8. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Akso-Haus: Eestis meil konkurente ei ole

Soomes väikemaju ehitava Teijo-Talot firmale maju eksportiv Akso-Haus endal konkurente ei näe.

Vasalemmas maju tootva Akso-Hausi juhatuse liikme Kristjan Kuldmaa sõnul on koostöö soomlastega toimunud viimased kaks ja pool aastat. Põhjanaabritelt imporditi majadetaile, kuid koostöö terve maja ehitamises on esmakordne.

Kui suureks majade eksport kujuneda võiks, Kuldmaa öelda veel ei julgenud. „See kõik on veel katsetamisjärgus,“ ütles ta.

Mehe sõnul on Akso-Haus siiani orienteeritud Eesti turule ning vähemalt esialgu ei moodusta Soome majaehitus toodangust märkimisväärset osa.

Samas peab ettevõte läbirääkimisi nii Rootsi kui ka Norra majatehastega. „Norra oli koostööst väga huvitatud. Nii et ei tea, mis tulevik võib tuua.“

Otseseid konkurente Kuldmaa sõnul aga Akso-Hausil Eestis ega Teijo-Talol Soomes ei ole, sest keegi teine ei paku maju, mis ehitatakse vundamendile valmis ja alles seejärel transporditakse krundile.

Kuldmaa möönis, et puiduhinnad on Eestis tõusnud, kuid majade tootmine on siin endiselt tunduvalt odavam kui Soomes. Seda ka siis, kui lisanduvad transpordikulud.

Samuti tüüpelamuehitusega tegeleva EKO Majade tegevjuhi Peeter Eljas jäi Akso-Hausi tehingut kommenteerides napisõnaliseks: „Mina teiste asju kommenteerida ei taha, aga ju nad on enda seisukohast kõik läbi kalkuleerinud,“ ütles ta.

Eljase sõnul ei ole nemad piiri taha majade vedamisele mõelnud, sest siiani on ka Eestis piisavalt tööd olnud. Ta lisas, et majade tootmine Eestis võis olla varem küll odavam, kuid nüüd jääb meilgi puidust puudu ja selle hind jõuab Soomele järele.

Ka PG Maja juhataja Raivo Tomberg märkis, et puidu hinnad jõudsid Soomele järgi juba eelmise aasta lõpul, kuid nüüd on müüjad hakanud ise hindu alla laskma.

Tombergi sõnul Akso-Hausi otsesteks konkurentideks ei peeta, sest PG maja toodab kokkupandavaid puitmaju. Peale selle valmistatakse Akso-Hausile katuseferme.

PG Maja on tootnud hooneid nii Skandinaaviasse kui ka Saksamaale ja Lätti, kuid kuna tegu on väikeettevõttega, pole partiid olnud suured. Akso-Hausi ekspordi alustamise kohta ütles Tomberg, et nemad selles midagi halba ei näe.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474