20. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Narva linna-juhid: kõik on meil korras!

Narva linnavolinikud kinnitavad kui ühest suust, et linnas on kõik korras. Tõsi, mehed tunduvat olevat küllalt närvis.

Narva linnavolikogu juhi Mihhail Stalnuhhini sõnul on jutud võrgust või perest, kes Narvat valitseb, täielik jama.

Kas Narva linna majandusameti juhi Arkadi Nikolajevi kinnipidamine eelmisel nädalal tuli Teile šokina?

"Šokina tuli see, et mees lasti järgmisel päeval vabaks. Süüdistust ei esitatud. Linnapeale ei ole asja selgitatud.

Eile (esmaspäeval - toim) käidi abilinnapea juures, otsitakse seost Homjakova (abilinnapea Sofja Homjakova - toim) ja firmade vahel, mis saavad linna tellimusi. Kaheksa tunni jooksul tehti läbiotsimisi, Liimets (linnasekretär Ants Liimets - toim) oli õhtul kaheksani juures." (Stalnuhhini näppude vahel olev pliiats väriseb silmnähtavalt.)

Mis on nende läbiotsimiste põhjuseks?

"Mina näen siin poliitilisi põhjuseid. Mõned erakonnad on andnud lubaduse, et teevad Kirde-Eestis platsi puhtaks. Alates 2002. aastast on räägitud korruptsioonist Ida-Virumaal ja Narvas. 90ndatel, kui asi oli tõesti hull, ei huvitanud see kedagi."

Seejärel võtab Stalnuhhin pataka pabereid ja räägib, kuidas elu on Narvas 2002. aastast alates muutunud.

"Narva muutub üha huvitavamaks kohaks - see on kompliment meile. 6500 maksumaksjat on linnas rohkem, samas on linna elanike arv vähenenud."

Kurdetaksegi, et noored põgenevad linnast?

"Pealinn elab sellest, mille valmistab ette provints. See on saatus. Kogu maailm elab nii."

Rüüpab rahulikult kohvi ja räägib monotoonse häälega edasi Narva heast elust.

Kuid Jaanus Rahumägi arvates pole Narva arenenud läänelike väärtuste poole, vaid endiselt valitsevad linnas nõukogulikud ja bütsantslikud suhted?

"Kui inimene arvab, et ta on kõige-kõige ja tuleb miljonikroonise Hummeriga pensionäridega kohtuma ning saab valimistel vastu päid-jalgu, siis ma saan aru, millest selline jutt. Andsin arvud, et saaksite loogikast aru, viimaste aastate jooksul on olnud meile linnas suur toetus. Eks see on ohuks ühele või teisele valitsusele. Alates 2002. aastast on Eestis olnud ainult üks Narvale sõbralik valitsus - eelmine, milles oli ka Keskerakond. Ma võin maffiast rääkida Haapsaluga seoses, samuti Tartu Ülikooli asjad, mida riigikontroll hiljuti avalikustas…"

Kuidas linnapea nõuniku Vadim Orlovi tegevust hindate?

"Raske on hinnata. Ma ei ole ärimees, olen olnud õpetaja. Ettevõtjad, keda tunnen, kasutavad ära iga võimaluse, et raha teha."

Teie ei oleks nii teinud?

"Arvan, et ei… (Mõtleb pikalt ja vaatab aknast välja.) Raske on teinekord end eesti keeles väljendada… Igal inimesel on erinev enesekaitse tasand - üks teab kuidas kaklust vältida, teine ei tea. See on igas valdkonnas nii. Mina olen muutunud ettevaatlikuks."

Linna peal räägitakse volikogu liikmetest, kes linnavara endale sahkerdavad. Nende nimesid teate ju isegi?

"Volikogu liikmete kohta võin öelda 100 protsenti, et nad peavad tegema avalduse ning taanduma hääletustest, kus neil võivad olla isiklikud huvid."

Väidetakse, et asjad on nii hulluks läinud, et linnas otsustavad asju 3-4 isikut?

