23. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Türkmenistani gaasi kliendid pelgavad Gazbaši surma järel segadust riigis

Eelkõige on põhjust mureks gaasi, nafta ja naftatoodete ostjatel, kuna energiatoore on 80% riigi ekspordist, peale selle väärib nimetamist vaid puuvill.

"Gazbaši", nimetab gazeta.ru irooniliselt riigi eile surnud diktaatorit Saparmurat Nijazovit, kes ise võttis endale Türkmenbaši tiitli. Türkmenistan on maailma viies maagaasi tootja, varude poolest isegi neljandal kohal. Vene ekspertide hinnangul võivad tarned katkeda siiski vaid juhul, kui võimujagamisel puhkeb kodusõda, vahendab gazeta.ru. "Lühemaajalises, aasta-paari perspektiivis, vaevalt midagi muutub, lepingute täitmist jätkatakse. Uute projektide osas võivad asjad hakata arenema aeglasemalt, kui varem eeldatud," märkis MDM-Banki analüütik Andrei Gromadin. Lahkunud riigijuht Nijazov leppis kokku Hiinaga sinna 30 miljardi kuupmeetrise aastavõimsusega gaasijuhtme rajamiseks Hiina poole kuludega. Ettevõtmine on seni arenenud visalt ega ole jõudnud tegelike sammudeni.

Ainus tee gaasi ekspordiks Euroopasse on praegu läbi Venemaa, vahendajaks Gazprom Kuni tänavuseni sai Gazprom Türkmenistani gaasi hinnaga 40-60 USD 1000 kuupmeetri eest ehk ca viis korda alla turuhinna Lääne-Euroopas. Aastaiks 2007-2009 on kokkulepe 50 mld. kuupmeetri tarnimiseks hinnaga 100 USD/m3. Võrdluseks: Eesti 2005. aasta gaasitarbimine oli ca 1 mld. m3, Eesti Gaasi hind suurtarbijale koos võrguteenuse ja käibemaksuga on 4.45 krooni m3 (1000 m3 hind 376 USD), väikesele kodutarbijale 8.25 krooni m3 (1000 m3 hind 696 USD). Eesti suurim gaasitarbija on Nitrofert, kes ostab seda Venemaalt ilma Eesti Gaasi vahenduseta.

Endine liiduvabariigi parteijuht Nijazov valitses maad üle kahekümne aasta, viies sisse äärmusliku isikukultuse ja hävitades igasuguse opositsiooni. Ta paistis silma grandioossete, kuid kaheldava väärtusega projektidega toormeekspordi raha arvel, nagu näiteks iseenda puhtast kullast hiigelkuju keset pealinna Ašgabati. Seoses tema surmaga jäetakse sel aastal ära uue aasta pidulik vastuvõtt, avalikest kohtadest koristati näärikuused ja kaunistused, teatas Interfaks. Reporters Without Borders 2005. aasta pressivabaduse raportis oli Türkmenistan tagantpoolt teisel kohal, edestades vaid Põhja-Koread. Selle aasta raportis oli riik 13 maailma "interneti vaenlase" hulgas.

Samal ajal on rahva elatustase väga madal. Välisfirmad on otsest kohalolekut Türkmenistanis vältinud, tegutsedes läbi edasimüüjate. Ühena vähestest on kohapealses tootmises osalus firmal Efes Invest, kes valmistab frantsiisi alusel Coca-Colat ka teistes Kesk-Aasia maades. Viie miljoni elanikuga maal, millest suurem osa on Karakumi kõrb, jagatakse Nijazovi korraldusel kõigile elektrit, gaasi, vett ja soola tasuta. SKP inimese kohta oli 2005. aasta ametlikel andmetel 7900 USD. CIA World Factbook nimetab valitsuse ametlikke andmeid küsitavaiks, kuivõrd tegelikud majandusnäitajad on riigisaladus.

Praegusel ajutisel riigijuhil Gurbangulõ Berdõmuhamedovil on suur tõenäosus saada presidendi ametisse, kuigi põhiseaduse kohaselt ei peaks ta olema isegi kohusetäitja. Sellesse ametisse oleks pidanud asuma parlamendi spiiker Atajev, tolle suhtes aga algatati mõned tunnid pärast Türkmenbaši surma kriminaalasi ning ta vangistati. Põhjust ei ole seni teatatud. Berdõmuhamedov lubas oma esinemises riigi senise kursi jätkumist.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474