20. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

K.Met võitleb raskustega

Läänemaa üks suurimaid tööandjaid AS K.Met on sunnitud tellimuste vähesuse tõttu koondama inimesi.

K.Met valmistab Euroopas ja Balti riikides igaühe käeulatuses olevaid metallist nätsualusriiuleid ja lambikarkasse. Viimaste kuude jooksul on Hanila valla üks suurim tööandja koondanud 14 inimest. Hanila vallas elab veidi üle 1500 inimese. “Enam ei tasu teha käsitööd vaid tuleb minna üle masinatele,” nentis ettevõtte juht Aimar Roomets.

Parimatel aegadel on K.Met andnud tööd 90 inimesele, täna aga töötab ettevõttes 53 inimest. Aprillis oli ettevõtte sunnitud saatma töötajad sundpuhkusele. Üks vahetus tegi tööd ja teine puhkas. Ja siis vastupidi.

K.Meti juhatuse esimees Mardo Leiumaa usub, et aprilli ja maikuune suurlangus, kui käive kolmandiku võrra langes, enam ei kordu. “Täna töötame taas tavarütmis, kuid paraku jah vähendatud koosseisus.”

Konkurentsis püsimiseks on võetud kulud tugeva kontrolli alla. “Sügiseks lähme üle uuele juhtimisstruktuurile ja uuendame 1,5 mln krooni eest tehnoloogiat. Need investeeringud toovad kaasa veel 3 inimese koondamise,” valgustas Leiumaa tulevikuplaane.

Tagasilöögid on Leiumaa sõnul tingitud siseturutellimuste hüppelisest vähenemisest. Läheb teistel Eesti ettevõtetel kehvemini, saame löögi ka meie,” selgitas Leiumaa. Lisaks on K.Met sõltuvuses tooraine (traadi) hinnast, mis võrreldes poole aasta taguse perioodiga on tõusnud 60%.

Hanila vallavanem Arno Peksar on kursis K.Meti raskustega, kuid nendib, et vallal pole koondatud inimestele tööd pakkuda. “Need kümmekond koondatud valla elu veel ei mõjuta, kuna enamus neist, on ka endale töö leidnud lähipiirkonnas,” ütles Peksar. “Kui aga koondamine jätkub võib see valla elu tugevalt mõjutada.”

90ndatel ETK ostukorvitsehhist väljakasvanud ASi K.Met põhitegevusala on traadist ja torudest toodete valmistamine, enamik töid tehakse allhanke korras. Traat tuuakse Läänemaa kõige lõunapoolsemasse valda Rootsist, sest varem Tallinnast ja Ristilt ostetud traadi kvaliteet jättis järjest enam soovida.

Kui Põhjamaade ja Hollandi kaupmehed tellivad Läänemaalt enamasti veiniriiuleid ja lambivarje, siis Eestisse, Lätti ja Leetu läheb rohkem nätsualuseid ja mitut sorti poesisustust - riiuleid, kärusid, korve, erinevaid aluseid ja lampe. Kokku võib see Hanila valla ettevõte teha valmis ligi 100 tootenimetust.

Traadi- ja torutoodete pikemaajalised koostöölepingud on firmal sõlmitud Hollandi ja Rootsiga. Viiendik töölistest on õrnema soo esindajad, seegi on metallitöödega tegelevate ettevõtete seas haruldane.

Selle aasta käibeks loodab Leiumaa saada 34 miljonit krooni, mis on eelmisel aasta ootustest 25% vähem. Prognoositud kasumist aga see aasta ei jää suurt midagi järgi. Möödunud aasta lõpetas ettevõtte veidi enam kui 37 mln kroonise käibega ja 3 mln kroonise kasumiga. Ettevõtte ekspordi osa on veidi üle 66%.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474