14. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lahkuv Jaanus Otsa: töö ei saa olla nagu sõda

Eesti suuruselt teise ehitusfirma ASi Skanska EMV kauased juhid Jaanus Otsa ja Olaf Herman andsid eile õhtul teada oma lahkumisest, põhjuseks eriarvamused omanikega firma edasise strateegia osas.

"Meie nägemus firma tuleviku suhtes oli teine kui kontsernil," selgitas Jaanus Otsa. Tund aega varem oli ta lahkumisteate andnud oma kolleegidele Skanska EMVst, firmat juhtinud oli ta kümme aastat.

Teine lahkuv juhatuse liige Olaf Herman, kes kunagi oli ka ehitusfirma EMV üks omanikke, on firmas töötanud 27 aastat. "Emotsionaalselt on muidugi raske," sõnas ta. Lahkumine tuli Otsa kinnitusel nende initsiatiivil. Kolmas juhatuse liige Taimo Kikkas jääb edasi tehnikadirektoriks.

Motivatsioon kadus

Olaf Herman rääkis lahkumise motiividest, et võib-olla nemad siin Eestis ei oska näha nii palju maailma arenguid, nagu kontsernis nähakse, ja ollakse vaid lihtsad ehitajad - kontserni muutuste plaan polnud neile hetkel vastuvõetav. Ta lisas, et Skanska kontsern soovis sel aastal protsesse rohkem standardiseerida.

"Juht peab olema motiveeritud," jätkas Otsa. "Viiekümneselt peab ettevõtte juhtimine fun olema. Kui me mõtleme teisiti, mõjub see viimaks häirivalt. Töö ei saa olla raske kohustus või nagu sõda."

Otsus lahkuda tuli hiljutiOtsus lahkuda tehti Otsa sõnul hiljuti ja üsna ruttu. "Omanik avaldas tunnustust, et ausalt ja kiirelt ära ütlesime, et ei sobi enam," lisas ta. Lahkumishüvitistest pole nad veel rääkinud, kuna see pole Otsa sõnul oluline, peamine on põhimõtteid järgida. Majandusaasta aruande põhjal saavad nad nelja kuu palga ulatuses hüvitist. Mehed tunnistasid, et Skanskas töötamine on neid materiaalselt hellitanud, kuid hirmu hetkelise ebakindluse ees ei ole.

Jaanus Otsa sõnul annavad nad üle firma, mis on oma läbi aegade parimas seisus. Paar aastat tagasi hakkas Skanska lisaks üldehitusele teid ehitama, veel hiljem võeti ette vesiehitused. Viimati valmis Miinisadama rekonstrueerimine.

Suurematest riigi või ELi toel tellimustest on Skanskal käsil Tallinna lennujaama laiendus, TÜ Kliinikumi uus kompleks, lõpetamisel on Merkoga koos tehtav Tartu veevärgi ehitus ja Tallinna linna tellimusel saadud Pääsküla prügimäe sulgemise projekt. Elumajade ehitus, näiteks edukas Liivaoja projekt Kadriorus, on selle kõrval käibes vähetähtis. Mullu oli Skanska EMV käive ligi 2 miljardit krooni.

Meeste töösuhe lõpeb küll esmaspäeval, kuid nad jäävad töid üle andma oktoobri keskpaigani. Otsa lausus, et võtab seejärel aega järelemõtlemiseks ja aktiivseks puhkuseks. Ehkki kitsas ringkonnas võis lahkumisteade juba nädal aega teada olla, uusi tööpakkumisi pole saanud, naeris ta.

Mehed eitasid oma seost OÜga EMV Ehitus, mis on augusti keskel asutatud advokaat Eerik Entsiku nimele. Herman lisas, et kahjuks ei oska ta muud teha kui ehitada, töödejuhatajana ta kunagi samast firmast alustas ja ilmselt läheb edasi samamoodi. "Kuidas ja mida - ei tea," lisas ta.

Otsat ja Hermanit jääb asendama nõukogu liige Mika Toivola, kes hakkab Helsingist paar korda nädalas Tallinnas käima. "Minu ülesanne on võimalikult ruttu uus juht leida," sõnas ta eile.

Skanska EMV töötab peamiselt riigi- ja linnahangetega

Merko järel suuruselt teise Eesti ehitusfirma Skanska EMV käibest peamine osa tuleb riigihangetest, kas ELi projektidest, Tallinna ja Tartu tellitud töödest või riigi tellimustest.

