Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 28. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korteriühistud - korralik omanikujärelevalve oli meie parim otsus

Foto: accurato.ee
Tänane ehitusturg, töökultuur ning ehituskvaliteet on sageli allpool arvestust ning vajab korralikku järelevalvet.

Selleks tuleb korteriühistutel näha kurja vaeva – ehitajat ja projekteerijat valides tuleb teha põhjalik taustauuring ning palgata sõltumatu Omanikujärelevalve teenuse osutaja.

„Nii saab vältida olukordi, kus objektile jõudes saab vaid nentida ebakvaliteetsete tööde teostamist. Eestis on väga palju juhtumeid, kus rekonstrueeritavate objektide puudused on ilmnenud alles pärast garantiiaja lõppu,” räägivad omanikujärelevalvet pakkuva Accurato Fassaadid OÜ juhatuse liikmed Ruve Visnapuu ja Janek Bahovski, lisades, et taustauuringuks lihtsaim võimalus on uurida ettevõtte registrikoodi järgi firma ajalugu äriregistrist ning vaadata tasuta majandustegevuse registrist, millega konkreetne ettevõte võib tegeleda ja milliseid tegevuslubasid ta omab.

Nad toovad korteriühistute puhul tehtavate remonttööde praagi osas esile ühe tüüpilise näite: fassaaditööde juures eiratakse paigaldusjuhendeid ja/või on need juhendid puudulikud ning jäetakse teostamata näiteks süvistatud tüübeldamine. Nii ilmuvadki tänavapilti omamoodi lepatriinutäpilised majad, kus lisakinnituse näol on toimunud soojusülekanne väliseina pinnale ning kinnituskohad on fassaadi pinnal silmaga nähtavad. Pikas perspektiivis aga kahjustab see fassaadi katet, mis võib juba mõne aasta möödudes vajada uuesti värvimist.

Korteriühistu Haage maja 2 uuendab maja kõiki välisosasid alates vundamendist ja fassaadist kuni katuseni. Juhatuse liige Liivi Raag meenutab, et pakkumist küsiti mitmetelt järelevalvepakkujalt, kuid pärast esimest kohtumist Accurato Fassaadid OÜ juhataja Ruve Visnapuuga oli selge, et just tema ettevõte on nende ühistu jaoks õige valik.

„Tänaseks oleme teinud koostööd juba mõnda aega ja võib öelda ainult kiidusõnu. Tänu tema ettevõtmistele saame olla kindlad, et ehitus kulgeb kvaliteetselt. Accurato professionaalid teevad oma tööd väga vastutustundlikult, vastavad alati küsimustele, annavad nõu ja kui vaja, õpetavad ka, kuidas erinevad materjalid ja viimistlused ajapikku toimivad,“ selgitab Raag, lisades, et suurte kortermajade puhul on nii ehitus kui ka järelevalve eriti vastutusrikas ettevõtmine.

Korteriühistu Kena Maja lasi 2015. aastal ehitada hoonele uue lamekatuse, soojustada fassaadi ning vahetada kogu ulatuses välja amortiseerunud torustiku. Juhatuse liige Viljar Liin leidis Accurato Fassaadid järelevalvet teostama internetiotsingu kaudu. „Uurisin ettevõtete kodulehti ja referentse ning sattusin nägema paari videot, kus nende spetsialist rääkis väga asjatundlikult ehitustest ja ehitusvigadest. Võtsin ühendust ning järeleulatuvalt võib öelda, et see oli meie renoveerimisprotsessi parim otsus üldse.“

Kena Maja elanikud olid tegelikult juba esimeste ehitustöödega alustanud, kuid Accurato eestvedamisel otsustati korraldada uus hange kogu renoveerimise peale. „Nad aitasid vaadata meil pakkumised üle ja praakida välja need, mis meie huve ei kaitse,“ kõneleb Liin. Ettevõtte juhataja on professionaalne ning väga konkreetne ega lase kliendil nahka üle kõrvade tõmmata. Saime endale parima omanikujärelevalve ning sellest tulenevalt ka parima lõpptulemuse.“

Kokkuhoid ehituselt ohustab eluaseme kvaliteeti

Ehitusjärelevalve kontrollib ehitusega seotud määruste ja seaduste täitmist kohaliku omavalitsuse poolt. Omanikujärelevalve ülesanne ainuüksi tellija esindajana ja kaitsjana on jälgida, et projekt vastaks tegelikkusele ning tööd oleksid teostatud kvaliteetselt. Kindlasti tuleks kaasata omanikujärelevalve juba algfaasis, kui korteriühistu alles planeerib remonti, et eriala eksperdid aitaksid üle vaadata erinevad eriosade projektid, kuulutada välja võrreldavaid ehitushankeid, võrrelda ning analüüsida ehitajate poolt laekunud pakkumisi ning sõlmida erinevaid lepinguid.

Insener Janek Bahovski sõnul on selgelt näha, et suuremate objektide omanikud/haldajad ja korteriühistud mõistavad täna oluliselt enam, miks on omanikujärelevalve ehitusel ja renoveerimisel hädavajalik.

