9. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: tehinguhind Tallinnas langes 2006. aastasse

Keskmine tehinguhind on jätkuvad langustrendis langenud 2006. aasta teise poole tasemele, võrreldes veebruariga langes keskmine tehinguhind Tallinnas 1% ja jaanuariga võrreldes 2%.

Vaadeldes Uus Maa kinnisvarabüroo vahendatud tehingute hindasid, võib öelda, et hinnatase on I kvartalis olnud suhteliselt stabiilne, rääkis Uus Maa Kinnisvarakonsultantide kinnisvara analüütik Annika Jakobson.

Vastavalt Maa-ameti andmebaasile sõlmiti märtsis korteriomanditega Harjumaal 806 ja Tallinnas 646 tehingut. Kõige enam tehti märtsis tehinguid magalapiirkondades, kuid siiski ligi 30% vähem kui aasta tagasi. Vaatamata olukorra mõningasele paranemisele on kinnisvaraturg siiski veel madalseisus ning võrreldes aastataguse ajaga tehakse umbes 40% vähem tehinguid.

Jakobsoni sõnul on tehingute arvu tõus märtsis eelkõige tingitud kinnisvaraturu sesoonsusest, mistõttu kevadel tehakse rohkem tehinguid kui aasta alguses. Samuti on hinnatase langenud ning mitmed kodu otsijad saanud piisavalt soodsa pakkumise, et ostuotsus langetada ja tehing sõlmida.

Ka elamumaadega tehti märtsis veidi rohkem tehinguid kui veebruaris, kuid tehinguid sõlmiti eelkõige madalate hindadega kinnistutega, mis viis alla ka keskmise tehinguhinna ja mediaanhinna, kinnitas analüütik.

Maa-ameti andmetel on hoonestamata elamumaa tehingute arv kahanenud niivõrd madalale, et viimati tehti 2008. aasta I kvartaliga sama vähe tehinguid kui 2003. aastal. Elamumaa keskmine tehinguhind on langenud 2006. aasta tasemel. Hinnalangus aasta taguse ajaga võrreldes on 30%.

Suurem langus on toimunud pakkumishindades, kus hindu on langetatud ka kuni 60%. Tehinguhindade langus on väiksem, kuna tippajal ülikõrgete hindadega pakkumisse tulnud objektidega reaalselt enam tehinguid ei sõlmitud.

Kevad näitab kinnisvaraturul elavnemise märke. Märtsis oli turul palju koduotsivaid inimesi ning investoreid, kes otsisid soodsaid võimalusi raha paigutamiseks. Ostjad on hinnatundlikud ning kõige mõjusam tegur objekti müümiseks on soodne hind. Aprill tõotab tulla tehingute arvult vähemalt sama aktiivne kui märts, kuid hindade tõusu veel oodata ei ole.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474