4. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Domeen võib hakata maksma 150 krooni aastas

Eesti Hariduse ja Teaduse Andmesidevõrgu (EENet) direktor Mihkel Kraav ütles aripaev.ee-le, et EENet peab domeeni aastamaksu parajaks suuruseks 10 euro ehk ligi 150 krooni suurust summat aastas.

"400 krooni aastas, millest räägiti läinud aasta lõpus, on meie arvates liiga palju," sõnas Kraav. Ta lisas, et summa täpne suurus pole veel kaugeltki otsustatud.

Praegu väljatöötamisel oleva domeeninimede registreerimise ja haldamise korra muudatuste seas on aastatasu kehtestamine Kraavi sõnul vaid üks nüanss. "Reeglid, mis omal ajal tehti, on ajale jalgu jäänud. Näiteks on muutunud ebaotstarbekaks ühe domeeninime piirang. Lisaks arvame, et aastamaksu kehtestamine piirab domeeninimede massilist registreerimist spekulantide poolt," kommenteeris Kraav.

Kraavi sõnul on hetkel registreeritud umbkaudu 43 000 .ee-lõpulist internetiaadressi. "Oleme arvamusel, et aastamaksust laekuv raha peab katma domeenide registreerimise ja registripidamise kulutused," rääkis Kraav. "Näiteks tarkvara arenduse, ruumide rendi ning riistvaraga seotud kulud," lisas ta.

Kraavi kinnitusel plaanitakse domeenide registreerimine muuta mitmetasemeliseks. "EENet ei hakka registreerima, seda peaksid tegema internetiteenuse pakkujad." Sama skeem peaks Kraavi sõnul toimuma ka aastamaksu kogumisel, EENet arveldaks siis omakorda internetiteenuse pakkujatega.

Läti alandas domeenide aastatasu

Lõunanaaber Läti alandas tänavu domeenide aastatasu. Db.lv teatel maksab .lv domeeni pidamine tänavu 16 latti (ca 360 krooni), seni oli aastatasu 20 latti (ca 450 krooni). Lätis domeene haldav Network Information Center (NIC) põhjendas aastamaksu alandamist domeenide arvu suurenemisega.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474