Firma ainuomanik on Rootsi ehituskontsern Skanska, kuid otsene alluvus on Skanska Soome tütarfirmale. Oma selle aasta tegevust kommenteerib firma juhtkond majandusaasta aruandes, et ehkki turu kasvutempo 2007 tõenäoliselt mõnevõrra aeglustub, on mõõdukas kasv lähiaastatel ikka tagatud, kuna sõlmitud on head lepingud.

Näiteks 2005. aastal sai Skanska riigilt 17 tellimust 556 mln krooni eest.

2007 ja 2008 on üks suuremaid töid TÜ Kliinikumi meditsiinilinnak ja Tallinna lennujaama laiendus. Eraprojektidest on suurim Rocca al Mare kaubanduskeskuse laiendus.

Kinnisvaraarenduses oli 2006. aasta firmale edukas, Liivaojas ja mujal müüdi 114 korterit. Alustati Kadriorus ja Pirital uute kortermajadega. Aasta jooksul soetati kinnistu Astangul, kuhu tuleb 360 korterit. Plaanid on Admiraliteedi basseini äärse kinnistuga.

Mitu tähtsat tellimust on tulnud Tallinna linnalt. Näiteks ehitab Skanska Lasnamäele uue elamurajooni ning annab vähemalt 600 korterit 30 aastaks Tallinnale rendile. Ehitusfirma paneb 30 aastaga tasku ligi miljard krooni, selle aja möödudes saab ta teha korteritega, mida soovib, ning pealekauba 5,1 hektarit maad.

Omanikud pole Skanska EMVst kordagi dividende välja võtnud, ehkki neid võiks välja võtta üle 400 mln krooni.

Esimese osa EMVst omandas Skanska 90ndate lõpus Joakim Heleniuselt ja väikeaktsionäridelt, umbes samal ajal oli tõsine võimalus, et hoopis Merko ja EMV ühinevad. Lõplikult omandas Skanska EMV 2000. aastal, makstes 61% aktsiate eest 86,7 mln kr.

Kommentaarid

Juha Hetemäki, Skanska Oy juhataja ja Skanska EMV nõukogu liige

Ma olen Jaanuse ja Olafiga väga rahul ja väga tänulik nende tehtud töö eest, kuid vastavad otsused olid tingitud firma muutuvatest strateegiatest. Oleme Skanska grupiga võtnud eesmärgiks integreerida meie ettevõtteid üle maailma, et saaksime õppida rohkem teineteiselt. See aga oleks tähendanud neile uusi kohustusi ja palju reisimisi jne ning nad polnud sellest inspireeritud.

Olin nendega nõus, kui nad tulid välja initsiatiiviga, et oleks aeg firmasse tuua uusi inimesi - nad tundsid ennast nendeks muutusteks liiga vanana. Mis puudutab uut juhatust, siis kuigi ma midagi kindlalt lubada ei saa, tahaksin näha seda lõpuks terviklikult Eesti inimeste koosseisus. Praegu on meil aga ajutine juhatus, kuhu kuulub ka üks soomlane. Uue koosseisu tahame kokku saada veel käesoleval aastal.

Priit Sauk , ASi YIT Ehitus juhatuse esimees

Muudatusi tuleb ette igas firmas ja kunagi pidi see juhtuma. Ma ei arva üldse, et midagi halvasti oleks, pigem on meestel endal mõni plaan varuks ja selles olen ma sada protsenti kindel. Tänavale nad ei jää.

Ma arvan, et firma ise teeb läbi seda, mis tehti meil kaks aastat tagasi, ning kuna tegu suure ja võimsa ettevõttega, on nad kindlasti jätkuvalt tublid.

Tiit Kuuli, ASi Oma Ehitaja nõukogu esimees

Inimesed ikka lähevad tööle ja töölt ära, ega see midagi erakordset ole.

Väljapoole mingid firmasisesed hõõrumised enamasti ei paista, aga küllap oli see otsustusõiguse ja vastutuse tasakaalu küsimus, milles neil erimeelsused tekkisid. Iga ettevõte peab leidma endale õiget tüüpi juhi igale tasandile.

Mida see konkreetselt Skanska EMV-le tähendab, näitab aeg, sest lõppeks moodustavad ehitusettevõtte bilansi kõige väärtuslikuma osa inimesed.

Tõnu Toomik, Merko Ehituse juhatuse esimees

Hea konkurendina ei sobi Merkol suure Skandinaavia firma siseasju kommenteerida, kuid Skanska EMV on Eestis viimastel aastatel tublisti arenenud ja juhtkonna rolli saab siin ainult tunnustada.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474