Sügis kinnisvaraturul: huvilisi on, ostjaid pole

Maaklerid kinnitavad, et nõudlus pole
kuhugi kadunud, ent reaalsete tehinguteni, kui üldse, jõutakse pärast olulist
hinnaalandust.

"Eramuostjad ei ole kuskile kadunud - nad lihtsalt naudivad olukorda, mis võimaldab neil oma ostuotsust edasi lükata ning hinda alla kaubelda," kirjutas Pindi Kinnisvara maakler Olav Leok.

Seda mõtet on korranud päris paljud maaklerid ja analüütikud - huvilisi on, aga ostjaid mitte, kirjutas Äripäevas ajakirjanik Enn Tosso. Veidi kiuslikult lähenedes võib väita, et kui maja põleb, koguneb ka palju huvilisi uudistama. Ent vaevalt neist keegi osta tahab. Tõsiselt rääkides on selge, et kinnisvara teema pakub huvi väga paljudele inimestele, nii neile, kellel kodu olemas, kui ka neile, kel ei praegu ega lähemas tulevikus mingit võimalust pole laenu saada.

Samas võib nõustuda ka Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomaniga, kes väitis et turul on kaineid ja kaalutlevaid ostjaid, kes lihtsalt on passiivsed. "Turg on passiivseid ostjaid täis. Enam ei ole närvihaigeid, kellel on vaja kohe osta. Enam pole ka sellist olukorda, et ühe maja ostul tekiks enampakkumine," väitis ta.

Tuleb ka tõdeda, et paljud ostuotsused lükatakse edasi just meedias kõlanud väga negatiivsete prognooside tõttu. Kinnisvara ostmisel pole ju vahet, kas teha seda sel või järgmisel aastal (selle peale võib mürki võtta, et hinnad enam ei tõuse).

Kuna praegu on olukord segane, pole tõesti mõtet kiirustada. Poliitik ja ärimees Olari Taal ennustas, et kinnisvarahinnad kukuvad lähiajal veel kolmandiku võrra ja inimesed kaotavad raha ning usu õiglasesse ühiskonda.

Osale arutelus

  • Haldusuudised.ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Bonava otsib ARENDUSE PROJEKTIJUHTI

Bonava Eesti OÜ

28. veebruar 2018

Maxima otsib KINNISVARA PROJEKTIJUHTI

Maxima Eesti OÜ

05. märts 2018

Uudised