20. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti keskkonnaühendused taotlevad põlevkivi kaevandamise vähendamist.

Täna, 20. novembril annab Eesti Keskkonnaühenduste Koda (EKO) Keskkonnaministeeriumile üle ettepanekud „Põlevkivi kaevandamise riikliku arengukava 2007-2015“ tööversiooni muutmiseks.

EKO hinnangul põhineb põlevkivi arengukava tööversioon küll senistest eesrindlikumatel analüüsidel, kuid jätab põhjendamata, miks kavandatakse lähiaastatel põlevkivi kaevandamise olulist suurendamist (20 miljoni tonnini aastas). Arengukava näeb küll ette kaevandamismahtude vähendamise kaugemas tulevikus, kuid kava enda lühiajaline perspektiiv ei paku sellele eesmärgi saavutamisele garantiid.

Keskkonnaühenduste ettepanekud koosnevad kolmest põhipunktist:

1. kuna vajadus kaevandamismahtude suurendamiseks pole põhjendatud, tuleks pikaajalised kaevandamismahud piirata praeguste mahtudega, so 15 miljoni tonniga aastas ja alustada koheselt järk-järgulist põlevkivi kaevandamise vähendamist;

2. põlevkivi kasutamisele tuleb kehtestada õiglane hind, mis arvestab reaalsete keskkonnakahjudega ja vähendab hõlptulu teenimise võimalusi;

3. põlevkivi kasutamisest laekuvat tulu tuleb kasutada Eesti energiasüsteemi reorganiseerimiseks, sh taastuv- ja hajaenergeetikale üleminekuks.

EKO ettepanekuid järgides ei tuleks uusi põlevkivikaevandusi enam avada, teatas Eesti Keskkonnaühenduste Koda.

Kütuse- ja energiamajanduse pikaajalises riiklikus arengukavas aastani 2015 toodud eesmärki - põlevkivi osakaalu vähendamist alternatiivsete energiakandjate osakaalu tõstmise arvelt - ei ole suudetud täita. Põlevkivi kasutamine on hoopis suurenenud, sest riik ei ole näinud ette põlevkivi kaevandamise vähendamist saavutavaid meetmeid. Sellest lähtuvalt tuleb põlevkivi arengukava eesmärkide saavutamiseks üle vaadata ka kütuse- ja energiamajanduse arengukava, et suunata põlevkivil põhinev elektritootmine ümber efektiivsetele alternatiivsetele ja säästlikele tehnoloogiatele.

Ettepanekud antakse üle kell 14.00 Reval Hotel Centralis põlevkivi arengukava ümarlaual. Samas on võimalik kohtuda EKO esindajate Rainer Nõlvaku ja Raivo Viluga.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474