30. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pealekaebamine viib Eesti ehitajad boikotinimekirja

Mitu Soome ehitajate ametiühingu Rakennusliitto kodulehel boikoti all olevat Eesti firmat on sattunud sinna pealekaebuse tõttu ja on seepeale Soomes tegutsemise lõpetanud.

"Ma räägin teile, kuidas me sinna sattusime," sõnas 3Ehitaja OÜ juht Jaak Sool eile Äripäevale. "Üks joodikust maaler kaebas meie peale, kui sai aru, et ta tegemata töö eest raha ei saa." Kaebus käis madalate palkade kohta.

Kuna 3Ehitaja mehed käisid Soomes 2005. aastal tööl Eestist komandeeringus, said nad tõesti vähem palka kui soomlased. Objekt asus Espoos ja firma peale kaevati paar nädalat enne tööde lõppu. Sool tõi mehed koju tagasi ja enam Soome ei lähe.

"Rakennusliitto andis dokumentide ajamiseks paar nädalat ja siis sattusin nimekirja. Minu argumente üldse ei kuulatud." Keelu all jätkata ei saanud, see oleks probleeme tekitanud objekti teistele allhankijatele.

Muu hulgas küsis ehitajate ametiühing palga maksmise tõenduseks meeste pangakonto väljavõtteid, mida Sool ei pidanud võimalikuks näidata, sest Eestis oleks see keelatud ja pealegi olid kõik lepingud tehtud Eesti seaduste järgi, mis soomlasi ei tohiks puudutada.

Teine Soomes tegutsev ettevõtja Haakon Nõmme sattus firma Rakestar OÜga boikoti alla tänavu 9. veebruaril kell 7 hommikul. Ta rääkis, et ilmselt kaebas nende peale üks inimene, kes seda oli ähvardanud teha. Rakennusliitto info allikat ei avaldanud. Rakestar näitas Rakennusliittole kõik nõutud dokumendid ette ja selgus, et nad maksavad töömeestele isegi natuke kõrgemat palka, kui nõutakse. Seepeale võeti boikott 20. veebruaril maha.

Huvitaval kombel ripub boikotinimekirjas ka Viljandi ööklubi Club Red omanikfirma Villemill OÜ, mis juhatuse liikme Mart Liinati sõnul pole iial Soomes töötanud, veel vähem ehitanud. Liinat hakkas eile asja omalt poolt uurima.

Viljandi ehitusfirma Leviehitus OÜ aga tõmbas tegevuse Soomest 2006 kevadel just boikoti tõttu välja. Ehitusdirektor Jüri Lunt sõnas, et "saime vitsad kätte". Leviehitus sattus musta nimekirja, sest maksis töömeestele Soome miinimummäärast 26 senti vähem tunnipalka.

Rakennusliitto suhtekorraldusjuht Heikki Korhonen selgitas, et eestlasi ei kiusata nimme taga, boikotinimekirjas on ka Poola, Soome ja Venemaa ettevõtteid. Eestlased on siiski ülekaalus.

"Boikott kaob siis, kui saame usaldusväärseid teateid selle kohta, et firma maksab kokkulepetepõhist palka ja täidab kõiki töötingimusi. Siis me tegutseme küll kiiresti. Vaadates nimekirja, siis selgi aastal on mitme Eesti firma boikott maha võetud," rääkis ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474