7. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toivo Jürgenson keelaks Eesti Energia investeeringu Leedu tuumajaama

Turu avamine looks endise teede- ja sideministri Toivo Jürgensoni sõnul eeldused Eesti ühinemiseks tekkivate elektriturgudega nii Põhjalas kui kogu Euroopas ning see tagaks meie elektrimajanduses tegeliku varustuskindluse.

Eesti Energia plaan investeerida Ignalina või mõne teise välismaal asuva tuumajaama rekonstrueerimisse on Jürgensoni meelest suunatud tarbija valikuvabaduse vastu - see välistab tulevikus olukorra, kus tarbija otsustab, kellelt ta ostab elektrit.

„Eestile on väga tähtis, et tekiks kiiresti majanduskeskkond, mis looks tingimused erinevatel kütustel uute elektrijaamade ja elektri ning soojuse koostootmisjaamade tekkeks siin kohapeal. Millistel kütustel, selle peab otsustama majanduslik otstarbekus, varustuskindlus ja mõju keskkonnale,” kirjutab Jürgenson homses Äripäevas.

Arutelu, kas Eesti Energia võib või ei või investeerida tuumaelektrijaamade ehitamisse välismaal, on Jürgensoni meelest iseenesest absurdne. „Loomulikult oma praegusel kujul ei või,” rõhutab Jürgenson oma kolumnis, „kuna see riigile kuuluv kontsern on vertikaalselt toimiv monopol ja täidab korraga nelja olulist ülesannet: esiteks teostab riiklikku ülesannet - süsteemi haldamist ülekande-magistraalvõrkude kaudu; teiseks toodab elektrit; kolmandaks kaevandab põlevkivi ja neljandaks tegeleb elektri jaotamisega ja müügiga kohalikes võrkudes.”

Kui Eesti Energia oma tänasel kujul osaleb suures elektritootmise projektis, siis kinnistub Jürgensoni meelest ettevõtte monopoolne seisund veelgi. „Kannatajaks on tarbija ning tulevikus ka meie elektrituru varustuskindlus. Tegemist oleks järjekordse nn riskivaba investeeringuga, mille maksavad kinni tarbijad, sest muud valikud puuduvad,” kirjutab ta.

See, et leedulased soovivad tuumajaama arendada, on Jürgensoni sõnul nende otsus, aga isegi tuumaelektrijaam tuleb rajada vaba elektrituru tingimustele vastav ja Euroopa elektriturul konkurentsivõimelisena.

„Eestisse tuumaelektrijaama rajamine ei ole tänase seisuga mõistlik,” nendib Jürgenson, ”projekt on meie jaoks lihtsalt liiga suur, nii oma majanduslike mõõtude kui ka keskkonnaprobleemide tõttu.”

Isamaa ja Res Publica Liidu liikme Toivo Jürgensoni kolumn ilmub homses Äripäevas.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474