3. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pangad põgenevad 10päevase etteteatamisega

Q Vara nõukogu esimees Alo Lillepea rääkis, et pangad põgenevad kinnisvarasektorist 10päevase etteteatamisega. Töötempo hoidmiseks peab arendaja augu ise täitma või portfelli koomale tõmbama.

Lillepea ütles vastuseks palvele kommenteerida Manutent Hotellide pakutava võlakirja 25% intressi, et tema arvates pole mõistlik konkurendi tegemisi arvustada, kuna see jätab temast kiibitseja mulje. "Soovin siiralt Manutendile ja teistele arendajatele jõudu," ütles ta.

Samas selgitas Lillepea kinnisvaraarendaja ees seisvaid valikuid. "Esiteks kaalutud kapitali kulu (WACC). Kui kinnisvaraettevõttel on tänasel turul kaalutud kapitali kulu koos nõutava tootlusega ca 12-15%, on toime tuldud üsna kenasti. Mõtlen siin arendusfaasis olevate projektide kaalutud kapitali kulu," sõnas Lillepea.

Ta lisas: "See on tingitud sellest, et pangad on viimase 12-18 kuu jooksul karmistanud järsult laenutingimusi. Esiteks on maa ostul tõusnud omafinantseeringu osakaal 20% juurest 100%ni ning ehituse juures parimate päevade 0-10% juurest minimaalselt 30%ni, hullematel puhkudel 40%ni."

Lillepea jätkas: "Kui võtta selle muutuse mõju Q Varale, siis meie bilansimaht oli ca 900 miljonit krooni. Kui tahame hoida samasugust arenduste mahtu, siis finantseeringutingimuste muutus on mõõdetav ca 200-300 miljoni kroonise muutusega. Selle raha peab sisse panema aktsionär. Teine variant on vähendada portfelli. Portfelli vähendamine toob aga kaasa muid valusaid asju - peab vähendama püsikulusid, laskma lahti inimesi jms."

Lillepea sõnul suudab kinnisvaraettevõte praegustes turutingimustes teha viieaastases perspektiivis 12% kogutootlust.

"Võtame siis Q Vara näite matemaatiliselt lõpuni. Bilanss 900 miljonit. Sellest omakapital ca 300 miljonit krooni. Lihtsuse mõttes panen ümmarguse summa. Ülejäänud 600 miljonist kroonist bilansis on meil vaja leida kiiresti pangalaenudele asendust ca 200 miljonit krooni. Pangad lihtsalt põgenevad praegu kinnisvarasektorist 10päevaste etteteatamistega," ütles Lillepea.

"Oletame, et laenan 400 miljonit intressiga 6%. 80 miljonit on Q Varal võlakirja intressiga 11%. Hoidmaks kaalutud kapitali kulu 12% juures on mul võimalik maksta maksimaalselt 26-27% intressi. Pane tähele, et antud näite puhul on vara tootluseks 0% ehk ettevõtte aktsionäridele suurt midagi üle ei jää," märkis kinnisvaraarendaja.

"Oleksin nõus ca 100 miljonit krooni equity-riskiga võlakirja tõstma küll. Seda sellisel juhul kui on olemas kindel projekt ja projekti enda sisemine tasuvus (IRR) on suurem kui 12%. Olen kindel, et Manutendil see nii on," rääkis Lillepea. "Ma ei arva, et Manutent teeks täna valesti, sest kindlasti jääb tootlust neile hotelliprojektis veel korralikult."

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474