9. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merekaabli lõhkunud Kõuhknate firma läks pankrotti

Perekond Kõuhknate vesiehitusfirma Moonsund Shipping läks kähku pankrotti, kui telekomifirma lõhutud merekaabli parandamiseks miljonit krooni nõudma hakkas.

Kuressaare kohtumajas jätkus täna kohtuprotsess, milles Elion Ettevõtted kunagiste tippärimeeste Tiit ja Toomas Kõuhkna firmalt optilise merekaabli parandamiseks 1,25 miljonit krooni nõuab.

Oma Saar kirjutas märtsi alguses, et eelistungil ajas toona likvideerimisel olnud Moonsund Shipping kahjutasu maksmisele nelja sõraga vastu, kuna polevat üldse kindel, et just nende laev möödunud kevadel optilist kaablit vigastas.

Ühtlasi seadis Moonsund Shippingu esindaja kahtluse alla, et Elioni kaabel viga sai ning selle parandamine 1,25 miljonit krooni maksab.

Elion Ettevõtete esindaja ütles eelistungil, et telekomifirma pole merekaablit veel parandanud, kuid kohaliku oskustööjõu puudumise tõttu maksab kaabliparandus tõepoolest nii palju. Paranduskuludele lisandub ärile tekitatud 400 000 kroonine kahju.

Pärast kahjunõude kohtussejõudmist algas kibekähku Moonsund Shippingu likvideerimisprotsess, mille käigus likvideerija ettevõtte põhivara müüki paiskas. Ega kuigi palju müüa polnudki, ligikaudu pool sajandit vana ujuvkraana ja vedurlaev ning 1993. aastal ehitatud tuukrilaev, loetles Oma Saar. Laevad olid koormatud hüpoteekidega.

Elioni süüdistas eelistungil Moonsund Shippingut pahatahtlikkuses. Kui vara müük oleks õnnestunud, tulnuks Elionil oma suu kahjutasust puhtaks pühkida.

Tänase seisuga võlgneb Moonsund Shipping üle poole miljoni krooni makse. Kohus kuulutas firma pankrotiotsuse välja 17. aprillil ja märkis, et see jõustub viivitamatult. Võlausaldajate esimene üldkoosolek toimub 22. mail.

Äriregistri andmetel kuulub Moonsund Shipping aktsiaseltsile Hiiu Kalur ja osaühingule Ander Teenindusele. Esimese omanikud on läbi mitme firma Tiit ja Toomas Kõuhkna, teise firma ainuomanikuna näitab äriregister Siim Rammot.

Kõuhknad on ka varem ebamugavaist kohustusist pankroti abil vabanenud. Nii läksid paariaastase vahega pankrotti Hiiu Kaluri tütarfirmad Dagotar ja Permare.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474