3. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kreml tahab paremini internetti kontrollida

Venemaa valitsus otsib võimalusi, kuidas luua kirillitsainternetti, kuid see võib olla vaid üks viise, kuidas paremini kontrollida oma kodanikke.

Hoogu võttev külm sõda Venemaaga on loonud uusi lahinguvälju peale naftaväljade ja territoriaalsete nõuete – nimelt interneti. Vene valitsus tahab saada suuremat kontrolli venekeelse interneti üle ning eesmärgiks näib olevat seatud luua kirillitsas opereeriv internet, mis oleks täiesti sõltumatu ülemaailmsest veebist, kirjutas The Guardian.

Venemaa probleem on see, et riigi ülemdomeeni ASCII liide on .ru, mis kirilltsas näeks välja .py, mis on praegu Paraguay domeen. See aga võiks põhjustada Venemaa internetikasutajatele turvaprobleeme. Venemaa tahaks saada kirillitsas teiseks domeeni nimeks .rf.

“Vene interneti eesmärk oleks parem kommunikatsioon riigisiseselt. Rahvusvaheline domeeninimi annab neile võimaluse teha asju, mida praegu testitakse Hiinas, kus kasutakase Hiina tähestikku kolme põhilise domeeni – .net, .com and .cn – puhul,” rääkis Interneti Juhtimise Foorumi (Internet Governance Forum) konsultant Wolfgang Kleinwachter.

Võtmeküsimus on antud juhul see, kas Venemaa rahvusvahelised domeeninimed saavad kasutada enda juurservereid, mis otsustavad, kuhu suunata internetipäringud, ja on sõltumatud olemasolevatets juurserveritest, mis peamiselt asuvad USAs. Praegustest juurserveritest asub 10 USA pinnal, kaks Euroopas (London ja Stockholm) ning üks Aasias (Tokyo). Juurserveritele alluvad suured piirkondlikud ja temaatilised nimeserverid, mis omakorda võivad delegeerida väiksemaid lokaalse tähtsusega nimeservereid.

Kleinwachteri sõnul võiks kõige hullem mõeldav stsenaarium olla see, et kõik peavad registreerima domeeninime kasutades .rf-i kui peamise domeeni kirillitsas. “Sel juhul oleks Venemaal oma juurserver ja peamiste domeenide kontrolimine oleks palju lihtsam kui sadade tuhandete teisejärguliste domeenide kontrollimine,” selgitas ta.

Väidetavalt oleks Venemaa sel juhul kaitstud Paraguay veebikelmuse eest. Teisalt annaks see Venemaa valitsusele suurema kontrolli interneti üle ja isoleeriks Venemaa kodanikud rahusvahelisest internetikogukonnast.

Rahvusvahelise internetidomeeni nimede agentuuri Icann spetsialist Kim Davies selgitas, et Venemaa kirillitsa-klaviatuurid teevad Venemaa internetikasutajatele raskeks Ascii koodi kasutavate Rooma tähtedes internetidomeenide otsimise. Kuna puuduks ühendus Ascii koodiga, oleks venekeelne internet ära lõigatud globaalsest internetist.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474