15. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Korterelamud pingele 3x230/400 V KredEx-i toetusega

Alates 27.04.2015.a. on võimalik KredEx-i toetuse määr on kuni 30% elektritöödel. Käesolevas tutvustame tehnilist poolt seoses elektritöödega.

Kõige ohtlikumateks elektripaigaldisteks Eestis on kahtlemata Tallinna linnaosades (Põhja-Tallinn, Kesklinn, Kristiine ja Lasnamäe) vanal pingesüsteemil 3x220 V olevad korterelamute, eramute ja mõnede ärihoonete paigaldised. Hinnanguliselt elab nendel pindadel 10 000 tallinlast. Elektripaigaldis on hoone see osa, mille vananemine kipub jääma muude hoone osade remondi ja hoolduse kõrval kahe silma vahele.

Elektripaigaldis ise aja jooksul amortiseerub, samuti on suurenenud majapidamises kasutatavate seadmete võimsus. Seetõttu pole korterelamu vananenud elektripaigaldis enam piisavalt ohutu. Valdav osa neist korterelamutest on vanemad kui 60 aastat. Nende ehitamise ajal kehtinud ohutusnormid ja -tingimused elektritöödele erinevad praegustest (vaata fotot 1). Peale uuendamist on uued elektripaigaldise jaotusseadmed võtavad kaks korda vähem ruumi ja on visuaalselt korrektse välimusega (vaata fotot 2).Tallinna keskmes olev vana pingesüsteemiga elektrivõrk on vananenud, kõrge rikkelisusega, pingeprobleemidega ja seetõttu on OÜ Elektrilevi poolt suures osas paralleelselt ehitatud uus elektrivõrk pingel 3x230/400 V. See on loonud tarbijatele võimaluse ühendada oma korterelamu elektripaigaldis uue elektrivõrguga ja luua elektrienergia tarbimiseks samasugused tingimused, nagu on kõigil elektrivõrgu tarbijatel.

Vajalikud toimingud elektripaigaldise uuendamisel

Tehnilised tingimused. Elektrilevi OÜ-le esitatakse liitumistaotlus elektri tarbimiseks vajalike tingimuste saamiseks. Tehniliste tingimustega määratakse, millist võimsust ja millistel tingimustel on võimalik antud hoones tarbida. Vana maja renoveerimisel võib osutuda vajalikuks peakaitset suurendada, mille korral tuleb peakaitsme ampreid võrguettevõtte Elektrilevi OÜ käest juurde osta. Tehnilised tingimused on aluseks elektriprojekti koostamisel.

Elektriprojekt

Projekt koostatakse lähtudes tellija soovidest ja elektritööde normidest. Elektriprojekteerimisega võivad tegeleda kõik elektritööde luba omavad füüsilised ja juriidilised isikud. Tegemist on vastutusrikka ja kogemuste pagasit eeldava tegevusega. Seetõttu on projekteerija valik ka tellijale üks vastutusrikkamaid toiminguid. Elektriprojekti alusel saab korraldada elektritööde hanget ehk hinnapakkumiste küsimist.

Elektrimaterjal. Korrektselt koostatud projekti üheks osaks on vajalike materjalide loend ehk spetsifikatsioon. Materjalide valikul peaks arvestama ka elektritööde teostaja kogemustega.

Elektritööde teostaja

Erinevate kogemuste ja võimalustega elektritööde ettevõtjaid ja elektrikuid on palju. Väiksemad/uuemad ettevõtjad pakuvad töid ehk odavamalt, kuid selle taga võib olla kogenematus või ümbrikupalgad, pikaajaline turul tegutseja annab tehtule kindla garantii. Paremad ettevõtjad pakuvad oma töödele vastutuskindlustust. Elektritööde ettevõtte puhul peab küsima, kas on olemas kogemus, kuidas pingesüsteemi muutmist vastutustundlikult teostada. Tööde organiseerimise teeb keerukaks, et elanike tõttu ei tohi samal ajal teha pikki elektrikatkestusi. TERA AS-i tööde mahust moodustavad olulise osa ühelt pingesüsteemilt teisele üleminekuga seotud elektritööd. Valiku tegemine jääb tellijale.

Kasutuselevõtule eelnev elektripaigaldise tehniline kontroll

Mistahes elektripaigaldise käikuandmiseks on vaja teha eelnev tehniline kontroll, teostada elektrotehnilised kontrollmõõtmised ja vormistada vajalik teostusdokumentatsioon.

Soovitused (olulised tegevused) kinnisvara omanikele elektripaigaldise uuendamiseks:

• Korteriühistu üldkoosolekul või kaasomanike ühisel otsusel elektripaigaldise renoveerimisotsuse langetamine, sh korteriomanike ja korteriühistu vastastikused kohustused korteri elektripaigaldise ümberehituse osas.

• Elektriprojekti hanke korraldamine ja projektis tellija rolli täitmine.

• Elektritööde hanke korraldamine ja uue elektripaigaldise ehitus ning vana elektripaigaldise demontaaž kuni korterisisestuseni.

• Korteri elektripaigaldise  ümberehitamine,  elektripaigaldise kontrollmõõtmine ja ühendamine uuega, mille korraldab korteriomanik koostöös korteriühistu juhatusega.

• Järgneb renoveeritud elektripaigaldise tehnilise kontrolli teostamine, nõuetekohasuse tunnistuse väljastamine ja pingestamiseks vajaliku elektripaigaldise nõuetekohasuse teatise koostamine ja uue elektripaigaldise pingestamine.

