7. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsikommentaar: kriminaalasja mõju Merko Ehituse aktsia hinnale on väike

Merko Ehitus teatas teisipäeval, et on analüüsinud ettevõtte aktsia hinna langust ja seda mõjutanud tegureid, mille tulemusi lubatakse tutvustada 19. veebruaril toimuval aktsionäride erakorralisel üldkoosolekul.

Ei pea olema Delfi oraakel, et see analüüs näitab, et nn maadevahetuse skandaaliga seotud kriminaalasi on mõjunud negatiivselt aktsia hinnale.

Ilmselt on mingisugune mõju olemas. Mäletatavasti kukkus Merko Ehituse aktsia 2006. aasta 4. oktoobril, s.t. päeval mil kaitsepolitsei sooritas ettevõtte ruumides läbiotsimisi seitse protsenti. Paraku jäi hinnalangus üürikeseks ning mõned kuud hiljem, möödunud aasta veebruari alguseks, kerkis see koos teiste aktsiatega rekordilisele 398,99 krooni tasemele.

Tõsi ta on, Merko Ehituse aktsia hind on viimasel ajal langenud mõnevõrra kiiremini kui konkurendi, Eesti Ehituse aktsia või turg tervikuna. Samas tuleb arvestada, et eelnevatel aastatel kerkis Merko Ehituse aktsia hind tunduvalt kiiremini kui turg tervikuna. Eriti kiire oli Merko Ehituse aktsia hinna tõus aastatel 2000 kuni 2005, mil majandus kasvas keskmiselt üle kaheksa protsendi aastas, aga kinnisvaraturg polnud veel ohumärke näidanud. Äripäeva indeks kerkis sel perioodil üle viie korra, Merko Ehituse aktsia hind aga üle 30 korra.

Merko Ehituse aktsia hinna suure languse põhjust tuleb otsida pigem aktsia väikeses likviidsuses. Eesti Ehitus on emiteerinud 30,8 miljonit aktsiat, millest vabalt kaubeldavaid on 12 miljonit, Merko Ehitusel on aga 17,7 miljonit aktsiat, millest kaubeldavaid on vaid viis miljonit.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474