoodi lepatriinutäpilised majad, kus lisakinnituse näol on toimunud soojusülekanne väliseina pinnale ning kinnituskohad on fassaadi pinnal silmaga nähtavad. Pikas perspektiivis aga kahjustab see fassaadi katet, mis võib juba mõne aasta möödudes vajada uuesti värvimist.

“Uus korterelamute rekonstrueerimistoetuste tingimuste määrus küll pisut kergendab olukorda, sest lisaks tehnilisele konsultandile on nüüd ehitaja jaoks kohustus anda oma töödele viieaastane garantiiperiood. Samas on esimene kohustuslik ekspertiis KredExi kanda, kordusekspertiis aga tellija finantseerida,” sõnab Janek Bahovski.

Mõistlik on kaasata omanikujärelevalve teostamise õigusega tehniline konsultant juba enne projekteerimise hanget

Ehitusjärelevalve kontrollib ehitusega seotud määruste ja seaduste täitmist kohaliku omavalitsuse poolt. Omanikujärelevalve ülesanne ainuüksi tellija esindajana ja kaitsjana on jälgida, et projekt vastaks tegelikkusele ning tööd oleksid teostatud kvaliteetselt. Kindlasti tuleks kaasata omanikujärelevalve juba algfaasis, kui korteriühistu alles plaanib remonti, et eriala eksperdid aitaksid üle vaadata erinevad eriosade projektid, kuulutada välja ehitushankeid, võrrelda ning analüüsida ehitajate pakkumisi ning sõlmida erinevaid lepinguid.

Ruve Visnapuu ja Janek Bahovski sõnul ei saa ükski maja olla ehitatud peaaegu hästi, vaid kõiges tuleks taga ajada maksimaalset kvaliteeti. Accurato Fassaadid OÜ tegutseb peamiselt omanikujärelevalve teenuse pakkumisega, kuid teeb ka erinevaid ehitiste ja ehitusprojektide ekspertiise ning nõustab korteriühistuid. Ettevõtte insenerid on läbinud tehnilise konsultandi koolitused. Samuti omatakse tegevuslube teehoiutööde järelevalve ja muinsuskaitse alal, kuhu kuuluvad nii ajaloo-, ehitis- ja tööstusmälestised kui ka UNESCO maailmapärandi nimekirja objektid.

Janek Bahovski sõnul on selgelt näha, et suuremate objektide omanikud-haldajad ja korteriühistud mõistavad täna oluliselt enam, miks on omanikujärelevalve ehitusel ja renoveerimisel hädavajalik. “Ehitusel ei tohi kokku hoida sealt, kus see võib ohustada eluaseme kvaliteeti. Kahjuks ei ole harvad nähtused, kus lagunevad fassaadid ja katused on suureks ohuks läheduses viibivatele inimestele ja sõidukitele. Korteriühistute juhatuse liikmed võiksid olla kursis, et selliste õnnetuste puhul vastutavad nad ühistu esindajatena ainuisikuliselt. Omanikujärelevalve ülesanne on tagada kliendi ootustele vastav tulemus ja hoone aastatepikkune probleemideta kasutus.”

Korteriühistutele mõeldud rekonstrueerimistoetusi on struktuurivahenditest perioodiks 2014–2020 planeeritud 102 miljonit eurot. Toetusi jagatakse korterelamute rekonstrueerimiseks ja soojustamiseks ning energiatõhususe suurendamiseks. Sel aastal on KredEx planeerinud kogusummast eraldada 20 miljoni eest toetusi, mis tähendab KredExi spetsialistide hinnangul 150–200 korteriühistu toetamist.

Accurato Fassaadid OÜ tehtud kvaliteetsed tööd:* Valga põhikool

* Valga raudteejaam* Sangaste loss* Pärnumaa Kutsehariduskeskus* Riigi Metsamajandamise Keskuse looduskeskused ja matkarajad* Olerexi tanklad* Elistvere loomapark* Pärnus KÜ Paimaja 14* Paikusel KÜ Looga tee 7 ja 9* Elvas KÜ Kirde 10* Tartus korterelamu Rahu 9 eramud ja kortermajad

Accurato Fassaadid OÜ avastatud näited ebakvaliteetsetest ehitustöödest:

* Vaata ebakvaliteetsete tööde näiteid SIIT

* Leia kasulikku infot remondi-, renoveerimis- ja ehitustööde ning nende teostamise kohta SIIT

* Vaata videot ekspertiisist SIIT

* Vaata videot tüüblite kohta SIIT

* Vaata videot valesti paigaldatud fassaadi kohta SIIT

Accurato Fassaadid OÜ

Tel: +372 511 8916E-post: [email protected]

www.accurato.ee

 

Kortermaja sein
Foto: Accurato Fassaadid OÜ
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474