Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 15. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas teha liistudest osa kodu põnevast sisedisainist?

Lisaks põranda- ja laeliistudele lisavad interjöörile ilmekust ka aknaliistud.
Foto: Eesti Höövelliist
Iga ehitus ja remont jõuavad ühel hetkel liistude panekuni – enamasti on neid vaja praktilisel eesmärgil, näiteks varjamaks inetut pragu seina ja põranda vahel. Järjest enam aga mõistetakse, et liistudega mängimine elavdab ja kaunistab interjööri. Eesti Höövelliist OÜ müügidirektor Jaan Oja tõdeb, et inimesed on muutunud sisedisaini osas avatumaks ja oskavad praktilisi liiste disainis hästi ära kasutada.

Liist on tõepoolest hea abimees varjamaks väiksemaid ehitusvigu või erinevate materjalide ühtimiskohti ning peamiselt kasutataksegi liistu põranda ja seina ühenduskohtades ning ümber akna- ja ukseraamide. Siiski pole täna enam harv näha traditsioonilisi põrandaliiste sisekujunduselemendina lae ja seina ühenduskohas või seinal teatud osa rõhutades – näiteks pildiraamina peeglit ümbritsemas või telliskiviseina motiive tapeeditud pinnast eraldamas.

Ümarliistud leiavad sageli kasutust näiteks rõdu- või vaheseina piirdena ning Põhjamaades on trendikas panna liistud ümber aknapalede. Reegleid liistude kasutuse osas pole ning igaüks võib paigaldada neid vastavalt maitsele, kuid üldiselt sobivad suuremad ja massiivsemad liistud pigem avaramatesse ruumidesse ja tagasihoidlikumad klassikalisse koju.

Kõige laiem põrandaliist Eesti Höövelliistu laovalikus on 21x145 mm, kuid eritellimusel saab valmistada maksimaalse laiusega liistu isegi kuni 600 mm. Peamiselt toodame liiste oksavaba männipuidust, kuid valikus on ka tamm ning MDF. Tamm on erikaalult tihedam ning sobib seetõttu näiteks hästi käidavamatesse ruumidesse.

Kõige laiem põrandaliist Eesti Höövelliistu valikus on 21 × 145 mm, kuid eritellimusel saab valmistada maksimaalse laiusega liistu kuni 600 mm.
Foto: Eesti Höövelliist

Kas värvitud või värvimata liist?

Kui kodusisustaja soovib klassikalisemat kodu, eelistab ta tõenäoliselt puidutooni värvimata või valgeks värvitud liiste. Kõige populaarsem ongi tänapäeval valgeks värvitud liist, sest valge on tasakaalustav, selge ja loomulik, suurendab kõikide teiste värvide puhtust, kirgastab nende toone ning loob avarust, mis kulub meie pimedatel aegadel väga ära.

Puidu- ja MDF liistude standardtoon on NCS S 0502Y (natural colour system), kuid eritellimusena on võimalik liiste toonida vastavalt oma maitsele nii NCS S kui RAL toonide kataloogide alusel. Liiste saab ka peitsida ja või lakkida, mis toob rohkem esile puidu naturaalsuse. Lakk aitab samuti põrandaliistudel püsida kauem kaunina ning hoida pinna puhtana.

Vahel eelistavad kliendid osta viimistlemata liiste, et need ise ära värvida, peljates töödeldud liiste hinnalt kalliks. Samas tuleks arvestada, et värv maksab, värvimine ja värvi kuivamine võtab aega ning tulemus ei pruugi olla sugugi kõike kaunim. Lisaks tuleb ette võtta midagi värvi ülejäägiga.

Sobiv liist annab igale ruumile iseloomu.
Foto: Eesti Hööveliist

Kuidas teha liistude paigaldamisest võimalikult valutu töö?

Paljudes kodudes lükkub liistude paigaldamine teadmata kaugusesse, sest seda ei peeta meeldivaks tööks. Tegelikult pole asi üldse nii hull – liistudel on palju paigaldusmeetodeid ning siinkohal jagame ka ideid, kuidas see töö kõige lihtsamalt võiks käia.

Liistude paigaldamisel on oluline ette planeerida, mismoodi neid soovitakse kinnitada. Olenevalt seinamaterjalist on kõige kiiremaks paigaldusviisiks naelad. Võimalik on kasutada väikeseid peitepeaga naelu, mida saab haamriga kinnitada või naelapüstolit. Naelte puhul tuleks eelnevalt veenduda, et naelal oleks koht, kuhu seinas kinnituda. Kui on tegu kipsplaadist seinaga, siis tuleb eelnevalt paigaldada kipsi taha puidust reika. Hiljem on naelapäid võimlik värviga üle tupsutada.

Kiviseinte puhul on levinumaks paigaldusviisiks liimimine, kuid kasutatakse ka tüübliga kruve. Kruvide puhul on miinuseks, et kruvi pead on suured ja neid ei ole võimalik hästi ära peita. Valgete liistude jaoks on meil tootevalikus spetsiaalsed valgest plastikust naeltüüblid, mis on liistuga sama tooni.

Veel saab liiste paigaldada spetsiaalse klambriga, aga selleks peab olema valitud klambrisoonega liist. Meie tootevalikus on kaks erinevat klambrit. Liistude liimimisel tuleks aga arvestada, et puitliist loodusliku materjalina „mängib” vastavalt õhuniiskusele ja liim peaks olema piisavalt tugev, et liist ajapikku lahti ei tuleks. Kui majas on stabiilse õhuniiskusega probleeme, on mõttekam kasutada MDF-liiste, mis tänu oma koostisele on stabiilsemad ja mille liimimine ei hakka niiskuse mõjul mängima. Samas niisketesse ruumidesse MDF-liist ei sobi, sest võib vett saades üles punduda ja inetuks minna. Puit seevastu kuivab pärast niiskumist tagasi.

Et liistu paigaldamine oleks pärast viimistlust lihtsam, peab olema eeltöö võimalikult hea: seinad peaksid olema sirged ja lõikumised teiste pindadega täisnurksed. Just nurkade täpseks saagimist peetaksegi tavaliselt liistude panekul kõige ajamahukamaks ja tüütuks, kuid selle kiiremaks ja lihtsamaks muutmiseks on käsisae kõrval olemas mugavaid elektri- ja akutööriistu. Valgete liistude lihtsamaks paigalduseks on olemas aga liistude paigaldamise spetsiaalsed dekoratiivsed klotsid, mis paigaldatakse nurkadesse ja mille vastu jääb täisnurga alla lõigatud liist. Kui selline lahendus sobib, kiirendab see kindlasti paigaldust.

Eesti Höövelliist OÜ on 1993. aastal asutatud profiilliistude tootja, kes pakub nii viimistletud kui ka viimistlemata männi- ja tammeliiste ning värvitud MDF-liiste. Eesti Höövelliistu tooteid saab osta Eesti suurematest ehitusmaterjalide kauplustest.

Värviline liist lisab ruumile särtsu ja hinge.
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474