"Seda ei saa kindlasti väita. Tegelikult on Keskerakonna piirkonnal väga tugev juhatus. Ükski majanduslik ning poliitiline otsus ei lähe juhatusest mööda.

Meil on olemas kapo, riigikontroll ning kui nemad pole midagi leidnud, annab see mulle veendumuse, et jutud võrgust või perest, kes Narvat valitseb, on täielik jama."

Miks siis nii räägitakse?

(Võtab laualt suitsupaki.) "Keegi ei viska mind, kui suitsetan? Vaadake, linnas on viies rajoonis kokku 923 eramut. Hakkasime ehitama veetrasse ja kanalisatsiooni. Seda ei tee ühe päevaga."

Edasi räägib pikalt, et inimesed on rahulolematud trasside ehitusega ning tolmavate teedega.

Olete nüüd Orlovi ja Nikolajeviga rääkinud?

"Orloviga olen. Ta väidab, et kõik on korrektne. Tegemist on inimesega, kes on toonud läbi projektide linna kümneid miljoneid kroone.

Kui ametnike arv on üle 200, ei ole võimalik eeldada, et kõik on absoluutselt puhas. Väidan, et igas linnas, igas kohas, on sellist jama."

Keskerakond-lasest Narva linnavolikogu liige Aleksandr Moissejev ütleb, et temal pole Narvas seoses viimasel ajal linnavalitsuses toimunud läbiotsimistega midagi karta.

Kas linnas on tunda ärevust seoses kinnipidamiste ja läbiotsimistega?

"Ärevust on tunda. Nikolajevi kinnipidamisest lugesin ma lehest. Mis puudutab abilinnapea juures toimunud läbiotsimist, siis teie teate sellest arvatavasti rohkem."

Seda ei karda, et uurimine Teieni jõuab?

"Miks ma peaksin kartma? Mina pole ametnik, vaid volikogu saadik. Ma pole saanudki teha selliseid otsuseid, et mind saaks korruptsioonis süüdistada."

Linnas räägitakse grupist, kuhu peale Teie kuuluvad veel linnavolikogu liige Fjodor Ovsjannikov ning Stanislav Sorokin?

"Kas te räägite kuritegelikust grupist või millest?"

Räägin inimestest, kelle kohta käivad jutud, et nad kandivad linna vara endale.

(Naerab telefonis.) "Teil on huvitav vene keel! Härra Ovsjannikov on nagu minagi volikogu liige, kus otsustamine käib kollegiaalselt. Stanislav Sorokin oli pangas tööl ja omab linnavaraga vähe sidet."

Kuid sõbrad olete kõik omavahel?

"Rääkisin eelmine kord (intervjuu Aleksandr Moissejeviga 2006. aastal Äripäevas - toim) juba, et mul on linnas kõik sõbrad. Olen sõbralikes suhetes nii härra Ovsjannikovi kui ka härra Sorokiniga."

Müüsite oma maja Sorokinile maha. Kas hind oli 1,7 miljonit krooni?

"Müüsin. Hinda ma ei ütle, see on eraomand ja ei puutu asjasse."

Kuuldavasti olete sellesse majaehitusse investeerinud juba 14 miljonit krooni?

"Isegi rohkem - 20 miljonit krooni (irooniliselt). Kuidas te saate selliseid numbreid välja käia! 14 miljoni krooni eest saab ehitada 5kordse maja. Need teie mainitud summad on ebareaalselt suured."

Käisime seda maja eile vaatamas…

"Pidite aeda vaatama, aga teie tegite pilti!"

Teil on see juba teada?

"Loomulikult."

Kas oleks Teilt pidanud luba küsima?

"Mitte minult, vaid uuelt omanikult."

Olete IV Invest Develompent ja Fervesta Grupp tegelik omanik?

Rääkisime sellest juba eelmisel korral. Fervesta Grupiga olen seotud niipalju, et ma töötan seal (2006. a majanduslike huvide deklaratsiooni järgi teenis Moissejev seal mänedžerina 40 000-kroonist kuupalka - toim). Fervesta Grupi omanik olin kuni 2005. aastani.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474