19. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusbuumi jätkab lappimise hiilgeaeg

Ehitusbuumi ajal kiiresti, korraga ja palju ehitamise meetodil kerkinud kinnisvarakülad ning hooned pakuvad järgnevatel aastatel ehitusfirmadele uut tööd.

Juba kuu pärast hakkas vundamendil krohv pudenema, välistrepile jäeti pool vundamenti tegemata, rääkimata vildakalt käivatest siseustest," teatab nördinult Valingul asuva renoveeritud eramu omanik Mart Ilves. Lisaks laialivalguvale välistrepile on põrand terrassi ukse juures alla vajunud. Maja ehitanud Grigori-nimeline ehitusmees on ühes firmaga aga kadunud.

"Nelja-viie aasta pärast saavad väikefirmad ja FIEd kinnisvarakülades kõvasti tööd," usub ehitusmees ja FIE Aare Traks, kes peab sealsete hoonete üheks levinumaks veaks vundamendi puudulikku või olematut niiskustõket. Tihti on vaevalt paari päeva vanusele betoonpõrandale hakatud ehitama müüri või on laotud müürikive suvelgi ülempiiriks oleva viie rea asemel talvel korraga üle kuue rea. Tulemusena hakkab põrand pragunema, müür ära vajuma. "Ei saa ju hüpata üle tehnoloogiliste võimaluste," peab ta arutut kiirustamist vigade üheks põhjuseks.

Teisalt on tema sõnul vigade põhjus ka koonerdavas kliendis, kes maja metallkarkassi asemel tahtis kolm korda odavamat puitkarkassi ja nüüd imestab, et kipsplaadi liidetes on praod. Puit jääbki ju liigutama. Vigade peapõhjuseks peab ta tõsiasja, et Eesti ehitustöötajatest on ligi 40 protsenti oskamatud.

Torude ja küttesüsteemide müügi ning paigaldusega tegeleva Toru-Jüri OÜ Tallinna osakonna montaaži juhataja Peeter Saks näeb uut tööpõldu just buumiaegsete kesküttesüsteemide ümbertegemises. Eriti tõusvate küttehindade mõjul tahetakse niigi ebaratsionaalseid süsteeme säästlikumaks teha. Kui kortermajadel on süsteemi tasakaalustamata jätmisest osa kortereid külmad, osa kuumad, siis eramutes on ka segi aetud peale- ja tagasijookse kuni küttevee laskmiseni kastmiskraani. Rääkimata uhiuue maja omanikule vana katla pähemäärimisest.

Vahel on kütteprojektides tehtud arvestusi mitte ruumide mahu, vaid pindala järgi, mis jätabki nelja-viie meetri kõrgused ruumid jahedaks. "Usutakse tavaliselt inimest, kel ilus jutt suus ja lips ees, kuid teeb lapsikuid projekte," ohkab ta.

Ehitusekspert Eduard Sepp aga näeb vigade parandamisel takistusi puudulikes ehituslepingutes. Kui kaheaastase garantii jooksul saab veel midagi tehtud, siis hiljem on ehitajalt raske midagi nõuda, kuna lepingus pole konkreetseid ehitussoove fikseeritud.

Kokkuhoid täpse lepingu arvel maksab nüüd kätte: kõik parandused on kui uued tööd. Ehitusfirmad saavad vigade paranduste põhjal jälle tööd juurde.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474