23. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahumägi: Eestis on tuntud ärimeestega segunenud organiseeritud kuritegevus

Eestis ei ole maffiat, vaid näiliselt korralike ja tuntud ärimeestega segunenud organiseeritud kuritegevus, leiab Jaanus Rahumägi.

„Eestis ei ole maffiat, vaid näiliselt korralike ja tuntud ärimeestega segunenud organiseeritud kuritegevus, kes kasutab ära hüvedeteenimise võimalusi haistvaid munitsipaalpoliitikuid ja –ametnikke,“ ütles täna Äripäevale Riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni esimees Jaanus Rahumägi kommenteerides küsimust Eesti maffia kohta.

Tema sõnul jagavad mitmed omavalitsused venepärase oligarhiamudeli ideoloogiat teadlikult. Üheselt arusaadamatud pakkumised ja hiljem vabaturumajanduse mõttes kaheldava väärtusega lepingute sõlmimine juba ette teatud „võitjaga”, säilitab oligarhiale ja poliitikutele stabiilse võimu ja raha, mis on ohtlik demokraatiale.

„Kui keegi soovib arvata, et meil siin Eestis on tegemist mingi eriliselt romantilise ja õrnalt omapärase seosega poliitikute ja ärimeeste vahel, eksib kindlasti. Tegemist on vabaturumajanduse reegleid teadlikult eirava vastastikku kasuliku küünilise arvestusega, mis viib varem või hiljem Läti sündroomi tekkimiseni ja kus saab kahju globaalses ulatuses terve riik,“ ütles Rahumägi. Tema hinnangul pole Eesti demokraatiale ohtlik mitte organiseeritud kuritegevus, vaid peale tungiv vene tüüpi oligarhia. „Sarnane asjade käik on juba täna rängalt destabiliseerinud Läti riiki. Eestile on ohtlik oligarhia edasi arenemine, kus riigi raha väikese grupi taskutesse kühveldamiseks kasutatakse teadlikult juba „sisse söödetud” üksikuid poliitikuid ja munitsipaalvõime,“ lisas Rahumägi.

„Kui me räägime rahadest, mis liiguvad kuritegelikus maailmas ehk näiteks narkokaubanduses ja rahadest, mis liiguvad nn legaalse oligarhia ehk mitte vabaturu reeglite kohaselt, vaid suunatud pakkumise korras, siis tuleb rääkida paljudest miljarditest,“ ütles Rahumägi. „Õigupoolest on meie jaoks küsimus täna selles, millise tee maadevahetuse skandaali kontekstis Eesti valib. Maadevahetuse kriminaalasi annab meile suurepärase võimaluse seniste korruptiivsete majandusreeglite muutmiseks. See kriminaalpoliitiline sündmus võimaldab meil liikuda uuele õiguslikule tasemele nendes suhetes. Selle kriminaalmenetluse käigus peab Eesti äriline õiguskeskkond suhetes riigiga muutuma selgemaks ja kindlamaks. Kui seda ei juhtu, on oodata ühel päeval sarnaseid sündmusi Lätiga.“

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474