22. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konkurentsiamet paotas ukse elektrihinna järjekordsele tõusule

Energeetika alustala põlevkivi kaevandamine kallineb aprillist enam kui 11 protsenti, tuues juulikuust kaasa uue elektrihinna tõusu.

Konkurentsiameti osakonnajuhataja Margus Kasepalu märkis, et juba esmaspäeval jätkuvad tulised vaidlused energiamonopoliga. Siis on kõne all Narva jaamade tootmishind, kirjutas Postimees.ee.

Samas ei hakka kodutarbijad halvimagi stsenaariumi korral maksma rohkem kui ehk 1 kroon ja 40 senti kilovatt-tunni eest.

Väikeseks lohutuseks jääb teadmine, et algselt tahtis hiigelfirma Eesti Põlevkivi veelgi suuremat tõusu, taotledes uueks hinnaks 153 krooni tonnilt. Konkurentsiamet lubas hinda kergitada 133 kroonilt ligi 148 kroonile tonnilt.

Lisaks lükkub elektri hinnatõus ühe kuu võrra edasi. Esialgu lootis energiamonopol saada uued hinnad juba selle aasta juunist, eile viitas aga konkurentsiamet, et kooskõlastustööde suure mahu tõttu pole tarbijail uut hinda vaja karta enne 1. juulit.

Põlevkivi hinnatõus ei tähenda samas klientidele elektrihinna proportsioonis kallinemist. Jämedalt võttes võiks sellest elektriarvele jõuda ligi pool. Tänavu märtsist on kodutarbija põhitariif 130,16 senti kilovatt-tunni eest.

Eesti Põlevkivi juht Ilmar Jõgi märkis, et suurim erimeelsus oli firmal konkurentsiametiga kaevurite töötasu osas. Praegu saab firma tõsta palka kuni 10 protsenti.

«Konkurentsiamet arvab, et 8–10-protsendise palgatõusuga saab Ida-Virumaal hakkama, meie nii ei arva,» lausus Jõgi. Firma kavatseb palka tõsta rohkem ja seda oma kasumi toel. «Kasum tuleb Eesti Põlevkivil unustada,» ütles Jõgi. Tema sõnul pole välistatud, et õige pea esitab firma konkurentsiametile uue hinnatõusutaotluse.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474