5. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nukrad meeleolud jätkuvad

Aasta alguses Äripäeva kinnisvararubriigis tehtud ennustused on suures osas täitumas, kinnisvaraturul valitsevad stagnatsioon ja hinnalangus.

Jaanuaris kirjutasime, et see aasta toob kinnisvaraturule totaalse stagnatsiooni ning uinumise, elumärke võib oodata alles neljandaks kvartaliks.

Äripäeva ennustuse kohaselt jätkub aasta esimesel poolel sügisel alanud vaikne hinnalangus igas sektoris, ehkki kardetud kiiret kukkumist või krahhi ei tule. Valitsevad tehingunappus, müügiaegade pikenemine ning üldine uimasus. Eesti turgu mõjutab üha enam mujal maailmas toimuv, kaovad jutud Eesti kinnisvaraturu eripärast. Jätkub uusarenduste hinnalangus. Oodata on väiksemate arendajate pankrotte ning mõnigi arendusobjekt läheb haamri alla, müüakse omahinnaga või isegi alla selle.

Tõepoolest, vaikne hinnalangus on jätkunud väga stabiilses tempos ehk keskmiselt üks protsent kuus. Kardetud kiiret kukkumist pole tulnud ning vaevalt seda suvelgi võib oodata. Samas ei oota pööret isegi optimistlikult meelestatud kinnisvarabürood. Nüüdseks on selge, et rämpskinnisvara ei õnnestu müüa ka kõige imelisemate müüginippidega. Kvaliteetkinnisvara võib siiski müüa, kui hinda mõõdukalt langetatakse ning müüjal jätkub kannatust. Müügitehingute arv meenutab 2004. aastat, mil buum alles hoogu võttis.

Ennustuses toodud suuremate arendusprojektide pankrotte pole siiski saabunud, arendajad on leiutanud imelisi müüginippe. Näiteks Rime Kinnisvara korraldas kampaania, kus Luha tänava korterid pandi internetis reaalajas toimuvale vähempakkumisele. Osa kortereid õnnestus ära müüa, osa on siiski siiani müümata. Hindade reaalajas langus ehk nn Hollandi oksjon peatati, kuna firma ei soostunud hindu edasi alandama. Omapärase skandaaliga paistis silma Oru Kodu, kelle logo laskis üks potentsiaalne klient lubatud hinnasoodustuse eest endale otsaette tätoveerida. Tehinguni siiski ei jõutud.

Jaanuaris ennustasime, et aasta toob murrangu äripindade turule. Ka lõpeb defitsiit ning tekib ülepakkumine.

Tänavu tuleb turule rekordiline hulk äripindu, eelkõige siiski büroosid. Äärelinnas valmivad büroohooned ongi pooltühjad ning rentnikke on keeruline leida. Ka hinnalangusel polnud loodetud mõju. Majanduse jahtudes on mitmed ettevõtted loobunud uuele pinnale kolimast ning seetõttu pole uusi A-klassi bürooruume lihtsalt tarvis.

Aasta lõpus teeme ennustustest lõppkokkuvõtte.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474