1. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Daniels: ei ole õiget moodust teha halba asja

Austraalia ärimees Peter J Daniels rääkis täna aripaev.ee-le, et valede ja varastamisega kaugele ei jõua, sest õiget moodust halba asja teha ei ole.

Peter J Daniels on tegelenud kinnisvaraga juba aastast 1966 ning 1972. aastal pani ta aluse oma isiklikule kinnisvarafirmale. Aastaks 1982 olid tal kontorid juba Austraalias, Singapuris ja Hongkongis. „Kinnisvaraärist loobusin, sest see oli liiga lihtne minu jaoks. Kinnisvaraturust peab aru saama, peab kuulama, mida turg ütleb, siis saad ennustada, mis juhtuma hakkab,“ selgitas ta. Tema sõnul on kinnisvaraturgudel universaalsed reeglid.

Eesti kinnisvaraturuga ei ole ta jõudnud end kuigivõrd kurssi viia. „Kui Eesti kinnisvaraturg astub ühte sammu Lääne maailmaga, siis ootavad teid rasked ajad,“ sõnas ta.

Danielsi sõnul on USA kinnisvaraturg suures hädas. „Vaadake, kui kalliks on kuld läinud, dollar on kokku kukkumas ja seda sellepärast, et inimesed üritasid osta asju, mida nad ei saanud endale lubada. Kui peale II maailmasõda oli USA maailma suurim laenuandja, siis praegu on ainult võlad,“ selgitas ta. Ametlikel andmetel on USA-l 8 triljoni dollari (79 triljoni krooni) eest võlgu. „Minu uurimisrühma andmetel on USA võlakoormus 18-20 triljoni dollari (177-196 triljoni krooni) suurune. Kuid seda hakata tagasi maksma dollar sekundis, kulub selleks 159 000 aastat,“ lisas ta. „Kui Ameerika täna aevastab, on kogu maailmal nohu, see mõjutab kõike, muuhulgas ka aktsiaturgu,“ oli Daniels kindel.

Danielsi sõnul on edukalt võimalik äri ajada vaid reserve kogudes. „Minu ettevõtetel ei ole laene, laenud on head vaid ettevõtlustee alguses, hiljem tuleb ise oma tegevust finantseerida,“ lisas ta.

Kinnisvara soovitas ta osta Singapuris. „See on üks väheseid riike, millel ei ole võlgu, Idamaade juveel,“ arvas ta.

Danielsile ei meeldi Austraalia Donald Trumpi hüüdnimi. „Mind ei ole kunagi kohtusse kaevatud. Ei ole õiget moodust teha halba asja, mina ei teeninud raha jõhkrusega, vaid nutikusega. Maailmas on vähe lahkust, olge üksteise vastu lahked!“ arvas ta antud hüüdnimest.

„Kinnisvara pakub kindlust, eriti naistele, kui tahad oma naist õnnelikuks teha, osta talle ilus kodu. Kui ostad kodu, siis sa ei otsi investeeringut, vaid midagi, mis sind õnnelikuks teeb. Kui otsid investeeringut, osta sara, mille väärtust on võimalik tõsta,“ rääkis ta kinnisvaraärist. „Et kinnisvaraäris edukas olla, ei tohi kuulata igasugust jama, karmide tingimuste korral tuleb seda ka kliendile öelda. Ma ei ole kaotanud äris ühtegi dollarit, need, kes on usaldusväärsed ja räägivad tõtt, on edukad. Mõnikord läheb aastaid, et kinnisvaraga raha teha, inimesed tahavad rikkaks saada viie minutiga,“ hoiatas ta algajaid.

Danielsi esimene kinnisvaraäri oli vana maja. „Maja oli närilisi täis, hooletusse jäetud, aiad kukkusid kokku. Ma panin uued aiad, laiad, tegin ilusa maja, maja sai korda 8 nädalaga, ostja oli olemas juba enne maja lõpplikku valmimist,“ jagas ta oma kogemust.

Daniels ei soovita inimestel kohe kinnisvaraärisse sukelduda. „Mine kinnisvaraettevõttesse ja tee seal 2 aastat tööd, maaklerid on aastat oma tööd teinud ja saavad sellest ärist aru, inimesed tänavalt ei mõista seda,“ selgitas ta.

Daniels on kirjutanud 13 raamatut, eesti keeles on ilmunud raamat „Kuidas saavutada oma elu eesmärke?“. Kirjutama hakkas Daniels igavusest. „Ma istusin kirikus ja mul oli igav, võtsin kavalehe ja hakkasin selle servale kirjutama,“ selgitas ta. Enda sõnul suudab ta paari päevaga raamatu valmis kirjutada. „Kuna ma olin nooruses kirjaoskamatu, töötab mu hull aju teisiti. Kui ma peaks kohe Eestist raamatut kirjutama hakkama, siis oleks selle pealkiri „Maa, mida keegi ei tea“, sest Eesti on nii pisike, Austraalias on isegi talud suuremad,“ selgitas ta.

Kolmapäevasel kinnisvarabüroo Uus Maa seminaril plaanib ta eestlastele rääkida, kuidas teha äri kordagi läbi kukkumata.

1932. aastal Australia Melbourneis sündinud Peter J Daniels on pärit halvast perekonnast, tema vanavanemad said juba elus püsimiseks toetusi, noorukina oli ta kirjaoskamatu. Tal oli kaks alkohoolikust venda ja mitmed tema sugulased on vangis istunud. Daniels ei suutnud koolis hakkama saada ja hakkas müüriladujaks. 26aastasena oli ta lootusetult võlgades. 1959. aastal võttis ta ette Billy Grahami ristiretke, mis tema sõnul muutis ta elu.

Nüüdseks soovib ta teada, kui palju üks inimene 50 aastaga annetada jõuab ja muuta maailma. Palju ta juba annetanud on, ta ei avaldanud, väikeseks vihjeks vaid niipalju, et vähem kui Microsofti looja Bill Gates. „Aga Bill Gates ei ole maailma rikkam inimene, on tunduvalt rikkamaid inimesi, kuid kes ei anna sellest avalikkusele teada, sest siis satuvad nad inimröövi ohvriks. On riike, kus isegi mina pean relvastatud turvameestega liikuma,“ lisas ta.

Maailma loodab Daniels muuta Gabrieli kutse nimelise programmiga, milles koolitatakse kristlasi äri tegema. „Kirikute juures toimuvad kaheksanädalased kursused, kus õpetatakse kõike äritegemiseks vajalikku,“ selgitas ta. „Inimestel tasub just nimelt neist kursustest osa võtta, sest seal õpitakse inimestelt, kes on ise edukad,“ lisas ta. Gabrieli kutse eesmärk on aastaks 2025 töötada välja unikaalne ärisüsteem, mille kohaselt üle miljoni kristlase on äritegevuses.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474