27. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pankrotiuurija: kolmekuune maksuvõlg on punane tuli

Käesolevaks aastaks krediidiinfo paneeluuringu "Pankrotid Eestis 2008" läbiviinud Anne-Ly Ots suurt pankrotilainet ei prognoosinud, samas võiks tema sõnul panna äripartnereid muretsema see, kui ettevõttel on olnud maksuvõlg maksu- ja tolliametile üle kolme kuu.

„Pankrottide arv võib langeda 2006. aasta tasemele, kuid midagi katastroofilist tulemas ei ole,“ märkis Ots. Samuti lükkas ta ümber spekulatsioonid, nagu võiks pankrotilainet oodata just ehitus- ja kinnisvarasektoris.

2006. aastal kuulutati välja 352 pankrotti. Krediidiinfo paneeluuringu "Pankrotid Eestis 2008" läbiviinud Anne-Ly Otsa sõnul jääb tänavune pankrotistunud ettevõtete arv 2006. aasta tasemele.

Mullu kuulutasid kohtud välja 202 ettevõtte maksejõuetuse. 94 neist ettevõtetest läksid pankrotti ning 108 ettevõtet läksid likvideerimisele.

2007. aasta oli pankrotti minevate firmade suhtes leebe. Nimelt langes ettevõtete maksejõuetus võrreldes 2006. aastaga 43% võrra. Langus oli tingitud eelkõige soodsast majanduskliimast.

Mullu pankrotistus 0,18% registreeritud ettevõtetest, võrreldes 2006. aastaga on see langus pea poole võrra.

Kuna täpseid uuringud käesolevaks aastaks on veel vara teha, prognoosib Anne-Ly Ots pankrottide mõnevõrra suurenemist, kuid mitte üle 0,44% nagu oli seda aastal 2006.

Ots tõi välja, et Eesti on pankrottide madala taseme poolest Euroopa Liidu esimese viie riigi seas, mis on väga positiivne näitaja.

Siinkohal tõi Ots tõi välja millised on tüüpilised tunnused ettevõtte pankrotiteele sattumisest.

„Kui ettevõtte ja käibe maht on alla 10 miljoni krooni ning ettevõtte näol on tegemist osaühinguga. Kui ettevõttel on olnud maksuvõlg maksu- ja tolliametile üle kolme kuu, on äripartneritel põhjust muretsemiseks, kuna see on selge ohumärk,“ kirjeldas Ots.

Naise sõnul on tavaline pankrotiettevõte suhteliselt madala käibe ning suure kahjumiga töötav omakapitalita firma. Iseloomulikuks on pikaajalised võlgnevused maksu- ja tolliametile. Ligi pooltel 2007. aastal pankrotistunud ettevõtetest esinesid pidevad maksuvõlad juba enam kui aasta enne maksejõuetuse väljakuulutamist.

Krediidiinfo poolt läbiviidud uuringu "Pankrotid Eestis 2008" selgus, et kõige enam pankrotte tuleb ette töötlevas tööstuses ja hotelli- ning toitlustusvaldkonnas.

Uuringus käsitleti võrdlust 2006. ja 2007. aasta vahel. 2007. aastal oli töötlev tööstuse sektoris äriregistri andmeil registreeritud 9297 ettevõtet, millest pankrotti läks 35 ettevõtet. 2006. aastal oli pankrotti läinud ettevõtete arv pea poole võrra suurem, ehk siis tervelt 65 ettevõtet. Teine suurim pankrotti minev haru oli hotellindus ja toitlustus, kus registreeritud 3152 ettevõttest läks mullu pankrotti 12 ettevõtet.

Suurim pankrottide tendentsi täheldati Ida- Virumaal. Seal läks mullu pankrotti 27 ettevõtet, kokku oli registreeritud 6239 ettevõtet.

Uuringu läbi viinud Anne-Ly Otsa sõnul on Ida- Virumaal peamiselt töötleva tööstuse ettevõtted, mille tõttu täheldati ka suuremat pankroti protsenti.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474