24. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SWECO rekonstrueerib Vabaduse väljaku, Harjuoru ja Kaarli puiestee

Tallinna Kommunaalamet sõlmis projekteerimislepingu riigihanke võitjafirmaga SWECO Projekt AS "Vabaduse väljaku, Harjuoru ja Kaarli puiestee rekonstrueerimise" tööprojekti koostamiseks.

Projektiga nähakse ette Tallinna linna esindusväljaku, Vabaduse väljaku ja Ingeri bastioni ala muutmine jalakäijate alaks.

Praegune parkla likvideeritakse ja Vabaduse väljak saab rekonstrueerimise tulemusena linna peaväljakule väärilise lahenduse.

Üksnes väljaku alla rajatakse kuni 175 sõiduautot mahutav parkla. Detailplaneeringus käsitletud era- ja riigimaade kaasamisel võimalik parkimiskohtade arv kahekordistub.

Projekti mahus rekonstrueeritakse sõidu- ja kõnniteed, rekonstrueeritakse tehnovõrgud.

Projekti koostamise ja parkla rajamise muudab põnevaks ning samas ka keeruliseks paiknemine vanalinna muinsuskaitsealal.

Tulenevalt arheoloogilistest eeluuringutest ja aastast 1797 pärinevalt ajalooliselt plaanilt, paiknevad väljaku all parkla alal eskarp- ja kontreskarpmüürid. Projekteerija peab leidma lahenduse säilitatavate müüride eksponeerimiseks.

Sõltuvalt maaküsimuste võimalikest lahenditest koostatakse veel sel aastal parkla vastavad eskiisprojektid.

Koos SWECO Projektiga osales riigihankel ka K- Projekt, kes ei saanud luba rekonstrueerimiseks.

SWECO Projekti divisjoni direktor Ülo Amor ei osanud öelda, kui palju kogu projekt maksma läheb. "Ehituse maksumust öelda ei saa. Praegu ei ole selge ka, millises mahus parkla tuleb," selgitas Amor. Aarne Eipere Sweco Projekti juhatuse liikme arvates läheb kogu projekt maksma umbes 17, 5 miljonit krooni.

Küsimusele, millal reaalsete ehitustöödega alustatakse ei osanud Amor vastust anda, kuna on mitmeid selgitust vajavaid asjaolusid. "Tallinna Linnavalitsus tahab ehitus töödega alustada järgmisel aastal, kuid ehitajad pole veel teada," nentis Amor.

Kui pikaks võib Vabduse väljaku, Harjuoru ja Kaarli puiestee ehitus venida täpselt paigas pole. "Ei julge seda tänasel päeval välja öelda. Väga palju on pimedaid asju. Näiteks muinsuskaitsepiirid ja neid ei saa enne teada, kui ehitusega on juba alustatud," rääkis Amor. "Hinnatud on ehitusaega kahele aastale ehk kuni 2010," ütles ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474