28. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liive tahab Eestisse ehitada tuumajaama

Baltimaade suurim energiatootja Eesti Energia võib ehitada Eestisse 400megavatise tuumareaktori, sest ettevõte tahab vähendada sõltuvust põlevkivienergiast.

Eesti Energia juht Sandor Liive ütles, et ettevõte otsib võimalust vähendada sõltuvust põlevkivienergiast.

Riigiomanduses Eesti Energia on plaaninud osaleda uues reaktori projektis Ignalinas Leedus, mis on viibinud vaidluste tõttu Baltimaade ja Poola energiaettevõtete vahel, kirjutas Bloomberg.

“Kui Leedu projekt viibib ning soomlased ütlevad, et meil pole teie jaoks ruumi, siis meil pole muud võimalust kui ehitada oma jaam,” ütles Liive.

Euroopa energiaettevõtted otsivad võimalusi, et vahetada välja põlevkivi energiatootmine vähendamaks finants- ja keskkonnakulutusi, mis on seotud süsihappegaasi emissiooniga. Liive ütles, et Eesti Energia investeerib tuuleparkidesse ühe osana plaanist suurendada puhta energia tootmist poole ettevõtte tootmisvõimsuse mahust 10 – 15 aasta jooksul.

Liive lisas, et Eesti esimene reaktor ei alusta tegevust varem kui 2025. aastal, kuna riigil on vähem tehnoloogilist kogemust kui neil, kelle tuumaenergia kasutamise võimalused on juba paigas.

Tallinna Tehnikaülikooli Geoloogia Instituudi direktor Anto Raukas ütles juba 2006. aastal, et Eesti vajaks energia tootmiseks oma tuumajaama. "Eesti ei ole maailma naba," ütles Raukas, vihjates, et Eesti peaks vaatama, mis mujal tehakse. Nii on tema sõnul Venemaal vastu võetud kava ehitada igal aastal kaks uut tuumajaama, ka USA plaanib tuumajaamade arvu suurendada. Eestis, kus energiatarbimine suureneb, tuleb tema meelest seda teed minna. Ühe võimalusena pakkus Raukas välja tuumajaama viimise maa alla.

Raukase sõnul pani Kanadast pärit kunagine energeetikaminister Arvo Niitenberg, kes oli tuumaenergeetika spetsialist, omal ajal paika kolme 600-megavatise tuumajaama asukohad: üks Sillamäe juures, teine oleks võinud olla Tallinna ja Paldiski vahel kusagil Keila kandis ning kolmas Võrtsjärve põhjatipus. Need materjalid peaks praegugi majandusministeeriumis olemas olema.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474