18. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laenud hapnevad kiirusel 300 mln krooni kvartalis

Sampo Panga juhi Aivar Rehe sõnul suureneb tänavu üle 60 päevaste viivislaenude osakaal ja keskmine laenude allahindluse maht ulatub 300 miljoni kroonini kvartali kohta.

Sampo Panga tegevjuht Aivar Rehe ennustas finantssektori tulevikku aasta teises pooles: "2008. aastaks prognoosime laenukvaliteedi halvenemist, mis väljendub üle 60 päeva viivislaenude osakaalu kasvus tasemele 1,5%. Pangad jätkavad konservatiivset joont laenude allahindamisel. Keskmine allahindluse maht on suurusjärgus 300 miljonit krooni kvartalis."

Rehe täpsustas, et tema poolt välja pakutud numbrid iseloomustavad kogu finantssektori käekäiku, mitte üksnes Sampo Panga eeldatavaid tulemusi. "Pankade kasumid alanevad võrreldes 2007. aasta sama perioodiga, kuid tervikuna säilitab pangandus aktsepteeritava kasumiteenija staatuse," lisas Rehe.

Rehe märkis, et mais jätkas Sampo Pank stabiilset ja kasumlikku kasvu, kuid täpsemaid tulemusi saab pank välja anda alles pärast kvartalitulemuste avalikustamist.

Ka Hansapank kinnitas aripaev.ee-le stabiilse äri jätkumist. "Hansapanga Eesti äritegevus on jätkunud oma tavapärases rütmis. Mingeid olulisi kõrvalekaldeid viimaste kuude tulemustest ei ole," ütles Erkki Raasuke.

"Prognoose majandustulemustele me ei tee ja teiste pankade tegevust ei oska hinnata," lisas Raasuke.

SEB ja Nordea Pank teatasid, et kommenteerivad laenude teemat alles pärast II kvartali tulemuste avaldamist. SEB avaldab kvartaliaruande 16. juulil, Hansapank 17. juulil ja Nordea Pank 22. juulil.

Eesti Panga andmetel on siinsete kommertspankade laenukahjumite praegune tase umbes 1,3%. Kogu maailmas on ebastabiilsete finantsturgude tõttu laenukahjumid kasvanud. Eri hinnangutel läheneb maha kantud summa 390 miljardile USA dollarile.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474