Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 10. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: EnergiaHaldur toob esile hoonete kütte-, elektri- ja veesüsteemide vead

Energiahaldusteenus aitab lõpetada liigsed kulutused tehnosüsteemidele, jälgib nende tööd ja kulusid reaalajas.

Tuleviku-uurijate stsenaariumi järgi kasvab  energianõudlus 2030. aastaks 33 protsenti, mis tõstab vajadust arendada olulisemalt materjali- ja energiasäästlikumaid tehnoloogiaid. „Eesti kulutab tunduvalt rohkem energiat kui Euroopa keskmiselt. Olukord on ebaloogiline, kuna usaldame toasooja eest hoolitsemise ikka veel rohkem kui 50 aastat vana tehnoloogia kätte, ehkki kõikjal meie ümber on nutimaailm,“ sõnab hoonete energiaprobleemide lahendaja OÜ Profener energiahaldur Reijo Kesa, nentides, et suuremas osas korteriühistutest leidub tuhandete eurode väärtuses säästmisvõimalusi, kuid teadmatusest neid võimalusi ei kasutata.

Paljud korteriühistud ei tea näiteks, kuidas seondub energiamärgis energiasäästuga. 2013. aasta juunis Soomes ja ka Eestis jõustunud seadusemuudatus tähendab aga seda, et suur osa korteriühistutest pidi energiamärgise uuendama juba 2014. aasta lõpuks.Lisaks on neil korteriühistutel, mis on kasutanud KredExi toetust, uute nõute kohaselt kohustus sõlmida tehnosüsteemide regulaarse hooldusjuhise täitmise tagamiseks hoolduslepingud vähemalt viieks aastaks alates tööde üleandmise-vastuvõtmise kuupäevast, millega kaasneb ka saavutatud energiamärgise raporteerimine KredExile.

Ainulaadne võimalus saada teada oma hoone energiamärgis ning professionaalsed soovitused energiatõhususe parendamiseks on energiahalduslahendus EnergiaHaldur, mis võimaldab kortermajas peremehena kütta selleks, et tuba soe oleks, mitte sellepärast, et õues on külm.

„Kõigepealt kaardistab meie volitatud energiahaldusspetsialist tehnilise hetkeolukorra soojussõlme ülevaatusega ja koostab selle kohta ülevaatusakti, milles tõstab esile ebakohad ja parandusettepanekud. Hoone energiakulu andmed sisestatakse aga EnergiaHalduri programmi, mis väljastab hetkel kehtiva energiamärgise,“ selgitab Reijo Kesa.

Automaatne järelevalvesüsteem säästab ainuüksi küttekuludelt 10%

Enamik Eesti hooneist on välistemperatuuride vahemikus 5-10 kraadi üle köetud. Kulude haldamise põhieeldus on nende regulaarne jälgimine. Et neist kasu oleks, tuleb kuluandmeid ka aktiivselt kasutada! Statistilised uuringud näitavad, et kulusid regulaarselt jälgivate kinnistute väljaminekud jäävad teistega võrreldes ligikaudu kümme protsenti väiksemateks. Praktilised kogemused Eestis näitavad, et siin on võimalik ainuüksi kütte pealt kokku hoida üle kümne protsendi.

Hoonete automatiseerimisele ja energiatõhususele spetsialiseerunud Soome kontsern Ouman Building Automation OY on välja töötanud spetsiaalse automaatika juhtimissüsteemi Ouflex, mis seob omavahel erinevate tootjate seadmed ning aitab vältida ülekütmisest tulenevat ülemaksmist. Ouman Oy ametlik partner Eestis ja Ouman Ouflex toote ainuesindaja on Profener.

Ouneti internetipõhise süsteemi  abil on hoones valitsevat olukorda võimalik jälgida ajast ja kohast sõltumatult ning selline järelevalvesüsteem on energiahaldurite ja operaator-programmeerijate jaoks väga tõhus tööriist.

„Kulude haldamisel on abiks kulujälgimisteenus, mille vahendusel seiratakse elumaja kütte-, elektri- ja veekulu. Äri- ja büroohoonetes jälgitakse selle teenuse kaudu ka allüürnike elektrikulu,“ räägib Reijo Kesa. „Järelevalvesüsteemi abil saab teada, kuidas kulusid miinimumini kahandada, sest selle abil näeb ja annab kulude kõrvalekallete kaudu teada seadmeriketest, veeleketest ja probleemidest seadmete töös ning leiab energiasäästu-potentsiaali, mis aitab suunata investeeringud õigetesse kohtadesse ning võimaldab elamis- ja olmetingimusi optimeerida.“

Näiteks ruum temperatuuri alandamine ühe kraadi võrra tähendab umbes viieprotsendist energiasäästu küttebilansist. Kui keskmine korteriühistu kulutab aastas 600 MWh, on sääst 30 MWh! Säästu rahalise suuruse väljaarvutamiseks tuleb see lihtsalt korrutada kütte hinnaga.

Kesa lisab, et kulujälgimist võib kasutada majatehnika seadmetesse ja süsteemidesse tehtavate investeeringute üle otsustamisel ning rentaablusarvutuse toena ning tänu sellele saab võrrelda oma kinnistute näitajaid teiste sama tüüpi kinnistute omadega.

 „Kulujälgimisteenus võimaldab vahetult jälgida rakendatud seadistusmeetmete mõjusid, tänu millele on võimalik muu hulgas optimeerida majatehnika töötamisaegu. Tendentside põhjal tehtud analüüsid ja energiatõhususe parandamiseks ellu viidud abinõud saab lisada teenuse andmestikku, et need oleksid kättesaadavad ka teistele kasutajatele.“

Profeneri energiahaldussüsteemiga EnergiaHaldur kaasneb spetsialistide hinnang kinnistu tegelikule energiatõhususele ja uutele investeeringutele ning nende toetustele. Kõik energiasäästu vallas langetatavad otsused tähendavad pikas perspektiivis suurt rahalist kokkuhoidu või raiskamist, tuleb vaid olemasolevaid võimalusi enda jaoks parimal viisil ära kasutada.

Võta meiega julgesti ühendust juba täna!

Profener OÜ/Automaatika Center OÜ

Ouman Oy partner Eestis

Tel.  5620 4545

E-post:

[email protected]

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474