9. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Büroo- ja poepindade turul üürnik teel troonile

Kui paari aasta eest ärimajaomanik üürihindu dikteeris, siis nüüd on äärelinnas jäme ots üürnike käes. Kesklinnas käib peitusmäng - üks ei taha langetada, teine veel ei julge nõuda.

"Siin on klientidele väga ebamugavad parkimisvõimalused," ohkab Tallinnas Foorumi Ärikeskuses asuva reisibüroo OÜ SV Tours juhataja Jelena Bodrova. Kuna firma profiil nõuab kesklinnas paiknemist, ei saadud üürihinda eriti alla kaubelda. Samas lisab ta, et keskuses kipuvad kaupluste pinnad tühjaks jääma.

Ärikeskuse omaniku Foorumi Kinnisvara OÜ kauplusepindade väljaüürimisega tegeleva Karin Haabi sõnul tema parkimisprobleemi ei näe - on ju Ahtri tänava pool üks parkla olemas.

"Üürilevõtjaga käivad ju ikka läbirääkimised, kuid edaspidine hinnalangus majanduse jahtudes on võimalik," jääb Haab üldsõnaliseks.

Grand Kinnisvara OÜ tegevjuht Marek Kerna peab Foorumi ärikeskuse peapuuduseks klientide parkimisvõimaluse nigelust. Sellega liitub üürihinna ja kvaliteedi suhe. Narva maantee alguse üür on tarbekaupluse jaoks kallis. Eksklusiivpoed löövad läbi paremini vanalinnas. Tegu on puhvertsooniga. "On olemas turuhind ja siis vaadatakse kliendile otsa, et riske maandada," avab ta üürihinna olemuse.

Kommentaarid

Marko Kivirand, Uus Maa Kinnisvarabüroo kesklinna äripindade konsultant

Kui äärelinnas on üürnik juba otsustaja, siis kesklinnas tal veel eriti sõnaõigust pole. Samas aga nõuab ta juba siingi kvaliteeti.

Foorumi ärikeskuse puhul on klientide parkimine null! See on siin suurim puudus.

Kui on halb ilm, siis on see muidu hea koht äralõigatud. Foorumi ärikeskuse kaks tühja kauplusepinda on sellises kohas ebanormaalne.

Võrreldes paari aasta taguse ajaga ei püüa majaomanikud enam pindu välja üürida kahele-kolmele suurkliendile. Nüüd otsitakse väiksemaidki üürilisi.

Vivika Simmo, Arco Vara Kinnisvarabüroo äripindade maakler

Nüüdset olukorda saab kutsuda "ostja turuks". Hinnad langevad seal, kus on ülepakkumine. Ülepakkumist on praegu büroopindade turul palju ning see jätkub ka järgmistel aastatel.

Kliendid tingivad enim äärelinnas. Samas peavad ka kesklinna esinduslike hoonete omanikud üürnikele peagi vastu tulema hakkama.

Kaupmehed valivad aina enam kohta, naabreid ja kaaluvad, kas üldse on mõtet jahtuval turul uusi kauplusi avada. Kõrgemat üüri kui 300 kr/m2 on kesklinnas praegu üsna raske saavutada.

Büroode ja kaupluste kuu üürihinnad

Äärelinn 150-250 kr/m2Kesklinn 220-500 kr/m2Vanalinn 600-700 kr/m21000 kr/m2 (ülieksklusiivsed väikepinnad)

Allikas: Äripäev

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474