17. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ajaleht: juristid soovitavad Merksil kohtusse minna

Ärileht Biznes LV kirjutas, et juristid soovitavad Merko Ehituse tütarfirmal Läti rahvusraamatukogu ehitushange vaidlustada.

Inflatsiooni arvestades lubab Läti valitsus rahvusraamatukogule kulutada kuni 135,3 miljonit latti. 114 miljoni latise pakkumisega magusa hanke võitnud RBS Skalsi juhatuse esimees Maris Saukans teatas kohe pärast valitsuse otsust, et ajab kuu ajaga kõik formaalsused korda ja kirjutab ehituslepingule alla.

"Siis on meile veel kuskil kuud vaja, et ehituslinnak püsti panna ja kommunikatsioonid vedada, pärast seda saame ehitama hakata," lubas ta. Kuid ehitustööde algust võivad takistada juriidilised aspektid.

"Kohtusse, kõik kohtusse!" kuulutab Biznes LV. "Me pakkusime ehituseelarveks 87 miljonit latti, mida on lähimast pakkumisest 27 miljoni võrra vähem. Meie juristid leiavad, et saame kohut käia. Asi pole niivõrd lepingus kui meie prestiižis. Näiteks korruptsioonivastane punkt oli konkursil sõnastatud spetsiaalselt nii, et me ei saaks osaleda. Kuid sellist asja maailmapraktikas ei tunta ja riigihankeseadus lubab meil osaleda," rääkis Merksi juht Ivar Geidans.

Geidans juhtis väljaande tähelepanu faktile, et ehitusfirmade allianss PBLC, Moduls Riga ja PB Fasades vähendas oma sügisest pakkumist rohkem kui kolmandiku võrra. "Teades, et kolmandas-neljandas kvartalis suurenevad ehituskulud 2-3%, vähendas hanke võitnud ühendus pakkumist peaaegu neljandiku võrra. Arvan, et niimoodi spekuleerida ei tohi. Sel juhul peaks tegema süvaanalüüsi ja selgitamaa kõigile, et pakkumised polnud võetud laest," ütles Geidans.

Teiseks jäänud PBLC, Moduls Riga ja PB Fasades lõplik pakkumine oli 118,5 miljonit latti. Parima, 87 miljoni latise pakkumise teinud Merks eemaldati Läti rahvusraamatukogu hankelt Merko Ehituse maadevahetusskandaali tõttu.

Praeguse kava kohaselt avab Läti rahvusraamatukogu uksed 18. novembril 2012.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474