11. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vettust soositi ka Viru vangla ehitamisel

Maavahetustehingute tõttu vanglamüüre seestpoolt vaatav ärimees Einar Vettus on nautinud ametnike soosingut ka varem. Näiteks õnnestus tema firmal segastel asjaoludel endale saada Viru vangla ehituse juhtimine.

Viru vangla tellija, Riigi Kinnisvara ASi eelmine juht Tiit Ottis kõrvaldas 1. veebruaril kehva töö tõttu Vettuse firma TSM Projektijuhtimise OÜ vangla projektijuhi kohalt. Vaid kolm kuud hiljem oli Ottis aga ise ametist prii ning TSM juhib projekti praegugi.

Kuus aastat tagasi käis Vettuse firmaga kohut Tallinna linn, kelle arvates sai TSM sadama-ala opereerimislepingu korruptiivselt. Tookord pidi linn Vettusele pea veerandsada miljonit krooni valuraha maksma.

Lõpetatud leping kehtib edasiRiigi Kinnisvara ASi (RKAS) eelmine juhatuse esimees Tiit Ottis luges möödunud reedel hämmeldunult Äripäevast, et praegu vangimajas viibiva ärimees Einar Vettuse firma TSM juhib Viru vangla ehitamise projekti.

Ottis ütles, et TSM ei saanud oma tööga hakkama ning tema RKASi juhatuse esimehena võttis kätte ja lõpetas lepingu ära. Kui nüüd on TSM uuesti seda projekti juhtima saanud, siis kuidas, tundis Ottis huvi.

"Mina selle TSMiga lepingu ära lõpetasin," ütles Ottis ning lisas, et sai tuge ka RKASi esindavalt advokaadibüroolt.

RKASi nõustasid advokaadibüroo Lepik ja Luhaäär juristid, kes ütlesid, et kui leping on lõpetatud, siis ta ka on lõpetatud ja pole tähtis, kas teine pool on sellega nõus või mitte. Ottis kinnitas ka, et Vettuse firmaga lepingu lõpetamiseks ei olnud vaja ei nõukogu ega juhatuse otsust, tema allkirjast piisas.

Vaevalt kolme kuu pärast pidi Ottis lahkumisavalduse esitama. Tema lahkumise järel tõusis aga TSM taas RKASi soosingusse.

Mullu märtsis 9,866 miljoni krooniga Viru vangla projektijuhtimisteenuse riigihanke võitnud TSM Projektijuhtimise OÜ ehitusdirektor Siim Klaassen ütles, et ettevõttel on leping RKASiga olemas. Leping on konfidentsiaalne ja tema seda kommenteerida ei saa. "Me jätkame lepingu täitmist," ütles Klaassen, kelle sõnul ei häiri ettevõtte tegevust seegi, et "kontserni mõne teise firma juhatusest on keegi eemal" ehk maakeeli öelduna - et omanik türmis istub.

"Ma tean, et seal oli sellega väga palju vaidlusi, aga ma tean, et jõuti mingisuguse mõistliku lahenduseni," ütles RKASi nõukogu ja Riigikogu liige, keskerakondlane Evelyn Sepp. "Aga kõige parem, kui te helistate juhatajale." Reformierakondlasest RKASi nõukogu ja Riigikogu liige Kalev Kukk seevastu ütles, et pole sellest probleemist midagi kuulnud.

Tiit Ottis: ostsime suure raha eest endale pahanduse kaelaTiit Ottise sõnul selgus koostööst TSMiga, et RKAS ostis endale suure raha eest pahandusi.

Näiteks tuli Viru vangla ehitusel kaevata kraave. Koht, kuhu oli plaanis kraavid kaevata, oli juhtumisi Eesti Raudtee maa peal ja sinna tahtsid raudteemehed oma teise rööpapaari panna. TSM ei soovinud seda probleemi ära lahendada, nad ütlesid, et minge võtke ise kooskõlastused, meenutas Ottis.

Teine suurem probleem oli seotud Viru vangla ehitushanke nurjumisega. Esimene riigihange kukkus läbi, sest kõik esitatud pakkumised ületasid tugevalt eeldatavat ehitushinda - 470 miljonit krooni.

Projekteerija tegi kontroll-eelarve ja RKAS palus TSMil vaadata üle, kas see on õige ja ega summa juhtumisi liiga väike pole. TSM tegi ju ka Tartu vanglat, nad pidi kursis olema, rääkis Ottis ja lisas, et TSM ei ölenud aga hinna kohta midagi.

"Kui me pärast küsisime, et miks hange nahka läks, millega te seda seletate, et hinnad tulid nii kõrged, siis nad ütlesid, et kui me võtaks Tartu vangla ehitushinna, paneks juurde ehitushindade kasvu, siis tuleks 550-600 miljonit! Nad unustasid ära, et seda nad oleks pidanud varem tegema," kritiseeris Ottis.

Tema hinnangul ei olnud RKASil mingit kasu TSMi palkamisest. Ottise sõnul tekkisid ka teravad vaidlused vangla ehitajatele käibepiirangu seadmise pärast. Piirangud soovitas aga kehtestada hankedokumentidesse just TSM.

Einar Vettuse äripartneriks oli Jaak Saarniidu elukaaslane

Oma esimese ettevõtte lõi Vettus koos Riigi Kinnisvara tänase juhi Jaak Saarniidu elukaaslase Marje Tugimiga. Nad moodustasid ASi Tugvet, millest sai 1994. aastal moodustatud TSMi üks aktsionäre.

Riigi Kinnisvara juhi vahetus oli Einar Vettuse firmale kasulik

Viru vangla ehituse võtmetegelased:

Einar Vettus - TSMi omanik. Sööb praegu koos maa-ameti endise peadirektori Kalev Kanguriga vanglaleiba. Põhjuseks kahtlased maavahetustehingud riigiga.

Kalev Kallo - RKASi nõukogu esimees. Tal tekkis konflikt RKASi juhi Tiit Ottisega ning viimane lahkus ametist. Kallo toetas Jaak Saarniitu RKASi juhina. Ottise lõpetatud leping TSMiga jäi Saarniidu ametisse asumise järel jõusse. Varem on Kallo olnud Saarniidu järglane Tallinna abilinnapea ametikohal.Tõnu Toomik - Merko Ehituse juht ja üks suuromanikest, EKE Merko oli TSMis Vettuse partner, seoses maavahetustehingutega otsis kaitsepolitsei läbi ka Merko Ehituse ja tema tütarfirmade kontorid.Jaak Saarniit - Avaliku konkursita RKASi juhtima palgatud kunagine Tallinna abilinnapea, kes sõlmis 1996. aastal TSMiga kesklinna sadama-ala operaatorlepingu. Tema elukaaslane Marje Tugim oli koos Vettusega üks TSMi asutajaid.Allikas: Äripäev

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474