Soovitus ühistutele: võtta kogu elektritöö korraga ette, sh korterisiseste elektripaigaldiste projekteerimine ja väljavahetamine – on mõistlikum ja soodsam.

Kuidas tõsta omanike teadlikkust ja kuidas „sundida“ hoolimatuid korteriomanikke oma elektripaigaldisse vastutustundlikumalt suhtuma? Asjatundjatel on hea nõu varuks: kui ühistu üldkoosolek võtab vastu vajalikud otsused kontrollmõõtmiste suhtes, siis see distsiplineerib elanikke oluliselt, sest üldkoosoleku otsus kuulub täitmisele kohustuslikus korras.

Üleminekut ühelt pingesüsteemilt teisele kommenteerib Elektrilevi OÜ liitumiste juhtivspetsialist Kirill Rutto:

Ületulek Tallinna uuele pingesüsteemile tõstab elektriohutust ja vähendab katkestusi

Tallinnas on osaliselt veel kasutusel 3x220V pingesüsteem, mida teisiti kutsutakse ka  vanaks pingesüsteemiks. See puudutab eelkõige Kesklinna, Kristiine ja Põhja-Tallinna, aga ka vanalinna maju, kus vana madalpingevõrk on välja ehitatud 1930.-1960. aastatel. Mujal Eestis ja suuremas osas ka Tallinnas on elektrivõrk rajatud hiljem ja vastavalt uuele pingesüsteemile (3x230/400V).

Et vana pingesüsteem kujutab endast märkimisväärseid elektriohte ja põhjustab elektrikatkestusi, pakub Elektrilevi vana pingesüsteemi toitel olevatele klientidele võimalust liituda uue pingesüsteemiga.  Liitumine on kliendi jaoks tasuta, küll peab aga maja elektripaigaldis vastama kehtivatele nõuetele.

Vana pingesüsteemiga elektrivõrgus on kasutatud kaableid, mille optimaalne eluiga on tänaseks ületatud. Kaabelliinid on vananenud ja nende isolatsioon ei vasta tänapäeva normidele. Sellised liinid on üheks suurimaks madalpinge elektrikatkestuste põhjustajateks Tallinna elanikele.

Kokkuvõtlikult on vana pingesüsteemi puudused järgmised:

• vana pingesüsteem ei võimalda kasutada 3-faasilisi elektriseadmeid, mis on valmistatud töötama nimipingel 400 V;

• vanas pingesüsteemis ei saa efektiivselt kasutada rikkevoolukaitset, mis on hoone sise-elektripaigaldise väljaehitamisel või rekonstrueerimisel kohustuslik. See kaitseseade aitab tõhusalt vältida elektriseadmest saadavat elektrilöögi ohtu inimesele ning hoone süttimist elektrijuhtmetest;

• reeglina on vana pingesüsteemiga hoonete sise-elektripaigaldis vana, st. juhtmed on vanad ja suurel koormusel juhtme soojenemise tagajärjel ei pruugi isolatsioon vastu pidada ning tekkiv lühis võib põhjustada hoone süttimise;

• vana pingesüsteemiga võrgus on võimsuse läbilaskevõime 1,7 korda väiksem võrreldes uue pingesüsteemi võrguga;

• vana pingesüsteemiga võrgu tehniline kadu on suur, sest juhtmete ristlõiked on väiksed ja ei vasta tänapäevastele koormustele.

Vana pingesüsteemiga võrku Elektrilevi ei uuenda, likvideeritakse üksnes rikkeid. Seetõttu väheneb vana võrgu töökindlus ka edaspidi. Eelnenud põhjustest tingituna teeb Elektrilevi sihipärast tööd, et võimaldada klientidele üleminemist uuele pingesüsteemile (3x400 V), mis tagab klientidele korraliku elektrivarustuse ja -ohutuse. Vaata täiendavat infot  www.elektrilevi.ee

Klienti uue pingesüsteemiga liituma ei saa me kohustada, kuid mõistagi on sel nii kliendi kui ka teiste mõjutatud tarbijate jaoks olulisi eeliseid.

Kuidas uue pingesüsteemiga liituda?

1. Liitumiseks tuleb esitada Elektrilevi OÜ-le liitumistaotlus ja uuendada hoone elektripaigaldis oma kuludega.Praegu siis KredEx-i toetusega.

2. Liitumine on kliendi jaoks tasuta, küll peab kliendi ehitise elektripaigaldis vastama kehtivatele nõuetele, mida tõendab elektripaigaldise nõuetekohasuse tunnistus.

3. Elektrilevi väljastab tehnilised tingimused elektripaigaldise renoveerimiseks ja sõlmitakse liitumisleping.

4. Kliendile, kes soovib liituda uue pingesüsteemiga, on kõik plommide eemaldamise, taasplommimise ja vanade mittesobivate arvestite vahetusega seotud tööd tasuta.

Elektripaigaldise ehitamine, uuendamine ja edaspidine ekspluateerimine ehk käit on Eesti Vabariigis reglementeeritud Elektriohutusseadusega, määruste ja standarditega. Nendest kinnipidamise riiklikku järelevalvet teostab Tehnilise Järelevalve Amet.

Urmas Mahlapuu, TERA AS juhatuse esimees

Kinnisvara hooldusjuht tase 6

Diplomeeritud elektriinsener tase 7

[email protected]

www.tera.ee

Autor: kinnisvarauudised.ee CM artikkel

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474