8. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Colliers: veeäärne kinnisvara ei pruugi enam olla luksus

Vee ääres kinnistu omamine on alati olnud atraktiivne, kuid seoses kliima pideva soojenemisega on suurenenud üleujutuste oht, mis on omakorda tõstnud ka kindlustuse maksu, hoiatas Colliersi spetsialist Philip Harcourt.

Colliers Internationali arendusosakonna juhi Philip Harcourti sõnul on vee ääres elamine paljudele atraktiivne ning ka kinnisvara ei ole selles piirkonnas odavate killast, kuna selle omamist peetakse suureks luksuseks. Siiski on arendajad ja ostjad ära unustanud ühe looduse vingerpussi, nimelt on kliima pidev soojenemine kaasatoonud veetaseme tõusu, mis teeb vee ääres elamise riskantseks, kuna alati on oht, et maja võib saada ulatuslikke veekahjustusi.

„Vee ääres kinnisvara omamist on alati peetut luksuseks. Nüüd, kus kliima soojenemise tõttu on ka veetase tõusma hakanud tuleks mõelda, kas veekogu äärde on ikka mõttekas kolida. Siinkohal tuleb arvestada, et ka kinnisvara kindlustuse hind tõuseb, kuna üleujutuse risk on viimastel aastal jõudsalt tõusnud. Et vee ääres elamine luksusest suureks hädaks ei muutuks, tuleb mõelda, kuidas oma kinnisvara kaitsta. Eelkõige tuleks mõelda veetõkkele, mis võib küll mõneti rikkuda suurepärase vaate, kuid kaitseb maja suuremate kahjude eest“ rääkis Harcourt seminaril „Regeneratsioon – jätkusuutlik linnakujundus”.

Harcourt tõi palju näiteid, kuidas veetaseme tõusuga võidelda, tuues esile Londoni ja Amsterdami. Teatavasti voolab Londonist läbi Thames'i jõgi, mis ähvardab pidevalt kesklinna üle ujutada. Samuti tõi mees näiteks Madalmaad, mis on pidevas võitluses pealetungiva veega.

Siinkohal ei tohiks ka Eestil veetaseme tõus võõras teema olla, kuna riik asub Läänemere ääres ning keskkonda mõjutab pidev kliima soojenemine, mis võib pika peale kaasa tuua katastroofilised tagajärjed, kui selle ennetamiseks midagi ette ei võeta, märkis mees.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474