“Ehitusel ei tohi kokku hoida sealt, kus see võib ohustada eluaseme kvaliteeti. Kahjuks ei ole harvad nähtused, kus lagunevad fassaadid ja katused on suureks ohuks läheduses viibivatele inimestele ja sõidukitele. Korteriühistute juhatuse liikmed võiksid olla kursis, et selliste õnnetuste puhul vastutavad nad ühistu esindajatena ainuisikuliselt. Omanikujärelevalve ülesanne on tagada kliendi ootustele vastav tulemus ja hoone aastatepikkune probleemideta kasutus.”

Korteriühistu Vilja 18a juhatuse esimees Aigar Prihodko on Ruve Visnapuuga tuttavad juba ajast, mil ta oli ühes ehitusfirmas objektijuht. “Kui meie kortermajal jõudis kätte aeg asuda maja soojustama ning asjad oli juba nii kaugel, et puudu oli vaid järelevalve, helistasin Ruvele. See kõne päädis sellega, et mõistsime – tegelikult polnud meil midagi valmis ja kogu eelnev protsess tuli uuesti läbi teha. Kusjuures ta oli kõige juures abiks spetsialistina, kes ei näe kõike ainult läbi rahaprisma, vaid teeb tõesti oma tööd südamega.”

Prihodko hinnangul võitis kogu maja sellest kogemusest palju ning tal oleks meie ehitajatesse palju rohkem usku, kui ettevõtetes töötaks rohkem selliseid professionaale nagu Accuratos spetsialiste. „Nad ei olnud hinna poolest küll kõige odavam omanikujärelevalve, kuid seda teenust ei kahetse küll mitte kunagi,” kiidab ka tema.

Hea projekt maksab rohkem, kuid toob aastatega raha tagasi

Läbi KredExi toetuse fassaadi- ja katusetöid ning kütte- ja ventilatsioonisüsteemide renoveerimist teha lasknud Korteriühistu Tähe 56a palkas omanikujärelevalve algusest peale, tellides ühest kohast  nii projektijuhtimise kui ka tehnilise konsultandi ning omanikujärelevalve teostuse 100%.

„Algselt tahtsime tegelikult lasta lihtsalt soojustada maja fassaadi, kuid tundes, et ma maja esindajana ei ole selles valdkonnas päris pädev, kutsusime vestlusele kolm omanikujärelevalvet pakkuvat ettevõtet. Kõige veenvam oli Accurato Fassaadid, tänu kellele me mitte ainult ei ole tänaseks saanud professionaalset järelevalvet, vaid kogu ehitusalase projektijuhtimise alates ideest taotleda läbi KredExi täislahenduse toetus,“ kõneleb ühistu juhatuse liige Mari-Liis Posti. „Oleme väga rahul, et sellise otsuse tegime: kui on küsimusi või tööseisakuid, saame need alati läbi räägitud. Pigem investeerida alguses rohkem ja maksta kohe hea teenuse eest professionaalile, kui pärast kahetseda.“

Fassaaditöid tellinud Korteriühistu Tammiku 29 juhatuse esimehe Merilin Luukase sõnul said nad juba esimesel kohtumisel Accurato juhatajaga aru, et paljud asjad on juba teostavates ehitustöödes puudu ja nende projekt on olnud vigane. “Olime alustanud ettevalmistustega fassaadi renoveerimistöödeks valest otsast. Spetsialisti juhendamisel saime olulisemad ja kriitilisemad vead parandatud. Ehitusperiood sujus meeldivalt ja probleemideta. Iganädalane omanikujärelvalve ülevaatus oli ülimalt põhjalik. Tekkinud küsimused ja probleemid lahendati ehitajaga kiirelt, nõudlikult ja järelandmatult!  Mulle meeldib nende otsekohesus, konkreetsus ja põhjalikkus. Selline  omanikujärelevalve teenus on suureks renoveerimise töödeks hädavajalik ja oma hinda igati väärt.”

Ruve Visnapuu ja Janek Bahovski sõnul ei saa ükski maja olla ehitatud peaaegu hästi, vaid kõiges tuleks taga ajada maksimaalset kvaliteeti. Accurato Fassaadid OÜ tegutseb peamiselt omanikujärelevalve teenuse pakkumisega, kuid teeb ka erinevaid ehitiste ja ehitusprojektide ekspertiise ning nõustab ka paljusid korteriühistuid. Ettevõtte insenerid on läbinud ka tehnilise konsultandi koolitused. Samuti omatakse tegevuslube teehoiutööde järelevalve ja muinsuskaitse alal, kuhu kuuluvad nii ajaloo-, ehitis- ja tööstusmälestised kui ka UNESCO maailmapärandi nimekirja objektid.

Accurato Fassaadid OÜ

Tel: +372 511 8916 (Ruve Visnapuu) ja +372 5196 9389 (Janek Bahovski)

E-post: [email protected]

www.accurato.ee

Vaata, milliseid ehitusvigu on näiteks avastatud:

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474