4. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Q Vara võlakirjainvestorid saavad kergemalt hingata

Jürgen Järviku ja Carmen Kassi suurosalusega kinnisvarakontserni Q Vara võlakirjainvestorid saavad kergemalt hingata, sest tänavu kevadel ilmnenud omakapitaliprobleemide lahendamiseks on firma müünud ühe suurprojekti, teine suurtehing olevat samuti lõpusirgel.

Q Vara omakapitali suhe varade mahtu vähenes tänavu märtsi lõpuks kõigest 20 protsendini, kuid võlakirjade emissiooniprospekt nõuab firmalt vähemalt 30protsendise omakapitali pidevat hoidmist. Võlakirjainvestorid otsustasid aprillis toimunud koosolekul, et annavad Q Varale omakapitali suurendamiseks aega juuni lõpuni.

Praeguseks on Q Vara ühe osaniku Alo Lillepea sõnul aktsiakapitali turgutamiseks juba müünud Tallinna ringtee äärse Terminali laopargi ning teine tehing Riia kesklinna planeeritud Maskavase elamuprojekti müümiseks ootab samuti vaid ühe eeltingimuse täitmist.

Q Vara 11protsendise intressiga riskantseid võlakirju on meie teise samba pensionifondides 25 miljoni krooni eest. Kokku emiteeris Q Vara 2006. aasta alguses 78 miljoni krooni väärtuses aktiivseid võlakirju, mis tuleb investoritele lunastada järgmise aasta jaanuaris.

Q Vara aktsionärid on häda korral valmis raha ka oma taskust juurde panema.

Intervjuu ühe Q Vara omaniku ja nõukogu liikme Alo Lillepeaga:

Q Vara peab juuni lõpuks suurendama omakapitali vähemalt 75 miljoni krooni võrra. Kuidas selle saavutate?

Praeguse seisuga oleme kokku leppinud aktsionäridega (Carmen Kass, Jürgen Järvik, Ivo ja Alo Lillepea - toim), et investeerime selle raha ise aktsiakapitali. Juuni numbrite põhjal selgub, kas meil on vaja seda teha.

Olete paisanud müüki kaks Q Vara suurprojekti - Tallinnas Terminali ja Riias Maskavase projekti. Mis seis tehingutega on?

Terminali tehing on tehtud. Suurendasime sellega aktsiakapitali umbes 78 miljoni krooni võrra, see oli hea tehing. Maskavase tehingus on täita veel üks eeltingimus. Sealt teenime kokku 172 miljonit krooni, millest 35 protsenti maksame partneritele. Seega meile jääb konsolideeruv kasumiosa 112 miljonit krooni.

Need tehingud päästavad teid raha oma taskust võtmisest?

Vastus on jah, aga meie plaan on siiski raha juurde investeerida. Ma arvan, et paneme ikka aktsiakapitali juurde. Tahame aasta jooksul kaks-kolm uut projekti soetada.

Mis saab siis, kui Q Varal ei õnnestu 30. juuniks omakapitali nõutud 30 protsendini viia?

Häda ja viletsus, rist ja ikaldus. Saan siin nalja teha ainult seetõttu, et meil on Terminali tehing tehtud, likviidsus korras ja aktsionäridel raha koos, et juunis sisse panna.

Kuivõrd olete arvestanud ohuga, et Q Vara võlakirjad võivad hapuks minna?

Praegu ei ole enam midagi arvestada. Arvestama pidime ja arvestasimegi kaks aastat tagasi. Näiteks hajutasime riske, ei ostnud kinnistuid turu tipus ja lõime kontakte teiste partneritega, kes aitaks meil finantseerida, kui kohalikud pangad hulluks lähevad. Praegu on näha, et saame hakkama.

Kas Q Vara probleemid omakapitaliga jätkuvad ka tulevikus?

Ma olen üsna kindel, et saja aasta perspektiivis probleemid omakapitaliga jätkuvad. Vaatan oma nelja-aastast poega praegu ja ta tundub sama terav kui mina. Järelikult on oht, et me tulevikus ikka liiga palju korraga ette võtame. Vennal (Ivo Lillepea - toim) on ka sama terav pooleaastane poeg.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474