12. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ostjad eelistavad äärmusi

Ostjad eelistavad kas viimase detailini viimistletud korterit või sellist, mis vajab kapitaalremonti. Vahepealsed variandid kaubaks ei lähe.

Arco Vara Kinnisvarabüroo elamispindade osakonna juht Kersti Meri märgib, et sellise trendi põhjused on selged: esimese variandi puhul saab kohe sisse kolida, teisel juhul on eeliseks hind ja enda äranägemise järgi asjade korraldamine. Oluline on ka maja seisukord.

"Räämas majas asuv korralikult renoveeritud korter ei lähe mõnel juhul kaubaks isegi mistahes hinnaga," rõhutab Meri fakti, et korralik maja on müügiargument. Maja korrasoleku dikteerib aga selle elanikkond.

Meri märgib, et kui maja on räämas, kahtlustab potentsiaalne ostja, et tegu on "kahtlase" seltskonnaga ning järelikult puudub perspektiiv maja ja ümbruskond korda saada.

Kõige enam puudutab see probleem praegu Põhja-Tallinna, kus on palju väga korralikult remonditud kortereid ning asukohtki on hea, kuid majade üldine olukord ei ole kiita.

Uus Maa Kinnisvara analüütik Annika Jakobson ütleb, et korteri hinnas kajastub elamu renoveerimine kohe - isegi enne seda, kui töö lõpule jõuab. See ei sõltu niivõrd piirkonnast, kui pigem hoone tüübist.

"Väiksemate puitmajade puhul on elamu seisukord korteri hinna kujunemise juures suurema kaaluga kui näiteks paneelmajade puhul," osutab Jakobson hinnaerinevusele.

Samas toonitab ta probleemi: vähese korterite arvuga elamute renoveerimine on elanikele väga kulukas ning tavaliselt võetakse selleks laen, mis hiljem paisutab igakuised kommunaalmaksed kõrgeks. Üks variant on, et loovutatakse katusekorruse väljaehitamise õigus arendajale, kes kohustub maja renoveerima.

1Partner Kinnisvara elamispindade hindamisgrupi juht Piret Üts toonitab, et hinnavahe tuleb enim esile miljööväärtuslikes piirkondades. Sarnase korteri hinnavahe rekonstrueeritud ja rekonstrueerimata majas on seal kohati kuni 20%. Mägede tüüpmajade puhul jääb hinnavahe suurusjärku kuni 5%.

Kinnisvaraekspert Tallinn asedirektor Aivar Roosik ütles: "Mägede kortermajade puhul on eesmärk eelkõige jooksvate kulude kokkuhoid ja elukvaliteedi parandamine. Kortermaja renoveerimine parandab eelkõige korterite likviidsust, müügihinnas ei pruugi see olulist tõusu anda. Hind sõltub rohkem asukohast ja pakkumiste hulgast ning korteri kvaliteedist. Kui aga rääkida kortermajast vanalinnas või Kadriorus, siis heas asukohas ja arhitektuurilise väärtusega majade puhul kajastub renoveerimine enamasti ka korteri suuremas müügihinnas."

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474