4. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia võib tõsta elektri hinda 16 %

Täna toimunud infoüritusel selgitasid Eesti Energia juhatuse liige Tiit Nigul ja Narva Elektrijaamade juhataja Ilmar Petersen hinnamuutusi.

Eesti Energia kontserni ettevõtted esitasid energiaturu inspektsioonile (ETI) hinnatõusu aluseks olevad kuluprognoosid. Selle järgi tõuseks elektri hind lõpptarbijale keskmiselt 16 protsenti.

Koos taastuvenergia ostukohustustega ja elektriaktsiisiga on elektrihinnatõus 22-23%.

ETI-l on Eesti Energia kontserni ettevõtete müügi- ja kuluprognooside analüüsimiseks aega kuni 90 päeva.

Kuna kolmeaastane hinnaregulatsiooni periood kehtib järgmise aasta veebruarini on Eesti Energia jõuliselt asunud hindu tõstma. Kaalukamate põhjustena tuuakse välja tooraine hinnatõusu ja tööjõu kulude kasvu. „Eesti Põlevkivi on esitanud taotluse 15% hinnatõusuks,” sõnas Nigul. „Me peame maksma palka, mis säilitaks võtmeisikud ja mis tooks juurde uusi noori,” sõnas Petersen.

Põlevkivi hind on püsinud samal tasemel alates 1998. aastast. Teiste põhjustena toob Nigul välja tootmisbaasi remondi- ja hoolduskulud, keskkonnatasud ja allhankijate teenuse kulud.

Nigul loodab, et käimasoleva aasta novembrikuus saavutatakse Energiaturu Inspektsiooniga kokkulepe hinnatõusu osas. Kliendi hinnapaketid avalikustatakse 90 päeva enne uute hindade kehtima hakkamist.

Niguli sõnul hinnatõus meie ettevõtete konkurentsivõimet ei vähenda.

Eestis on elektrihind üks odavamaid võrreldes teiste Euroopa Liidu riikidega. Praegu on veel odavam elekter Bulgaarias, Lätis ja Kreekas. Järgmisena on Eesti, kes uue hinnatõusu puhul saavutaks sarnase hinnataseme Horvaatiaga. Hetkel on Horvaatia Eestist elektrihinnaga ees kõigest paari pügalaga. Kõige kallim elekter on Itaalias ja Taanis.

Oluline teada, et 1. jaanuarist 2009 avatakse 35 % energiaturust ja 1.jaanuarist 2013 on avatud kogu turg. Nigul tõi näiteks, et Lätis ja Leedu on elektriturg formaalselt avatud juba 2004. aastast.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474