Viimane aeg vahetada kohustuslikku pensionifondi

Äripäev soovitab igaühel järele mõelda,
millisesse kohustuslikku pensionifondi oled oma raha paigutanud. Pensionikeskuse
kodulehel oleva kalkulaatoriga väljaarvutatud summa, mille saad pensionile
minnes, erineb fonditi ikka väga palju, aga...

Seaduse kohaselt saab ainult üks kord aastas ja kuni 31. oktoobrini II pensionisambasse kogutud raha ühest fondist teise üle viia ja samuti makseid ühest fondist teise ümber suunata. Millisel põhjusel peaks üks tulevane pensionär tahtma üldse kord juba valitud konkreetset ja pärast liitumist kohustuslikuks muutunud pensionifondi vahetada?

Esiteks tuleks seda teha siis, kui sind ei rahulda nn tulevikuinvesteeringu tootlus. Seda enam, kui aastane tootlus jääb alla inflatsioonitasemele. Sel juhul teenivad igakuised kanded pensionifondi lõppkokkuvõttes kahjumit, isegi kui riik samuti oma osa paneb. Kui mitterahuldavale tootlusele lisaks ei rahulda ka fondijuhi strateegia, näiteks piirkonnad, instrumendid (konkreetse ettevõtete väärtpaberid, fondid jne) ning nende proportsioon, kuhu ja kuidas investeeritakse, tasub vaadata teiste fondide poole.

Teiseks: mida noorem oled, seda enam on aega pensionifondi raha koguda. Selle pealt maksad küll kõikvõimalikke tasusid, kuid määravaks saab siiski pensionile minnes väljamakstava summa suurus.

Fondi vahetusel tuleb arvestada 1% tagasivõtmistasuga, mille peab kinni praegune fond. Uut fondi valides tuleb arvestada väljalasketasuga, mille suurus sõltub valitud fondist. Seega kaotad fondi vahetades umbes 2-3% pensionikontole kogunenud fondiosakute väärtusest.

EVK pensioniprojekti spetsialist Evelin Lepp toonitab, et sissemakseid uude fondi suunates saab hajutada finantsriske, sest pensionikontol ei pea olema korraga vaid ühe fondi osakud, valida saab kõikide II samba fondide vahel.

Osale arutelus

  • Haldusuudised.ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised