18. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pevkur: kolme kuuga peaks suutma otsustada pärandi vastu võtmise

Riigikogu õiguskomisjoni liige Hanno Pevkur ütles täna aripaev.ee-le, et tema eile riigikogus vastu võetud uues pärimisseadusest nähtuvas lühikeses loobumistähtajas probleemi ei näe.

“Mina kindlasti siin probleemi ei näe. Kolme kuuga peaks iga inimene suutma otsustada, kas ta soovib pärandit vastu võtta või mitte. Kui on vaja pikemat otsustusaega, annab ka selleks seadus võimaluse ehk probleemi ei ole,” ütles Pevkur.

“Võimalike võlgade või muude kohustuste osas soovitan ma igaühel, kellel on kahtlus pärandi osas (et kohustused on suuremad kui saadav varaline hüve), teha igal juhul inventuur, mis annab selge ettekujutuse, kas teha otsus loobumiseks või mitte.

“Uue seaduse § 119 sätestab tõepoolest loobumise tähtajaks kolm kuud. Tähelepanu tuleb aga juhtida sellele, et tähtaeg hakkab kulgema hetkest, kui pärija saab teada või peab teada saama pärandaja surmast ning oma pärimisõigusest,” rääkis Pevkur ning lisas, et notar võib seda tähtaega pikendada või määrata uue tähtaja, kui pärima õigustatud isik on lasknud tähtaja mööda mõjuval põhjusel ja kui teised pärima õigustatud isikud sellele vastu ei vaidle. “Kui tekib vaidlus tähtaja pikendamise osas, lahendab vaidluse kohus.”

Küsimuse peale “Mida tähendab see pankadele?” vastas õiguskomisjoni liige, et pankade jaoks ei tohiks siin probleemi olla. “Pank on samasugune isik pärimismenetluses nagu iga teine. Pank on võlausaldaja rollis ja kui võlgnik on surnud, tekib pangal õigus nõuda kohustuse täitmist pärijatelt.”

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474