28. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rikas Mäetaguse vald rajab supelmaja

Põlevkivi kaevandamisest laekuva ressursitasu arvelt Eesti kõige jõukamaks omavalitsuseks peetav Mäetaguse vald kavatseb ehitada talveaiaga supelmaja, mis võib esialgsel hinnangul maksma minna 30 miljonit krooni, kirjutas Põhjarannik.

Vallavalitsus kuulutas sel nädalal välja riigihanke Mäetaguse mõisa suplusmaja ehituseks. See hakkab paiknema mõisa endises talveaia hoones. Ehituse üldpind on 747 ruutmeetrit, sinna on kavas rajada kahe rajaga ujumisbassein, massaaži- ja mullivann, aurusaun ja kaks leilisauna ning väike talveaed. Lisaks on plaanis supelmaja galeriiga ühendada mõisa endise tõllakuuriga, kuhu vald rajas aasta tagasi pärast restaureerimist hotelli Meintack.

Mäetaguse vallavanem Aivar Surva loodab, et järgmise aasta jaanuariks valmiva supelmaja ehitus ei lähe maksma üle 30 miljoni krooni. "Eks riigihanke käigus selgub tegelik hind, kuid ligikaudu sellise summaga oleme valla tänavuse eelarve kavandamisel arvestanud ja mõisa supelmaja on tänavu meie suurim investeering," märkis vallavanem.

Kui valdav enamik Eesti omavalitsusi murrab pead selle üle, kuidas saada kokku raha koolimajade või kultuuriasutuste kõige hädapärasemaks remondiks, siis Mäetaguse vallal pole supelmaja ehituseks vajadust isegi laenu võtta. Kui mullu oli ligemale 1700 elanikuga valla eelarve 63 miljoni krooni ringis, siis tänavu peaks see Surva hinnangul küündima 90 miljoni krooni kanti. See teeb ühe elaniku kohta ligemale 53 000 krooni – näitaja, mille lähedalegi ei küüni ükski linn ega vald Eestis.

Suur osa Eesti Põlevkivi praegu kaevandatavast maavarast pärineb Mäetaguse valla aladelt ja lõviosa valla eelarvest tuludest tuleb põlevkivi kaevandamisõiguse ja vee erikasutuse tasust.

Surva loodab, et tänu heas korras koolimajale, võimlale, lasteaiale ja mitmetele muudele sotsiaalobjektidele muutub Mäetaguse vald lähitulevikus hinnatud elamispaigaks. "Üks arendaja on näiteks tõsiselt huvitatud siia umbes 30 krundiga eramurajooni rajamisest," lausus ta.

Kui praegu on Mäetaguse vallal teiste omavalitsustega võrreldes kadestamisväärselt palju raha, siis selline olukord võib lõppeda, kui põlevkivi kaevandamine valla maade alt lõpeb. "Tahame jõuda niikaugele, et need objektid, mida me praegu rajame, oleksid selleks ajaks nii tugevasti jalad alla saanud, et suudaksid ise toime tulla," rääkis Surva.

Aasta tagasi valla kulul rajatud hotelli Meintack sai viieks aastaks rendile osaühing Mehntac, kes võiks vallavanema arvates hakata haldama ka supelmaja.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474