31. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitaja: töö lõppes otsa juba oktoobris

Ehitaja Janek Bergsteini sõnul lõppes töö otsa juba oktoobris. Viimase kolme kuu jooksul on Bergsteinile ja tema ehitajast sõbrale pakutud vaid transporditöölise kohta.

Bergstein ja tema sõber avaldasid viimases kuulutustelehes Soov: „Kaks Tallinna meest, 33 ja 42 aastat vanad, otsivad kindlat ja püsivat töökohta. Varasemad töökogemused ehitusel, kuid oodatud ka kõik teised tööpakkumised, nii Eestis kui ka välismaal.“

„Pakutud on vaid transporttööd Saku Õlletehases, see pole aga mingi õige töö. Ehitusalaseid pakkumisi pole olnud,“ kommenteeris kõiki üldehitustöid oskav ning plaatija paberitega Bergstein seniseid tulemusi, endal nutt kurgus.

„Mul on kolmeaastane poeg ja invaliidist isa, kelle korteri eest pean maksma,“ rääkis Bergstein. „Töö sai otsa oktoobrikuus, kuid siis oli mul veel raha. Jaanuaris hakkasin uuesti tööd otsima. Praegu olen (rahadega – toim) täitsa kuival.“

Bergsteini sõnul soovivad üldehitajad praegu netopalgaks minimaalselt 80 krooni tunni või 10000 krooni kuu kohta. "Täna hommikul olime koos ja otsustasime, et peame ise aktiivselt tööd otsima. Aga kuhu sa lähed, pole kuhugi minna ..." rääkis Bergstein ehituse hetkeolukorrast.

Need ehitusettevõtted, mille uksele töötud ehitajad nende kuude jooksul juba koputanud on, pole lisatöökäsi vajanud. Samas sagenevad sekeldused petturitega, kes lubavad maksta kuu aja pärast, kuid jätavad ehitusmehed tööle vormistamata. Kuuajase töörügamise järel avastavad nood aga, et ei kavatsetagi maksta või makstakse kokkulepitust kordades vähem.

Just nii juhtus Bergsteini sõnul Soomes, kus ta möödunud sügisel ehitamas käis. Lubati 25 000kroonist netopalka, kuid kolmenädalase töö eest maksti tegelikult vaid 4000 krooni.

Polevat olulist vahet, kas töötada Soomes või Eestis, oma sõnu söövaid tööandjaid leidub Bergsteini sõnul igal pool. „Ma ei julge lubadusi uskuda,“ tunnistas Bergstein. „Ma oleks nõus ka tööle vormistamiseta töötama, aga et saan siis päeva või nädala lõpus kohe raha kätte,“ lisas ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474