18. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ragn-Sells alustas ohtlikest jäätmetest jäätmekütuse tootmist

Ragn-Sells avas täna Tallinnas Betooni tänaval ohtlike jäätmete töötlemise kompleksi, mis võimaldab suunata maksimaalselt palju vedelaid ohtlikke jäätmeid taaskasutusse, teatas ettevõte.

Ragn-Sells AS-i ärijuht Agu Remmelg: "Jäätmekütuse valmistamine toimub spetsiaalse tehnoloogia abil, mis on Eestis veel võrdlemise vähe levinud. Eestis tekib aastas üle 7 miljoni tonni ohtlikke jäätmeid ning jäätmekütuse tootmine aitab tänu taaskasutamisele vähendada jäätmete ladestamisest tulenevat keskkonnariski."

Ragn-Sellsi teenusejuht Jüri Hion selgitas, et jäätmekütuse tooraineks on vanaõli ning muud põlevad vedeljäätmed - vedelad ning põlevad kemikaalid ja ravimid, toiduõli, vedelad värvi-, liimi-, laki- ja lahustijäätmed. "Ragn-Sellsi jäätmekütuse tootmise kompleksi aastane võimsus on 5000 tonni, jäätmete töötluse järel valminud jäätmekütus suunatakse energiatootmisesse."

Ragn-Sellsi uues tootmiskompleksis on jäätmete vastuvõtuks metallist kemikaali- ja vedelikukindel konteiner, mis on varustatud mitmetasandiliste ja erinevate osakeste läbilaskevõimega sõeladega, tagamaks ainult piisava suurusega osakeste sattumist küttesegusse.

Seejärel toimub vedeliku pumpamine vastuvõtumahutist segumahutisse, kus toimub tigupumbaga loodud õhuvoolu abil vedeliku tsirkuleerimine, mis on vajalik esiteks kokku valatud vedelikest ühesuguste omadustega segu valmistamiseks ja teiseks ka suuremate osakeste settimise vältimiseks. Kui homogeenne vedelike segu on kokku segatud võetakse sellest kontrollproov, mis analüüsitakse akrediteeritud laboris. Analüüsitulemuste saabumisel tarnitakse jäätmekütus tootmisettevõtetele.

Eestis pärineb 99% ohtlikest jäätmetest põlevkivitööstusest. Ülejäänud 150 000 tonnist moodustavad 75% õlised jäätmed, mille saab suunata ümbertöötlemisele.

Jäätmekäitlusfirma Ragn-Sells AS on Rootsi perefirma Ragn-Sells AB tütarettevõte Eestis. Ragn-Sellsi 2005. aasta käive oli 203,1 miljoni ja kasum 15,7 miljonit krooni.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474