7. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kliimamuutused esitavad 800 miljardi krooni suuruse arve

Kliimamuutustest põhjustatud looduskatastroofidel on tohutu hind ja see kasvab.

Maailma suuruselt teine edasikindlustaja Munich Re teatas, et äärmuslikest ilmastikutingimustest ja looduskatastroofidest põhjustatud majanduslikud kaotused tõusis 2007. aastal 75 miljardi dollarini ehk pea 800 miljardi kroonini. 2006. aastal oli looduskatastroofide põhjustatud majanduslik kaotus 50 miljardit dollarit ehk 530 mld krooni. Majanduskahjude hulka on lisatud ka need kahjud, mida kindlustus ei kata nagu elektrikatkestused ja teesulud, kirjutas Forbes.

Kindlustusfirma raportist selgub, et kuigi 2004. aasta tsunami, mis tappis 200 000 inimest, sarnaseid megakatastroofe ei olnud, oli kogu aasta täis pikitud pisemaid katastroofe. Ettevõte defineerib katastroofi kui sündmust, kus hukkub vähemalt 10 inimest või varaline kahju ületab miljonite dollarite piiri.

Kindlustusfirmade kahjud kahekordistusid 30 miljardi dollarini (320 mld kroonini) aastaga, kuna katastroofide arv kasvas 950, mis on suurim number alates 1974. aastast, kui Munich Re hakkas oma ülevaateid koostama.

„Ilmaolud näitavad, et kliima muutub ja katastroofid sagenevad,“ ütles ettevõtte juhatuse liige Torsten Jeworrek.

Suurimaid kahjusid kannatas Euroopa. Jaanuaritorm põhjustas 10 miljardi dollari (106 mld kr) suurusi kahjusid, millest kindlustused hüvitasid 5,8 mld dollarit (61 mld kr), juulis põhjustas üleujutus Inglismaal veel 4 miljardi dollari (42 mld kr) eest kahju, millest hüvitati 3 mld dollarit (31 mld kr).

Ettevõtte teatel tuleb looduskatastroofide kahju ühiskonnal kinni maksta, sest kindlustusmaksed tõusevad.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474