Elektrivõrguga liitumine hakkab uutele eramajadele maksma ligi 40& 000 krooni

Uute Jaotusvõrgu elektrivõrguga
liitumispõhimõtete järgi laieneb fikseeritud hinnaga liitumise piirkond ning
sellest väljapoole jääva liitumise eest tuleb kliendil maksta uue elektrivõrgu
ehitamise kulupõhist tasu.

Alates 1. märtsist hakkavad kehtima uued Eesti Energia Jaotusvõrgu elektrivõrguga liitumise põhimõtted, teatas ettevõte. Muudatus puudutab kinnisvaraarendajaid ja endale uut eramut rajavaid inimesi, teatas Jaotusvõrk. Võrreldes senisega laieneb kindlaksmääratud ehk fikseeritud hinnaga liitumise piirkond ning sellest väljapoole jääva liitumise eest tuleb kliendil maksta uue elektrivõrgu ehitamise kulupõhist tasu. Märtsini saab liituda olemasolevatel tingimustel.

Kindlaksmääratud elektrivõrgu liitumise piirkond on uute põhimõtete järgi 400 meetrit lähimast keskpinge elektriliinist. Selles piirkonnas toimub 90-95% kõigist liitumistest. Antud liitumise puhul hakkab üks amper maksma 1750 krooni, millele lisandub käibemaks ja lepingu menetlemise tasu 400 krooni. Ühe keskmise eramaja liitumine, mis ei kasuta peamiselt elektrikütet, hakkab maksma ligi 40 000 krooni.

Kuni märtsini määratletakse kindlaksmääratud piirkonda 400 meetrit lähimast alajaamast. See moodustab kokku ligi 16% Jaotusvõrgu teeninduspiirkonnast ning seal on liitumisel kuni 100 ampriga ühe ampri hind 800 krooni, sellest suuremate amprite puhul on hind 1400 krooni.

Eesti Energia Jaotusvõrgu juhataja Margus Uudami sõnul on uute liitumispõhimõtete kehtestamise üks peamine eesmärk lõpetada uute elektrivõrguga liitujate doteerimine kõigi teiste elektritarbijate arvelt. “Kui senini maksid tegelikest liitumiskuludest 45% kinni kõik elektritarbijad oma igakuise elektriarvega, siis uute põhimõtete järgi katavad liitumiskulud liitujad ise. Seetõttu saame rohkem investeerida olemasoleva elektrivõrgu uuendamisse ja elektrikatkestuste vähendamisse, suurendamata seejuures võrgutasusid,” lisas Uudam. “Samas ootame kõiki, kes soovivad liituda veel vanade põhimõtete järgi, esitada oma liitumistaotlus veebruarikuu jooksul,” ütles Uudam.

Väljaspool kindlaksmääratud piirkonda tuleb kliendil alates 1. märtsist maksta liitumise eest kulupõhist tasu. Kuludel põhinevat tasu arvutatakse individuaalselt ka detailplaneeringu aladele ehk kinnisvaraarenduse piirkondade liitumistele.

Osale arutelus

  • Haldusuudised.ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised